Αθήνα

21 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Ποια ήταν η γυναίκα της αφίσας "We can do it"- Δούλευε σε πολεμικό εργοστάσιο στον Β' ΠΠ και έγινε σύμβολο φεμινισμού

Ήταν η γυναίκα που ενέπνευσε τον καλλιτέχνη J. Howard Miller να δημιουργήσει το θρυλικό πόστερ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «Rosie the Riveter».  

Ήταν η γυναίκα που ενέπνευσε τον καλλιτέχνη J. Howard Miller να δημιουργήσει το θρυλικό πόστερ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου «Rosie the Riveter».  

Ονομαζόταν Naomi Parker Fraley και δούλευε ως σερβιτόρα στην Καλιφόρνια. Έγινε πρότυπο πολλών γυναικών στην Αμερική αλλά και του φεμινισμού μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.

Η 96χρονη γυναίκα πέθανε τον Ιανουάριο του 2018 σε ηλικία 96 ετών στο Longview, Washington.

Το θρυλικό πόστερ

Το 1942 πόζαρε για την πασίγνωστη φωτογραφία.Είχε λυγισμένο τον αγκώνα της και επιδείκνυε τη μυική δύναμη του μπράτσου της. Φορούσε μπλε πουκάμισο και κόκκινη μπαντάνα στα μαλλιά και πάνω από το κεφάλι της αναγραφόταν η περίφημη φράση «We can do it».

Παρότρυνε τις Αμερικανίδες που εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες στα πολεμικά εργοστάσια την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου., που κατασκεύαζαν όπλα και προμήθειες για τους στρατιώτες, οι οποίοι πολεμούσαν στην Ευρώπη.

 

Αριστερά η Fraley και στο κέντρο η αδερφή της, Ada, πηγαίνουν στο εργοστάσιο λίγο μετά την επίθεση στο Pearl Harbor (πηγή: daily mail)

 

Η αναζήτηση της γυναίκας που φωτογραφήθηκε για τη διάσημη αφίσα ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια από τον Ακαδημαϊκό James J. Kimble του Seton Hall University.

Το 2016 ταυτοποίησε το πρόσωπό της με το μοντέλο και δημοσίευσε ένα άρθρο που αποκάλυπτε την ταυτότητα της.

Send this to a friend