Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

60 χρόνια πριν: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης μετά τη δολοφονική επίθεση παρακρατικών

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Pizza Hut: Η ιστορία της θρυλικής πίτσας από το Κάνσας που διαφήμιζαν ο Τραμπ και ο Γκορμπατσόφ

Η αλυσίδα καταστημάτων Pizza Hut στην Ελλάδα αποφάσισε να αναστείλει τη δραστηριότητά της στη χώρα μας και συνεπώς κλείνουν από σήμερα και τα 16 καταστήματά της μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης

«Μια είναι η πραγματικότητα: Η Άγκυρα θα προχωρήσει σε έρευνες ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια έχει προγραμματίσει στην Ανατολική Μεσόγειο»
Τσίπρας από Κω: Μόνη διαφορά με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα

Πηγές κοντά στην εταιρεία ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι η απόφαση «έρχεται σε συνέχεια πολύμηνων προσπαθειών της Pizza Hut στην Ελλάδα για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Η εταιρεία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και τελικά σε αυτό το πολύ δυσμενές πλαίσιο, αναγκάστηκε να λάβει την επώδυνη απόφαση διακοπής της λειτουργίας των καταστημάτων και την αποχώρηση της αλυσίδας από την Ελλάδα με συνέπεια την αποχώρηση 180 περίπου εργαζομένων. H Pizza Hut στην Ελλάδα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το νόμο, καταβάλλοντας τις σχετικές αποζημιώσεις συν ειδική πρόσθετη αποζημίωση και έχοντας εξοφλήσει των σύνολο των οφειλών της προς τους εργαζόμενους. Τέλος, όλες οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές της Pizza Hut τηρούνται κανονικά».

Η ιστορία της λαχταριστής πίτσας 

Η pizza hut απέκτησε πολλούς “θαυμαστές” σε όλο τον κόσμο τις περασμενα χρόνια καθώς θεωρείτο από τις πιο νόστιμες πίτσες.

Η ιστορία της ξεκίνησε το 1958, όταν τα αδέρφια Φρανκ και Νταν Κέρνι, ακολούθησαν τη συμβουλή ενός φίλου μεσίτη που τους έπεισε να νοικιάσουν ένα ξενοίκιαστο κτίριο που λειτουργούσε ως μπαρ και να παρασκευάσουν πίτσα, μια ενασχόληση που σπάνιζε τα χρόνια εκείνα. Δανείζονται λοιπόν 600 δολάρια από τη μητέρα τους για να ανοίξουν, μαζί με έναν συνεταίρο, σε μια κεντρική διασταύρωση, ένα μικρό εστιατόριο-πιτσαρία, που χωρούσε μόλις 25 καθίσματα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό από δεύτερο χέρι.

Η πρώτη Pizza Hut ήταν γεγονός. Για την επωνυμία της εταιρείας κυκλοφορούν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, το κτίσμα που υπήρχε παρέπεμπε σε καλύβα (hut στα αγγλικά), ενώ η δεύτερη προκρίνει τον περιορισμένο χώρο της πινακίδας που είχε αγοραστεί, η οποία χωρούσε εννέα μόλις γράμματα μαζί με τα κενά ανάμεσά τους – τα δύο αδέρφια ήθελαν να υπάρχει η λέξη pizza, οπότε έμενε χώρος για τρία ακόμη γράμματα.

Στα εγκαίνια του μαγαζιού τα αδέρφια μοίρασαν δωρεάν πίτσες (αρχικά, μία μεγάλη πίτσα κόστιζε 1,5 δολάριο) ώστε να γίνουν γνωστοί στην τοπική κοινότητα και να καταστούν δημοφιλείς στις τάξεις των φοιτητών.

Το πρώτο κατάστημα franchise Pizza Hut

Το 1959, θα ανοίξει, από έναν φίλο των ιδρυτών, το πρώτο κατάστημα franchise, ενώ το 1960 θα λειτουργήσει το πρώτο franchise που θα κάνει διανομές πίτσας σε ένα τρίτροχο σκούτερ. Τα πρώτα χρόνια, μάλιστα, ως σλόγκαν και ως μασκότ θα επιλεγεί ο Pizza Pete, ένας μυστακοφόρος σεφ που σερβίρει τους πεινασμένους πελάτες του – το γνωστό σε όλους μας λογότυπο, αυτό με την κόκκινη σκεπή, καθιερώθηκε το 1969.

Ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας ήρθε τη δεκαετία του ’70, όταν υιοθετήθηκε επιθετικο μάρκετινγκ (το 1974 δαπάνησε για διαφήμιση 3,2 εκατ. δολάρια, ενώ το 1999 πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια για να τοποθετήσει ένα διαφημιστικό 10 μέτρων πάνω σε πύραυλο). Σε μια δεκαετία είχαν ανοίξει 300 καταστήματα, ενώ το 1977, όταν τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να πουλήσουν έναντι 300 εκατ. δολαρίων (περίπου 1,2 δισ. σημερινά χρήματα) την εταιρεία τους στην PepsiCo, μετρούσε ήδη 4.000 καταστήματα ανά τον κόσμο.

Αρχές της δεκαετίας του ’80, οι Φρανκ και Νταν Κέρνι αποσύρθηκαν από την εταιρεία -που ήδη από το 1971 ήταν η μεγαλύτερη αλυσίδα πιτσαρίας παγκοσμίως- και ασχολήθηκαν με φιλανθρωπίες, με τον πρώτο μάλιστα να παραμένει στον χώρο της πίτσας και να ιδρύει μαζί με έναν φίλο την πιτσαρία Papa John’s, στην οποία έφθασε, μέχρι το 2001, να ελέγχει 133 καταστήματα.

Υπό την ομπρέλα της εύρωστης PepsiCo, η Pizza Hut θα εμπλούτιζε το μενού της, θα διείσδυε σε ανερχόμενες αγορές και θα ισχυροποιούσε τη θέση της στην αμερικάνικη αγορά, όπου τη δεκαετία του ’80 άρχισαν να διεκδικούν ένα κομμάτι από την πίτα, πέρα από τα ανεξάρτητες πιτσαρίες τοπικού κυρίως χαρακτήρα, και αλυσίδες όπως η Domino’s, η Little Caesar’s, αλλά και τα McDonald’s, τα οποία το 1991 εισήγαγαν στην αγορά την McPizza.

Η Pizza Hut κατακτά και τη Ρωσία

Η Pizza Hut μπήκε στη δύσκολη αγορά της Ρωσίας μόλις έπεσε το Τείχος της Ντροπής. Το πρώτο της κατάστημα στην πρώην Σοβιετική Ενωση άνοιξε στη Μόσχα το 1990 και, προσαρμοσμένη στις διατροφικές συνήθειες των Ρώσων, πρόσφερε την πίτσα Moskva, που περιλάμβανε σαρδέλες, σκουμπρί, τόνο, σολομό και κρεμμύδι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω κατάστημα κατέστη σύντομα το πλέον κερδοφόρο της αμερικάνικης αλυσίδας με τις ημερήσιες πωλήσεις να φθάνουν τα 6.500 δολάρια.

Τη δεκαετία του ’90 η Pizza Hut έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής τυριού παγκοσμίως, εκμεταλλευόμενη την στροφή του κοινού από το ανθυγιεινό fast food σε λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές, δημιούργησε express μονάδες σε εμπορικά κέντρα, κυλικεία, γήπεδα, αεροδρόμια και μεγάλα γραφεία, παρέχοντας έτσι φθηνή πίτσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της παραγγελίας.

Γκορμπατσόφ, Τραμπ και Πελέ στη διαφήμιση

Το 1997 βγαίνει στον αέρα μία διαφήμιση διαφορετική από τις άλλες. Η κύρια διαφορά της ήταν ο πρωταγωνιστής της, που δεν ήταν κάποιο μοντέλο, αλλά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, άλλοτε γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης, πλαισιωμένος από την 10χρονη εγγονή του, Αναστασία, η οποία απολάμβανε ένα λαχταριστό κομμάτι πίτσα της αμερικάνικης Pizza Hut. Στο διπλανό τραπέζι βρισκόταν μία τυπική ρώσικη οικογένεια που αναγνώρισε αμέσως τον άλλοτε κραταιό ηγέτη. «Εξαιτίας του βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής», είπε ο μεσήλικας πατέρας, που δεν είδε με καλό μάτι το άνοιγμα των αγορών. «Εξαιτίας του έχουμε ελευθερία», ανταπάντησε ο μοντέρνος γιος του. «Εξαιτίας του είμαστε ελεύθεροι να φάμε την πίτσα μας», κατέληξε η μητέρα και η συζήτηση έκλεισε.

Ακόμα και όταν οι πωλήσεις σημείωσαν κάμψη στην αυγή της νέας χιλιετίας, η εταιρεία εγκαινίασε δράσεις υπέρ του διαβάσματος, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον αναλφαβητισμό, ενώ επιστράτευσε στις διαφημίσεις διασημότητες για να τονώσει την εικόνα της – σε μία από αυτές «πρωταγωνιστούσε» και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, είχε επιστρατεύσει και τον Πελέ στα εγκαίνια του καταστήματος νούμερο 10.000, στο Σάο Πάολο, το 1994, καθώς και η διαφήμισή της στο Super Bowl, τη γιορτή του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, το 1990, όταν οι Αμερικάνοι κατανάλωσαν 1,3 εκατ. πίτσες Pizza Hut, περίπου 7.000 πίτσες το λεπτό.

 

 

 

Πηγή: Γνωστά Ονόματα Άγνωστες Ιστορίες 2 Γ Εκδοση, ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Εριέττα Κούρκουλου: Εντυπωσιακό νυφικό για την κόρη της Μαριάννας Λάτση – Φαντασμαγορικός γάμος στη Μύκονο

Αναδρομικά: Τι ισχύει για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν- Η διαδικασία για τους κληρονόμους

 

 

Ροή Ειδήσεων

thiseio zimies kentriki

28/05/2023 | 23:13

Κουκουλοφόροι τα έκαναν «γυαλιά καρφιά» στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο

28/05/2023 | 22:58

Κατερίνα Καινούργιου για Μουζουράκη-Κόζαρη: Είμαι συγκινημένη, φοράω τα γυαλιά γιατί είμαι βουρκωμένη, έχω δακρύσει!

28/05/2023 | 22:36

Εκλογές στην Τουρκία: Οπαδοί του Ερντογάν πανηγυρίζουν τη νίκη του μες στην Αγία Σοφία!
fidi oxima

28/05/2023 | 22:22

Θεσσαλονίκη: Άνοιξε το καπό του αυτοκινήτου και είδε ένα φίδι 1,5 μέτρου τυλιγμένο γύρω από το μοτέρ!

28/05/2023 | 22:06

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,3 εκατ. ευρώ – Κλήρωση 2602

28/05/2023 | 22:00

Μενίδι: Σε δίκη μετά από 6 χρόνια δυο άτομα για την αδέσποτη σφαίρα στον μικρό Μάριο
entatiki 2805

28/05/2023 | 21:41

15 παιδιά πέθαναν σε δύο νοσοκομεία της Αττικής και χειρουργήθηκαν από τον ίδιο καρδιοχειρουργό – Έρευνα για τον «ψευτομεσσία»

28/05/2023 | 21:09

Πάρος: Καλεσμένος έριχνε ρύζι με φτυάρι μέσα από καρότσι οικοδομής! Δεν άντεξε και έφυγε η νύφη

28/05/2023 | 20:58

Μπέρδεμα της Βουλής με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Έκατσαν όρθιοι γιατί δεν έβρισκαν θέση
erdogan leoforeio 2805

28/05/2023 | 20:38

Εκλογές στην Τουρκία: Νικητής ο Ερντογάν με 51,4% – Τραγούδησε και φώναξε «μπάι μπάι Κεμάλ» στον Κιλιτσντάρογλου πάνω σε λεωφορείο

28/05/2023 | 20:23

Πανηγυρικό κλίμα στη συνάντηση  Μητσοτάκη με εκλεγμένους βουλευτές – Περιοδείες σε όλη τη χώρα και εγρήγορση για την αυτοδυναμία

28/05/2023 | 20:02

Νίκος Σεργιανόπουλος: «Υπέφερε που έπρεπε να κρύβει την ομοφυλοφιλία του συνεχώς», λέει η Λυδία Φωτοπούλου
troxaio amfitheas kentriki 2805

28/05/2023 | 19:52

Παλαιό Φάληρο: ΙΧ σηκώθηκε στον αέρα όταν βρήκε στο σαμαράκι των γραμμών του τραμ και τούμπαρε στο οδόστρωμα – Άγιο είχαν 3 νεαροί

28/05/2023 | 19:40

Εκλογές στην Τουρκία: Νίκη Ερντογάν με 51,8% – Πρώτος ο Κιλιτσντάρογλου στους Τούρκους στην Ελλάδα

28/05/2023 | 19:14

Εκλογές στην Τουρκία: Πρωτιά Ερντογάν με 52,93% δείχνουν τα αποτελέσματα – Για οριακή πρωτιά Κιλιτσντάρογλου κάνουν λόγο στην Αντιπολίτευση
fa9fca5e76f430ebed363b5f92bf2f21
Κάιλι Μινόγκ: Το χρυσό κορίτσι της ποπ από την Αυστραλία
60 χρόνια πριν: Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γρηγόρης Λαμπράκης μετά τη δολοφονική επίθεση παρακρατικών
kiveli
Κυβέλη Ανδριανού: Η πρώτη μεγάλη σταρ του ελληνικού θεάτρου!
gettyimages 152209558
Ενρίκο Μπερλινγκουέρ: O τελευταίος σπουδαίος κομμουνιστής ηγέτης της Δυτικής Ευρώπης.
oscar
Η θρυλική ομιλία της Κατίνας Παξινού στα Όσκαρ για την «ρημαγμένη Ελλάδα»
telemmglpict000246222606 trans nvbqzqnjv4bq5yqlqqeh37t50scym4 zegcv5yzlmao6lolmwyjrxns
Μπομπ Ντίλαν: Ο ποιητής της αμερικάνικης λαϊκής μουσικής με την παγκόσμια εμβέλεια