Αθήνα

27 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γουλβς – Ολυμπιακός: Ήττα 1-0 και εκτός final 8

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Ξέρετε πώς ονομαζόταν η Αθήνα πριν από τη μυθική διαμάχη μεταξύ του θεού Ποσειδώνα και της θεάς Αθηνάς;

Η ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας μετράει πολλές χιλιετίες. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου που κατοικείται αδιάκοπα από τα αρχαία χρόνια. 

Δείτε επίσης

Όταν η Χούντα γκρέμισε τον παραμυθένιο πύργο των Αθηνών με τα 32 δωμάτια και τις πολεμίστρες
Όταν η Αθήνα είχε πηγές, ποτάμια και γεφύρια – Σπάνιες φωτογραφίες από μια άλλη εποχή (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Σύμφωνα με τον μύθο, πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά η οποία ήρθε σε διαμάχη με τον Ποσειδώνα για την προστασία της πόλης. Η θεά της σοφίας κέρδισε, όταν πρόσφερε ένα δέντρο ελιάς στους πολίτες της. Μέχρι τότε, η πόλη ονομαζόταν Ακτή ή Ακτική όνομα που είχε πάρει από τον πρώτο της βασιλιά, Ακταίο.

Τη νεολιθική εποχή η περιοχή της Αττικής ονομαζόταν “Κραναά” από το επίθετο “κραναός” που σημαίνει τραχύς,, καθώς η χερσόνησος της Αττικής ήταν βραχώδης. Η Αττική κατοικήθηκε αρχικά από τους Πελασγούς και στη συνέχεια από τους Ίωνες.

Ο μύθος λέει ότι πρώτος βασιλιάς ήταν ο Πελασγός Ακταίος απ’όπου η πόλη πήρε το όνομα “Ακτή” ή “Ακτική”. Όταν ο γαμπρός του Ακταίου, Κέκροπας, τον διαδέχθηκε στη βασιλεία, η πόλη ονομάστηκε Κεκροπία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, της περίοδο της βασιλείας του η θεά Αθηνά και ο Ποσειδών ήρθαν σε διαμάχη για την προστασία της πόλης.

[inline_article order=”1″]

Ο Ποσειδώνας χτύπησε την τρίαινά του στον βράχο της Ακρόπολης, απ’όπου άρχισε να ρέει αλμυρό νερό και ξεπήδησε και το πρώτο άλογο. Από την άλλη η θεά Αθηνά πρόσφερε στους πολίτες ένα δένδρο ελιάς.

Οι άνδρες ψήφισαν υπέρ του Ποσειδώνα, ενώ οι γυναίκες υπέρ της Αθηνάς και επειδή ήταν μια γυναίκα παραπάνω από τους άνδρες, η θεά Αθηνά κέρδισε και η πόλη πήρε το όνομά της.

Στη συνέχεια ο Κέκροπας διένειμε την Αττική σε δώδεκα περιοχές, για να διαχειρίζεται καλύτερα τον πληθυσμό και να τους προστατεύσει από τους πειρατές της Καρίας και τις επιθέσεις των Βοιτωτών. Οι περιοχές ήταν: Αφίδναι, Βραυρώνα, Δεκέλεια, Επάκρια, Ελευσίνα, Κεκροπία, Κηφισία, Κυθαιρός, Φάληρο, Σφαιττός, Τετράπολις, Θορικό.

Ο Πλάτωνας αναφέρει στον Τίμαιο, ότι Αιγύπτιοι ιερείς της Ίσιδος αποκάλυψαν στον Σόλωνα που τους επισκέφτηκε ότι τα αρχεία τους έγραφαν ότι υπήρχε πόλη ακμάζουσα με το όνομα «Αθήνα» πριν από το 9600 π.Χ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη χρονολογία αμφισβητείται.

Αναστάσιος Πεπονής: Ο «φανατικός» της αξιοκρατίας και «πατέρας» του ΑΣΕΠ που παραιτήθηκε «για να σώσει το νόμο του»
Η on air πρόταση γάμου του Γ. Παπανδρέου: «Ποια γυναίκα σας αρέσει;» – «Εσείς, θέλετε να με παντρευτείτε;»
6 Αυγούστου 1976: Η αλήθεια για το «Χόρα» και την ένταση με Τουρκία – Η εθνική στάση του Ανδρέα και η ιστορική συνεννόηση με Καραμανλή
Χιροσίμα: 75 χρόνια από την ρίψη ατομικής βόμβας που σκότωσε ακαριαία 70.000 ανθρώπους
Όταν η Βηρυτός έσφυζε από ζωή: Vintage φωτογραφίες από το «Παρίσι της Ανατολής»
Όταν ο Αγάθωνας πήγε στην Eurovision και μετά έλεγε πως «η καριέρα μου πήγε κατά διαόλου»