Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πώς η Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή αναγέννησε τον ελληνικό στόλο και οδήγησε την Οθωμανική αυτοκρατορία στην κατάρρευση

Η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή υπογράφηκε το 1774 ανάμεσα στην τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Με αυτή τη συνθήκη η Ρωσία επέστρεφε στον Σουλτάνο 18 νησιά του Αιγαίου και την Πελοπόννησο και αναγνώριζε την πολιτική ανεξαρτησία των Τατάρων της Κριμαίας, της Βεσσαραβίας και του Κουμπάν.

Μεταξύ άλλων η Ρωσία εξασφάλισε το δικαίωμα να διατηρεί στόλο στον Εύξεινο Πόντο και απέκτησε το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των υπό ρωσική σημαία εμπορικών πλοίων, καθώς και του ελεύθερου εμπορίου των Ρώσων υπηκόων στην οθωμανική επικράτεια.

Οι Έλληνες αξιοποίησαν τη συγκεκριμένη παραχώρηση των Τούρκων και με τη συνδρομή της Ρωσίας ανέπτυξαν μεγάλο στόλο που έπλεε στον Εύξεινο Πόντο με ρωσική σημαία.

Οι Ρώσοι δε διέθεταν πολλά πλοία οπότε οι Έλληνες πλοιοκτήτες ανέλαβαν τη ναυπήγηση πλοίων μεγάλου εκτοπίσματος, στα οποία τοποθετούσαν τη ρωσική σημαία προκειμένου να μεταφέρουν εμπορεύματα στη Ρωσία.

Η Τσαρική Ρωσία δεσμευόταν επίσης για συνεχή προστασία στη Χριστιανική Θρησκεία και τις εκκλησίες αυτής από την Πύλη.

Από την πλευρά τους οι Οθωμανοί παραχωρούσαν διάφορα Φρούρια επί του Ευξείνου Πόντου στη Ρωσία,  θα κατέβαλαν τα έξοδα πολέμου και αναγνώριζαν στη Ρωσία το δικαίωμα δημιουργίας ρωσικών προξενείων σε πόλεις της επιλογής της.

Σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς η συγκεκριμένη συνθήκη ήταν η αρχή του τέλους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Send this to a friend