Αθήνα

 

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

a 72 2
Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει τον καιρό του Δεκεμβρίου – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Ρωσία-Ουκρανία: Το ιστορικό υπόβαθρο της σύγκρουσης – Πώς φτάσαμε στην εισβολή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί ένα γεωστρατηγικό γεγονός που φαίνεται να προετοιμαζόταν από τη Μόσχα εδώ και μήνες, με κάποιους διεθνείς αναλυτές να θεωρούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε στο μυαλό του τη συγκεκριμένη επέμβαση για χρόνια.

Το σκηνικό είχε στηθεί τους τελευταίους μήνες, με ρωσικά στρατεύματα να έχους συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, τη Δύση να μιλάει για επικείμενη επίθεση και το Κρεμλίνο να διαψεύδει. Εν τω μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν απειλήσει ανοιχτά τον Πούτιν με σοβαρές κυρώσεις στην περίπτωση που άνοιγε τον Ασκό του Αιόλου.

Μάλιστα οι ΗΠΑ έστειλαν 8.500 στρατιώτες τους για να αναπτυχθούν στην Ανατολική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πλοία, αυξάνοντας τους φόβους για εκτεταμένη σύγκρουση.

Το πλάνο της ρωσικής επίθεσης υλοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης και μέχρι στιγμής οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις πολεμούν τους εισβολείς μόνοι τους κατά τα φαινόμενα, ενώ πηγές από το περιβάλλον του προέδρου Ζελένσκι διαρρέουν ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τους όρους μιας συνθηκολόγησης με τους Ρώσους.

Το ιστορικό υπόβαθρο της σύγκρουσης

Η Ουκρανία είναι το μήλο της έριδος ανάμεσα στη Δύση με μπροστάρη τις ΗΠΑ και στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, σ’ ένα σκηνικό που θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την επιρροή της στην Ουκρανία, με την οποία συνυπήρξαν κάτω από τη ίδια στέγη από την εποχή των τσάρων. Από την πλευρά της, η Δύση θέλει να εντάξει την Ουκρανία στη δική της σφαίρα επιρροής, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε μέσω του ΝΑΤΟ.

Οι ρίζες της κρίσης μπορούν να αναζητηθούν μερικά χρόνια πίσω – τουλάχιστον οκτώ.

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2014, η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, που ανήκε στην επικράτεια της Ουκρανίας, όταν ο φίλα προσκείμενος στη Μόσχα πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, κηρύχθηκε έκπτωτος από το κοινοβούλιο της χώρας, ύστερα από μία σειρά φιλοδυτικών μαζικών διαδηλώσεων στο Κίεβο.

Τον επόμενο μήνα η Ρωσία υποστήριξε μία αυτονομιστική εξέγερση που ξέσπασε στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσικής καταγωγής. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μάχες που κατέστρεψαν την ανατολική βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, γνωστή ως Ντονμπάς (περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ).

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι έστειλε στρατεύματα και όπλα για να στηρίξει τους αντάρτες των περιοχών αυτών. Ωστόσο, η Μόσχα αρνείται επίμονα τους ισχυρισμούς αυτούς, τονίζοντας σε κάθε περίσταση ότι οι Ρώσοι που προσχώρησαν στους αυτονομιστές το έκαναν οικειοθελώς.

Με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015 στο Μινσκ της Λευκορωσίας συμφωνία, γνωστή ως «Μινσκ 2», η οποία βοήθησε να τερματιστούν οι μεγάλης κλίμακας μάχες. Η συμφωνία 13 σημείων υποχρέωνε την Ουκρανία να δώσει καθεστώς αυτονομίας στις περιοχές του Ντονμπάς και αμνηστία στους αντάρτες και παράλληλα θα ανακτούσε τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της με τη Ρωσία στα εδάφη που κατείχαν οι αντάρτες.

Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να επιμένει ότι δεν είναι μέρος της σύγκρουσης και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται από τους όρους της. Σ’ έναν όρο της συμφωνίας, υπάρχει έκκληση για απόσυρση όλων των ξένων ένοπλων σχηματισμών και του στρατιωτικού εξοπλισμού από τις δύο αμφισβητούμενες περιοχές, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ: Η Ουκρανία λέει ότι αυτό αναφέρεται σε δυνάμεις από τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα αρνείται ότι έχει στρατεύματα εκεί.

Φόβοι για ρωσική εισβολή

Τον Μάρτιο του 2021, παρατηρήθηκε έξαρση στις παραβιάσεις της εκεχειρίας και συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, οι οποίες τροφοδότησαν φόβους πολέμου. Η ένταση υποχώρησε τον επόμενο μήνα, όταν η Μόσχα απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της ύστερα από μεγάλης κλίμακας γυμνάσια.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2021, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει 175.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας ως προετοιμασία για μία πιθανή εισβολή που εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές του 2022.

Την ίδια εκτίμηση κάνει και η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί πάνω από 90.000 στρατιώτες κοντά στα κοινά τους σύνορα. Επιπλέον προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η Μόσχα διατηρεί στρατιωτικό προσωπικό 2.000 ατόμων στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες περιοχή του Ντονμπάς και ότι οι ρώσοι αξιωματικοί κατέχουν όλες τις διοικητικές θέσεις στις αυτονομιστικές δυνάμεις.

Η θέση της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την παρουσία στρατευμάτων της στην ανατολική Ουκρανία και κατηγορεί τη γειτονική της χώρα για παραβίαση της συμφωνίας «Μινσκ 2», ενώ επικρίνει τη Δύση ότι δεν πιέζει αρκετά την Ουκρανία για να συμμορφωθεί με τους όρους της.

Εν μέσω αυτών των κατηγοριών, η Ρωσία απέρριψε μία τετραμερή συνάντηση με την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, λέγοντας ότι είναι άχρηστη λόγω της άρνησης της Ουκρανίας να τηρήσει τη συμφωνία του 2015.

Επιπλέον επικρίνει έντονα τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, λέγοντας ότι αυτό ενθαρρύνει τα «γεράκια» να προσπαθήσουν να ανακτήσουν με τη βία τις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Η Μόσχα αναγνωρίζει Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Σε αυτό το σημείο η κατάσταση πλέον είχε φτάσει σ’ ένα είδος αδιεξόδου, καθώς και οι δύο πλευρές ανέμεναν την επόμενη κίνηση της άλλης. Στις 21 Φεβρουαρίου 2022 ο πρόεδρος της Ρωσίας σε διάγγελμά του από τηλεοράσεως ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», των δύο ρωσόφωνων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, γνωστών ως Ντονμπάς, οι οποίες αποσχίσθηκαν το 2014.

Διανθίζοντας την ομιλία του με ιστορικές αναφορές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ουκρανία είναι δημιούργημα των Μπολσεβίκων του Λένιν, τονίζοντας ότι «η Ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη». Αμέσως μετά έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανία.

Την κίνηση Πούτιν καταδίκασαν ηγέτες δυτικών χωρών (Μακρόν,Τζόνσον, Μισέλ και φον ντερ Λάιεν) κάνοντας λόγο στις δηλώσεις τους για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η ρωσική αναγνώριση αυτονομιστικών εδαφών είναι «παραβίαση» της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στις δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Πηγή: sansimera.gr

Ροή Ειδήσεων

33333

02/12/2022 | 00:38

Μαρία Κάλλας: Η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου παγκοσμίως

02/12/2022 | 00:32

2 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

02/12/2022 | 00:26

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου
(1200 × 600 px)

02/12/2022 | 00:24

Τα ζώδια της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου

02/12/2022 | 00:20

O καιρός της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου

01/12/2022 | 23:57

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Δεν μου αρκεί να καταδικαστεί 15 χρόνια και να βγει έξω σε 5 χρόνια», λέει η μητέρα της 21χρονης

01/12/2022 | 23:41

Τζόκερ: Για έναν αριθμό έχασε τα 5,3 εκατ. ευρώ – Που παίχτηκε το δελτίο που κερδίζει πάνω από 90.000 ευρώ

01/12/2022 | 23:29

Η Γερμανία που (ξανα)απέτυχε με πάταγο και η Ισπανία που… γλυκοκοίταζε προς το Μαρόκο!

01/12/2022 | 23:25

Ο Μπάιντεν έτοιμος να μιλήσει με τον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος – Τι είπε ο Μακρόν
velli anna maria 0112

01/12/2022 | 23:14

Άννα-Μαρία Βέλλη: Με κλείδωσε στο δωμάτιο και εν τέλει πήρε το κεφάλι μου και το κοπάνησε στο πάτωμα…

01/12/2022 | 22:57

Μουντιάλ 2022: Η Ιαπωνία κέρδισε με ανατροπή (και) την Ισπανία (2-1) και «πέταξε έξω» τη Γερμανία!

01/12/2022 | 22:47

Γερμανία: Βουλευτής χώρισε τη γυναίκα του μετά από 16 χρόνια κα τα έφτιαξε με πρώην πορνοστάρ που θέλει να γίνει πολιτικός!

01/12/2022 | 22:31

Ρέμος για «Κιβωτό του Κόσμου»: Ίσως υπάρχει μία υπερβολή σε όλο αυτό, ίσως προτρέχουμε λίγο

01/12/2022 | 22:04

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ και τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 1/12

01/12/2022 | 21:58

Λέκκας για Κακιά Σκάλα: Μεγάλη η πιθανότητα κατολίσθησης ογκόλιθων σε μήκος 1 χιλιομέτρου- Θα μπορούσαμε να είχαμε θύματα
33333
Μαρία Κάλλας: Η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου παγκοσμίως
enosi krhths
1η Δεκεμβρίου 1913: Η ιστορική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα
xatzisavvas
Μηνάς Χατζησάββας: Ένας αυθεντικός θεατράνθρωπος…
gorgopotamos
Γοργοπόταμος: Η 22η επέτειος ανατίναξης της γέφυρας που μετατράπηκε σε τραγωδία
(1200 × 600 px) (3)
«Mes que un club»: 123 χρόνια Μπαρτσελόνα
alekos alexandrakis
Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο απόλυτος ζεν πρεμιέ του κλασικού ελληνικού κινηματογράφου