Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Σαν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το «τιμόνι» του Συνασπισμού και ξεκίνησε την «τρελή» πορεία μέχρι την πρωθυπουργία

Η 10η Φεβρουαρίου του 2008 δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Είναι η στιγμή της ανάληψης της εξουσίας του Συνασπισμού, και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αλέξη Τσίπρα, σηματοδοτώντας την έναρξης μιας «τρελής» πορείας μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας για πρώτη φορά στις 25 Ιανουαρίου του 2015 και εκ νέου στις 20 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους.

Η 10η Φεβρουαρίου του 2008 δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Είναι η στιγμή της ανάληψης της εξουσίας του Συνασπισμού, και μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αλέξη Τσίπρα, σηματοδοτώντας την έναρξης μιας «τρελής» πορείας μέχρι την ανάληψη της πρωθυπουργίας για πρώτη φορά στις 25 Ιανουαρίου του 2015 και εκ νέου στις 20 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους.

Το χρονικό μέχρι την εκλογή του Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ

Οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, που κέρδισε οριακά η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, δημιούργησαν ανακατατάξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητήθηκε έντονα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά επανεξελέγη στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Στον Συνασπισμό, παρά την εκλογική του άνοδο, ο επικεφαλής του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε στις 27 Νοεμβρίου 2007 ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα είναι υποψήφιος για μία νέα θητεία στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, που ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Ιανουαρίου του 2008. Παρότι τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ προσπάθησαν να το μεταπείσουν, αυτός παρέμεινε σταθερός στην απόφασή του.

Φρόντισε, όμως, να δρομολογήσει τις εξελίξεις με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα ως υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος. Ο 33χρονος πολιτικός μηχανικός ήταν ήδη αρκετά γνωστός στο πανελλήνιο από την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία της Αθήνας το 2006 και το 10,51% των ψήφων που συγκέντρωσε, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τις συνήθεις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΝ σε εθνικές εκλογές.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2007, πρώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΝ ο 60χρονος Φώτης Κουβέλης, προβεβλημένο στέλεχος της ανανεωτικής πτέρυγας, που αργότερα συγκρότησε τη ΔΗΜΑΡ. Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Κουβέλη παρείχε ο Λεωνίδας Κύρκος, σημειώνοντας ότι «συνδυάζει την ωριμότητα της ηλικίας με την ειδική ωριμότητα που απαιτεί η λειτουργία του προέδρου ενός σύγχρονου κόμματος».

Δύο ημέρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα, που υποστηρίχθηκε από την πανίσχυρη τάση του Αριστερού Ρεύματος (Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Χουντής, Φλαμπουράρης, Στρατούλης κ.ά.) και αποτελούσε έκφραση της συνέχειας της «αριστερής κινηματικής στροφής» του ΣΥΝ που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρός του. «Είναι φορές που η ίδια η ζωή φέρνει τα πράγματα διαφορετικά από τους προσωπικούς μας σχεδιασμούς. Και τότε αποφάσεις και διλήμματα, που αρχικά φαίνονται πολύ μεγάλα, ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα περιμέναμε. Η πρόταση που έγινε από πολλές πλευρές εντός του κόμματος, να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού, με τιμά ιδιαίτερα» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας, από τον οποίο τα κομματικά στελέχη που τον υποστηρίζουν, προσδοκούν να λειτουργήσει ως «γέφυρα» με τη Νεολαία.

Έτσι λοιπόν, στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 και στο 5ο συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) εξελέγη πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας με 840 ψήφους (70,41%) έναντι 342 ψήφων του Φώτη Κουβέλη (28,67%), σε σύνολο 1.196 συνέδρων που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

tsipras_flevaris3_2008

Ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε λάβει υποψήφιος πρόεδρος του Συνασπισμού, χωρίς να προσμετράται η επανεκλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου από το 2ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1996, όταν δεν υπήρξε συνυποψήφιος.

tsipras_flevaris2_2008

Με αυτόν τον τρόπο, σε ηλικία 33 ετών, ο Τσίπρας έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της Ελλάδας.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι δύο «μονομάχοι» ανέβηκαν μαζί στο βήμα του συνεδρίου. Στη σύντομη ομιλία του, ο Φώτης Κουβέλης συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ξεκινά μια νέα εποχή για τον Συνασπισμό. «Από αύριο όλοι μαζί στους πολιτικούς αγώνες» δήλωσε ο ίδιος. Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη του Συνασπισμού, αλλά και τον Φώτη Κουβέλη, για το κλίμα «πολιτικού πολιτισμού» που επικράτησε στη μεταξύ τους αντιπαράθεση. «Αυτή η εντολή είναι μια εντολή ενότητας, αισιοδοξίας και αγώνα» είπε. Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι θα επιδιώξει τη σύνθεση των απόψεων και να φανεί αντάξιος των υψηλών προσδοκιών του κόσμου της Αριστεράς.

[adsense]

Ο Αλέκος Αλαβάνος, τον οποίο διαδέχθηκε ο Τσίπρας στην προεδρία του ΣΥΝ, παρέμεινε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της πολιτικής συμμαχίας στην οποία συμμετείχε το κόμμα του Συνασπισμού.

tsipras_flevaris4_2008

Εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε ιστορία οδηγώντας ένα μικρό κόμμα της κομμουνιστογενούς Αριστεράς στην εκλογική εκτόξευση, με την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και τη νέα πρωτιά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, για να κυβερνήσει μέχρι και τις 7 Ιουλίου του 2019, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε την εξουσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αναλάβει τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Send this to a friend