Αθήνα

 

33 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σοκ στον αέρα για την Κατερίνα Καινούργιου: «Γαμ…» – «Κλείστε παιδιά, κλείστε»

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Δημήτριος Τριχόπουλος, πατέρας της Επιδημιολογίας στην Ελλάδα – Τι έλεγε για το ενδεχόμενο πανδημίας και τα εμβόλια

Σαν σήμερα, 1 Δεκεμβρίου 2014, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος καθηγητής Ιατρικής Δημήτριος Τριχόπουλος, ο γιατρός που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και βρίσκεται πίσω από την Επιδημιολογία και τη Υγιεινή στην Ελλάδα, κλάδους της Ιατρικής επιστήμης που ακούμε καθημερινά το τελευταίο διάστημα, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Δείτε επίσης

Κώστας Κρομμύδας: Βαρύ πένθος για τον ηθοποιό – Πέθανε από κορονοϊό ο πατέρας του
Δολοφονία Σαντορίνη: Συνελήφθη 20χρονος – «Τον σκότωσα για 200 ευρώ και τον έκαψα με βότκα»

Γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στην Παθολογία, τη Μικροβιολογία, την Επιδημιολογία, την Προληπτική Ιατρική και τη Δημόσια Υγεία. Ένας διάσημος καθηγητής επιδημιολογίας και πρόληψης του καρκίνου, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο μίας διεθνούς έρευνας και τον ενθάρρυνε να ακολουθήσει σπουδές στην Αμερική. Μετά το τέλος των σπουδών του στην Ελλάδα φοίτησε στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου, της Οξφόρδης και του Χάρβαρντ.


Σαν σήμερα πεθαίνει ο Δημήτριος Τριχόπουλος, πατέρας της Επιδημιολογίας στην Ελλάδα - Τι έλεγε για το ενδεχόμενο πανδημίας και τα εμβόλια

Για την επιλογή του να ασχοληθεί με την επιδημιολογία είχε αναφέρει:

«Ο πατέρας μου ήταν χειρουργός στο Βόλο. Η αρχική ιδέα ήταν να ξεκινήσω χειρουργική, αλλά δεν είχα ταλέντο, ούτε το θάρρος να λαμβάνω αποφάσεις ζωής και θανάτου μέσα σε μερικά λεπτά.   Ωστόσο αναδείχθηκε η ικανότητα που διέθετα σχετικά με την επιδημιολογία. Η επιδημιολογία ουσιαστικά προσπαθεί να ανακαλύψει αιτιολογικές σχέσεις με βάση τα πρότυπα κατανομής μία νόσου σε έναν πληθυσμό ή την αποτελεσματικότητα θεραπευτικών παρεμβάσεων με βάση συγκρίσεις σε πληθυσμούς ασθενών. Κινήθηκα προς την επιδημιολογία και την προληπτική ιατρική με την λογική ότι η πρόληψη είναι εκείνη η οποία μεγιστοποιεί την ευτυχία στη ζωή μας. Όχι ότι δεν είναι σημαντική η θεραπεία – κάθε άλλο, αλλά μέχρι να θεραπευτείς μπορείς να περάσεις από μεγάλη θλίψη και αγωνία, ακόμα και αν το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι καλό. Εξάλλου, αν αποτύχει η πρόληψη, υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας, ενώ το αντίθετο δεν είναι δυνατό.»

Σε ηλικία 34 ετών εξελέγη στην έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανέλαβε τη διεύθυνση του αντίστοιχου εργαστηρίου. Το 1989 εξελέγη καθηγητής Επιδημιολογίας και το 1994 καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Tο 1998 έγινε πρόεδρος καθηγητής Eπιδημιολογίας στο Iατρικό Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και στις 30 Μαΐου 1997 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Έδωσε σημαντικές διαλέξεις και έγραψε πολλά επιστημονικά άρθρα για τη Δημόσια Υγεία, την Επιδημιολογία και στην αιτιολογία των κακοήθων νεοπλασιών. Συγκεκριμένα, έχει γράψει σε ειδικά διεθνή περιοδικά άνω των 900 επιστημονικών μελετών, τα πορίσματα των οποίων έκαναν τον γύρο του κόσμου και αναπαράχθηκαν από μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα.

Όπως είχε πει: «Η έρευνα έχει ουσιαστικά τρία κίνητρα. Το πρώτο είναι το ιδεολογικό, το δώρο να προσφέρεις στην ανθρωπότητα, κάνοντας καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων. Το δεύτερο είναι η ανακάλυψη του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Το τρίτο είναι η προσωπική διάκριση.»

Η έρευνα του για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος

Μαζί με τη σύζυγό του, καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, ήταν από τους πρώτους που επισήμαναν τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα και την ερμηνεία της αιτιολογίας του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, στην ποσοτικοποίηση του συσχετισμού μεταξύ του ψυχολογικού άγχους και της στεφανιαίας νόσου, καθώς και στην αναγνώριση διατροφικών και άλλων παραγόντων ως επικίνδυνων για την ανάπτυξη καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Είχε ανακαλύψει την αξία της μεσογειακής διατροφής, σε μία εποχή που στην Ελλάδα απορρίπτονταν καθετί ελληνικό και παραδοσιακό με τη σπουδαία του έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2003 στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», να επιβεβαιώνει ότι η μεσογειακή διατροφή παρατείνει τη ζωή και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο. Μεταξύ άλλων διετέλεσε αντεπιστέλλον μέλος της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας του Βελγίου και της Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας της Γαλλίας και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα. Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Ταξιάρχη της Τιμής και από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο του Officier de l’ Ordre des Palmes Academiques.

Έφυγε από τη ζωή το 2014 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο σε ηλικία 76 ετών. Το επιστημονικό του έργο σημάδεψε τη Δημόσια Υγεία και άφησε σημαντική παρακαταθήκη για τους επιστήμονες της επόμενης γενιάς.

Σε συνέντευξη του ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του, είχε μιλήσει για το ενδεχόμενο μιας πανδημίας: «Η οικονομική κρίση είναι κακή αυτή κάθε αυτή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι που εξαιτίας της οικονομική κρίσης θα πάρουν λιγότερα μέτρα, θα δώσουν λιγότερη προσοχή στους εμβολιασμούς, και ενδεχομένως σε ό,τι αφορά την υγεία τους γενικότερα. Οι υπηρεσίες υγείας και αυτές θα υποστούν πλήγματα. Δεν εκτιμώ όμως ότι οι συνέπειες στην υγεία θα είναι το μείζον πρόβλημα αυτής της κρίσης – ευτυχώς η Ελλάδα έχει υποδομές. Η κρίση, όμως, αυτή κάθε αυτή είναι από μόνη της μία τραγωδία. Αναφέρεται ότι υπάρχουν περισσότερες αυτοκτονίες, αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών στην Ευρώπη». Για την επιλογή ορισμένων ανθρώπων να μην εμβολιάζονται είχε αναφέρει: «Μια τέτοια τακτική δεν είναι απλά ατεκμηρίωτη, αλλά και επικίνδυνη. Βέβαια δεν φταίει ο κόσμος. Υπήρξαν δυστυχώς ορισμένες δημοσιεύσεις σε μείζονα ιατρικά περιοδικά που ενοχοποιούσαν εμβόλια για αυτισμό και άλλα προβλήματα. Αποδείχθηκε ότι οι έρευνες ήταν λανθασμένες και οι σχετικές δημοσιεύσεις αποσύρθηκαν, αλλά οι φήμες δυστυχώς έμειναν. Όταν γίνονται εμβολιασμοί, χιλιάδες κόσμου δεν νοσούν, αλλά αυτοί δεν θα μάθουν ποτέ ότι χωρίς τον εμβολιασμό αρκετοί θα νοσούσαν και ορισμένοι θα πέθαιναν από τη νόσο. Το μόνο που μπορούν να μάθουν είναι οι εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων σε μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων. Βλέπετε την ασυμμετρία; Κανένα εμβόλιο δεν είναι τελείως ασφαλές, όλα έχουν παρενέργειες, αλλά οι παρενέργειες είναι πολύ σπανιότερες από ότι το πρόβλημα της ίδιας της νόσου εάν δεν εμβολιαστείς. Τα εμβόλια είναι ίσως η μεγαλύτερη προσφορά της ιατρικής στην ανθρώπινη υγεία.»

Πληροφορίες: sansimera.gr/paspartou.gr

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Εμβόλιο Moderna: Στο 94% η αποτελεσματικότητά του – Καταθέτει αίτημα για έγκριση

Νότης Σφακιανάκης: Αφέθηκε ελεύθερος – Οι δηλώσεις του (ΒΙΝΤΕΟ)

«Βόμβα» από Λινού! «Υπήρξε ανακρίβεια με τα κρούσματα – Ντρέπομαι που το λέω»

Ροή Ειδήσεων

01/07/2022 | 13:46

Νέα δεδομένα για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη

01/07/2022 | 13:41

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό – Εκτοξεύτηκε στο 12% τον Ιούνιο

01/07/2022 | 13:28

Μαρία Σολωμού: Ξεκαθαρίζει μια και καλή τι συμβαίνει με τον Mente Fuerte

01/07/2022 | 13:21

Οι μισοί Έλληνες αγόρασαν 3-4 smartphones την τελευταία πενταετία

01/07/2022 | 13:17

ΣΥΡΙΖΑ για TurkAegean: Ο Άδωνις Γεωργιάδης ταΐζει σανό τους ψηφοφόρους – Κάποιος να τον μαζέψει

01/07/2022 | 13:05

Βασίλης Γκουρούσης: Η σπόντα για την Τέτα Καμπουρέλη που άφησε άφωνη την Καινούργιου

01/07/2022 | 13:05

«Δεν προσπάθησα να πνίξω το παιδί μου, προσπάθησα να το σώσω»: Τι λέει ο 35χρονος πατέρας

01/07/2022 | 12:50

Ο 36χρονος λογιστής που έφτιαξε με 5000 lego το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων!

01/07/2022 | 12:45

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Αν δεν συμμαζευτεί δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε

01/07/2022 | 12:15

Μητέρα Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: «Δεν θα ξέρω μέχρι το τέλος της ζωής μου γιατί έχασα το παιδί μου»

01/07/2022 | 12:10

Παραλήρημα Κιλιτσντάρογλου: «Προτείνει» στον Ερντογάν να εισβάλλει στα ελληνικά νησιά – «Δες τι έκανε ο Ετσεβίτ στην Κύπρο. Εσύ τι έχεις κάνει αδερφέ μου;»

01/07/2022 | 11:58

Στα ύψη η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες

01/07/2022 | 11:48

Παλαιό Φάληρο: Αυτός είναι ο 46χρονος προπονητής kick boxing που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος 15χρονης

01/07/2022 | 11:41

Σοφία Παυλίδου: Έβαλα μίνι σε μεγάλη ηλικία, παλιότερα έδειχνες «διαθέσιμη» αν έδειχνες τα πόδια σου

01/07/2022 | 11:33

Γιώργος Καράβας: Έχω κι εγώ απορία πώς τη λένε τη Σοφία Χατζηπαντελή, εγώ τη φωνάζω «μωρό μου»
Μάρλον Μπράντο: O αιώνιος «Νονός» του παγκόσμιου κινηματογράφου
Γιώργος Γεννηματάς: Ο εμβληματικός πολιτικός που εμπνεύστηκε το ΕΣΥ και «έφυγε» νωρίς…
Αιμίλιος Βεάκης, o κορυφαίος ηθοποιός του νεοελληνικού θεάτρου
Φραγκίσκος Φερδινάνδος: Η δολοφονία που άναψε τη σπίθα για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο αξέχαστος άρχοντας του ελληνικού κινηματογράφου
Σπύρος Καλογήρου: Ο σκληρός του ελληνικού κινηματογράφου με τη χρυσή καρδιά