Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η συναρπαστική ιστορία του γυμνισμoύ: Από τους αρχαίους Έλληνες...στους Χίπις

Η ιστορία του γυμνισμού ξεκίνησε με τον Homo Sapiens πριν από χιλιάδες χρόνια. Στους αρχαίους πολιτισμούς ο γυμνισμός ήταν διαδεδομένος και στην αρχαία Ελλάδα παρόλο που χρησιμοποιούσαν ενδύματα, oι μαθητές έκαναν μάθημα γυμνοί εξού και η λέξη γυμνάσιο και οι αθλητές έπαιρναν μέρος στα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων γυμνοί. 

Ο γυμνισμός άρχισε να γίνεται ταμπού όταν τα ρούχα έγιναν μέρος του πολιτισμού του κάθε λαού και κυριάρχησαν οι θρησκείες.

Οι ιεραπόστολοι καλούσαν τους πιστούς να φορούν ενδύματα, ενώ τα χρόνια του Μεσαίωνα ο γυμνισμός θεωρείτο ανήθικος. Μάλιστα, οι πουριτανοί δεν πλένονταν επειδή πίστευαν ότι το μπάνιο προωθούσε τον γυμνισμό.

Από τους πρώτους ανθρώπους που αντέδρασαν στην επιβολή της ενδυμασίας και προωθούσαν τον γυμνισμό ήταν τα μέλη της αίρεσης "Αδαμισμός" που εμφανίστηκε 2ο, 3ο και 4ο αιώνα στη Βόρεια Αφρική. Στη δυτική Ινδία υπήρχαν σοφοί ασκητές που θεωρούσαν τη γυμνότητα ιερή και πίστευαν ότι ήταν ο μοναδικός δρόμος προς την απελευθέρωση.

Το 1930 ο Πάπας Πίος ΙΑ΄ χαρακτήρισε τον γυμνισμό ως μια παγανιστική ανηθικότητα, όμως αρκετά χρόνια μετά ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ δήλωσε ότι εφόσον το ανθρώπινο σώμα είναι δημιούργημα του Θεού μπορεί παραμείνει γυμνό και να διατηρήσει άθικτο το μεγαλείο και την ομορφιά του».

Το 1903 δημιουργήθηκε η πρώτη λέσχη γυμνιστών κοντά στο Αμβούργο και σιγά σιγά το κίνημα άρχισε να βρίσκει απήχηση στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Οι πρώτες λέσχες γυμνιστών εμφανίστηκαν στη Γαλλία και τη Γερμανία. Μάλιστα, στα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο γυμνισμός ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στη Γερμανία, όπου διαδόθηκε η εικόνα του « τέλειου Άριου» να εξασκείται γυμνός και να απολαμβάνει τον ήλιο και τον καθαρό αέρα. Όταν ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία φρόντισε να απαγορεύσει τον γυμνισμό.

Στις ΗΠΑ το κίνημα του γυμνισμού εμφανίστηκε το 1930 ενώ και μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πήρε μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα το κίνημα των Χίπις που κατέκτησε τον κόσμο. Την εποχή του '60 η Βρετανία είχε κατακλυστεί από γυμνιστές και πολλοί γυμνιστές τουρίστες έφθαναν στην Ελλάδα.  Παράλληλα ήταν σε εξέλιξη και το κίνημα Lebensreform  που είχε βρει φανατικούς υποστηρικτές στην Ελβετία και στη Γερμανία  που έμεναν σε σπηλιές και προωθούσαν την επιστροφή στη φύση. 

Μέχρι σήμερα, ο γυμνισμός έχει πολλούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο που απολαμβάνουν τη φύση απαλλαγμένοι από τα ρούχα τους.

Send this to a friend