Αθήνα

26 oC

σποραδικές νεφώσεις

Στάση του Νίκα: Όταν ο Ιουστινιανός έσφαξε 30.000 επαναστάτες στον Ιππόδρομο του Βυζαντίου

Η «στάση του Νίκα» ήταν μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές εξεγέρσεις του Βυζαντίου.  Πραγματοποιήθηκε επί Ιουστινιανού και πνίγηκε στο αίμα. 

Η «στάση του Νίκα» ήταν μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές εξεγέρσεις του Βυζαντίου.  Πραγματοποιήθηκε επί Ιουστινιανού και πνίγηκε στο αίμα. 

Όλα ξεκίνησαν όταν το 531 ένας "βενετός" και ένας "πράσινος" συνελήθησαν με την κατηγορία της δολοφονίας. Σημειώνεται ότι οι "βενετοί" και οι "πράσινοι" ήταν οργανώσεις φιλάθλων των αρματοδρομιών οι οποίοι παρακολουθούσαν τους αγώνες με το ίδιο πάθος των σημερινών οπαδών του ποδοσφαίρου.

Αρχικά, οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο διά απαγχονισμού, όμως ο Ιουστινιανός,ο οποίος ήταν οπαδός των Βένετων, μετέτρεψε τη θανατική ποινή σε φυλάκιση. Ωστόσο, οι οργανώσεις απαίτησαν την ελευθερία τους και την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία.

Η άρνηση του Ιουστινιανού να τους δώσει χάρη εξαγρίωσε το πλήθος. Στις 11 Ιανουαρίου του 532 πυρπόλησαν κτίρια, πολιόρκησαν το παλάτι και προξένησαν ζημιές στην Αγία Σοφία. Φωνάζοντας το σύνθημα «Νίκα» , που φώναζαν στον Ιππόδρομο, οι διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε λαϊκή εξέγερση, καθώς υπήρχε μεγάλη δυσφορία στον λαό για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυτοκράτορα, τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο λαός απαιτούσε την παραίτηση του Ιωάννη Καππαδόκη (Υπουργού Οικονομικών της εποχής) και του διάσημου νομομαθούς Τριβωνιανού.

Στο πλευρό τους τάχθηκαν οι Συγκλητικοί, οι οποίοι ανέβασαν στον θρόνο τον Υπάτιο, ανιψιό του πρώην αυτοκράτορα Αναστάσιου.

Ο Ιουστινιανός βρισκόταν σε αδιέξοδο. Είχε στεφθεί αυτοκράτορας μόλις πριν από μια πενταετία και δεν ήξερε πώς να ελέγξει το πλήθος. Αρχικά σκέφτεται να εγκαταλείψει την Πόλη όμως λέγεται ότι η Θεοδώρα τον έπεισε να παραμείνει στη θέση του.Τότε, ανέλαβαν δράση οι στρατηγοί Βελισάριος και Μούνδος, οι οποίοι οδήγησαν τους επαναστάτες στον Ιππόδρομο, όπου υπολογίζεται πως έσφαξαν 30.000 ανθρώπους.

Την επόμενη ημέρα ο Ιουστινιανός διέταξε την εκτέλεση του σφετεριστή του θρόνου, Υπάτιου και του αδελφού του. Ήταν  η αρχή της αυτοκρατορικής θητείας του Ιουστινιανού, ενός από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες  του Βυζαντίου.

Send this to a friend