Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παρουσιαστής του ΣΚΑΪ βγήκε on air με γύψο… ΠΑΣΟΚ (ΦΩΤΟ)

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Τα Χριστούγεννα του Τσόρτσιλ στην Ελλάδα και η σύσκεψη με τον Γ. Παπανδρέου και τους εκπροσώπους του ΕΑΜ

Στην επίσκεψη του Ουίνστον Τσόρτσιλ στην χώρα μας, τα Χριστούγεννα του 1944, είχε αναφερθεί σε παλαιότερο άρθρο του ο τ. Υφυπουργός, Βασίλης Μπεκίρης.

Δείτε επίσης

Σοκ στην Κρήτη: Πατέρας μαχαίρωσε τον 24χρονο γιο του ανήμερα των Χριστουγέννων!
Η πρώτη ανάρτηση του Κικίλια μετά την γέννηση του παιδιού του: «Στιγμή ιερή, συναισθήματα σπάνια»

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε: Τα αιματηρά γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944 είχαν συγκλονίσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό και κανένας δεν μπορούσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είχε οδηγηθεί στον εμφύλιο αυτό σπαραγμό.

Η Αθήνα, η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, ήταν χωρισμένη στα δύο: Στην Αθήνα του κέντρου, που περιοριζόταν στην περιοχή γύρω από το Ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας», όπου είχε εγκατασταθεί ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση, και την υπόλοιπη Αθήνα την οποία ήλεγχαν οι δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Ο πόλεμος διεξήγετο μεταξύ των αγγλικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην Αθήνα μαζί με την Ελληνική Αστυνομία και τις Ενοπλες Δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Σε καθημερινή βάση διεξάγονταν οδομαχίες, αλλά τα περισσότερα θύματα προήρχονταν από όλμους και οβίδες πυροβόλων όπλων που ερρίπτοντο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Π. Κανελλόπουλος περιγράφει στο ημερολόγιό του πολλά γεγονότα, τα οποία σε καθημερινή βάση παρακολουθούσε πηγαίνοντας στο υπουργείο Ναυτικών και στο υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει εδώ να τονισθεί ότι ήταν ο μοναδικός υπουργός που πήγαινε κάθε μέρα στα υπουργεία που του είχε εμπιστευθεί ο Γεώργιος Παπανδρέου, δηλαδή στο υπουργείο Ναυτικών και στο υπουργείο Οικονομικών. Ολοι οι άλλοι υπουργοί της Κυβερνήσεως διηύθυναν τα υπουργεία τους από το Ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας», όπου ήταν μόνιμα εγκατεστημένοι.

Το πόσο όμως κρίσιμη και επικίνδυνη ήταν η κατάσταση εκείνης της περιόδου μας την περιγράφει ο ίδιος ο Παν. Κανελλόπουλος στο ημερολόγιό του. Μάλιστα την ημέρα των Χριστουγέννων του 1944 γράφει τα εξής: «25 Δεκεμβρίου. Χριστούγεννα. Τα πιο πικρά Χριστού-γεννα της ζωής μου. Εχω εμπιστοσύνη στο μέλλον. Το παρόν είναι πολύ βαρύ. Ωστόσο το χρέος μου είναι να το σηκώσω στους ώμους μου και να το κάνω να χωρέσει στην καρδιά μου. Και αυτήν ακόμα την πικρή ώρα της Ελλάδος την αγαπάω. Αυτή τη στιγμή η ώρα είναι εννιά και κτυπάνε οι χριστουγεννιάτικες καμπάνες. Βαράνε όμως και τα κανόνια. Ακούγονται και τα πολυβόλα».

Και ενώ υπήρχε αυτή η επικίνδυνη και σκοτεινή για το μέλλον της Ελλάδας κατάσταση στην Αθήνα, ανήμερα τα Χριστούγεννα έφθασε αιφνιδίως από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ αποφασισμένος να δώσει λύση στον εμφύλιο σπαραγμό των Ελλήνων. Η άφιξη του Τσόρτσιλ στην Αθήνα ενίσχυσε το ηθικό ολόκληρου του ελληνικού λαού, διότι όλοι πίστεψαν ότι ο δυναμικός Αγγλος πρωθυπουργός θα δώσει λύση στον εμφύλιο σπαραγμό που είχε διαιρέσει τους Ελληνες σε δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Ο Τσόρτσιλ είχε πολλές συναντήσεις στην Αθήνα, προήδρευσε αρκετών συσκέψεων, στις οποίες μετείχαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων καθώς και εκπρόσωποι του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Σε μια μεγάλη σύσκεψη από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και οι Σοφούλης, Καφαντάρης, Μάξιμος, Τσαλδάρης, Κανελλόπουλος, Θεοτόκης, Στ. Στεφανόπουλος, Ι. Σοφιανόπουλος, Π. Ράλλης, Γονατάς, Πλαστήρας, Αλεξανδρής, Μυλωνάς, ως και οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ Παρτσαλίδης, Σιάντος και Μάντικας. Από τους ξένους μετείχαν, εκτός του Τσόρτσιλ, ο Ιντεν, ο Μακ Μίλαν, ο Σκόμπι, ο Αλεξάντερ και οι πρεσβευτές της Βρετανίας Λίπερ, των ΗΠΑ Μακ Βι και της Ρωσίας Ποπόφ.

Της συσκέψεως αυτής, κατόπιν επιθυμίας των Αγγλων, προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθη-νών και πάσης Ελλάδος Δαμασκηνός. Ο Τσόρτσιλ μίλησε για τις μεγάλες επιτυχίες των συμμάχων σε όλο το μέτωπο και έκανε ιδιαίτερη έκκληση στους Ελληνες πολιτικούς να βρεθεί τρόπος ώστε να σταματήσει ο εμφύλιος σπαραγμός. Υπεσχέθη ότι η Αγγλία θα βοηθήσει την Ελλάδα για να α-νασυγκροτηθεί και ότι ο ίδιος θα είναι ένας πολύ καλός φίλος της Ελλάδας.

Μετά την ομιλία του ο Τσόρτσιλ απoχώρησε από τη σύσκεψη και άφησε τους Ελληνες να τα βρουν μεταξύ τους.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι ο πρωθυπουργός της Αγγλίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα έδωσε εντολές να τελειώσουν οι επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε να ελέγχεται ολόκληρη η περιοχή των Αθηνών και του Πειραιώς. Επίσης, μεθόδευσε το θέμα της Αντιβασιλείας και ανέλαβε ο ίδιος να πείσει τον βασιλιά Γεώργιο να δεχτεί ως αντιβασιλιά τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. Επίσης, ο Τσόρτσιλ προετοίμασε το έδαφος για την αποπομπή του Γεωργίου Παπανδρέου από την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα των κομμουνιστών και προετοίμασε το έδαφος για να ορκιστεί πρωθυπουργός ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας.

Τέλος, φεύγοντας ο Τσόρτσιλ από την Αθήνα προετοίμασε το έδαφος για μία συνάντηση του Σκόμπι με τους εκπροσώπους των στασιαστών, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης στην περιοχή των Αθηνών.

Οπως αποδεικνύεται από τις ανωτέρω κινήσεις, η αποστολή του Τσόρτσιλ στην Αθήνα εστέφθη από επιτυχία και όλα έδειχναν ότι το 1944 θα έφευγε με πολλές ελπίδες για αποκατάσταση της τάξεως και της ασφαλείας στον τόπο μας.

Τέλος, πρέπει να πούμε ότι Έλληνες, πιθανόν εκπρόσωποι του ΕΑΜ, για να ευχαριστήσουν τον Τσόρτσιλ για τις υπηρεσίες που ήλθε να προσφέρει στην Ελλάδα, προσπάθησαν να ανατινάξουν το Ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρεταννίας» όπου έμενε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας και οι συνοδοί του. Τούτο συνάγεται από το γεγονός ότι την πρωία της 26ης Δεκεμβρίου 1944 στους αποχετευτικούς χώρους του ξενοδοχείου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες δυναμίτιδος, με στόχο να ανατινάξουν το ξενοδοχείο όπου έμενε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας με τους συνεργάτες του.

Ευτυχώς η ανακάλυψη έγινε έγκαιρα και απεφεύχθη κάτι το οποίον θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη χώρα μας. Πρέπει επίσης να πούμε ότι η ζωή του Τσόρτσιλ κινδύνευσε για μία ακόμα φορά, όταν πηγαίνοντας στον Πειραιά με τεθωρακισμένο άρμα μάχης δίπλα του έσκασαν βλήματα όλμων.

*Το άρθρο του τ. υφυπουργού Βασίλη Μπεκίρη είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου

Κορoνοϊός: Έφτασαν στην χώρα μας τα εμβόλια – Αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Καιρός σήμερα: Συννεφιά και τοπικές βροχές – Δείτε σε ποιες περιοχές

Κορονοϊός – Συναγερμός στην Γαλλία για το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Ζώδια: Αστρολογικές προβλέψεις για σήμερα, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Συγκινούν οι χειροποίητες χριστουγεννιάτικες κάρτες μαθητών προς γιατρούς και νοσηλευτές του «Παπανικολάου»

J2US: Αποχώρησαν η Καλογρίδη με τον Ραπτάκη και η Μπονάτσου με τον Κακουριώτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Yπερωκεάνιο «Λουζιτάνια»: H βύθισή του συνετέλεσε στην είσοδο των ΗΠΑ στον Α’ ΠΠ- 1.198 άνθρωποι πνίγηκαν
Η μητέρα της Έλ. Ακρίτα, Σύλβα ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και η πρώτη ελληνίδα βουλευτής του- Η κόντρα με την Μ. Παπανδρέου
Marfin: 11 χρόνια από την τραγωδία που στέρησε την ζωή σε 4 ψυχές- Τα νέα στοιχεία (ΒΙΝΤΕΟ)
Η Μαίρη Χρονοπούλου στα 83 της, παίρνει το μικρόφωνο και τραγουδά Του Αγοριού Απέναντι
Μαίρη Χρονοπούλου και Αλέκος Αλεξανδράκης σε μία σπάνια φωτογραφία από τη δεκαετία του 1950
Όταν η Εκκλησία της Ελλάδος στράφηκε εναντίον του Καζαντζάκη, ζητώντας την απαγόρευση των βιβλίων του
4 Μαΐου του 1949: Η πρώτη αεροπορική τραγωδία με θύμα ποδοσφαιρική ομάδα- Κανείς επιβάτης δεν επέζησε