Αθήνα

8 oC

αραιές νεφώσεις

Τα φτωχικά παιδικά χρόνια του Ιωσήφ Στάλιν - Πώς ο γιος ενός τσαγκάρη έγινε ο απόλυτος ηγέτης της ΕΣΣΔ

Ο Ιωσήφ Στάλιν υπήρξε από τους ισχυρότερους ηγέτες του περασμένου αιώνα, που οι αποφάσεις του άλλαξαν το ρου της ιστορίας.

Ο Ιωσήφ Στάλιν υπήρξε από τους ισχυρότερους ηγέτες του περασμένου αιώνα, που οι αποφάσεις του άλλαξαν το ρου της ιστορίας.

Παρέμεινε στην εξουσία επί 29 χρονια και υπήρξε μεγάλος αντίπαλος του Χίτλερ, τον οποίο κατάφερε να κατατροπώσει και να βγει μεγάλος νικητής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Στάλιν ανήλθε στην εξουσία και έγινε ηγέτης των μπολσεβίκων χάρη στο οξυδερκές του πνεύμα και τη μαχητικότητα του. Προερχόταν από ένα φτωχό περιβάλλον και είχε γεννηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 1879 στο Γκόρι της Γεωργίας, αποικία της τότε τσαρικής Ρωσίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι και ήταν το μοναδικό από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας που κατάφερε να επιζήσει.

Αριστερά ο Στάλιν έφηβος και δεξιά η μητέρα του Αικατερίνη Γκελάντζε

Τα τρια μεγαλύτερα αδέρφια του είχαν πεθάνει σε βρεφική ηλικία από ασθένειες. Σε ηλικία 7 ετών παραλίγο να πεθάνει κι εκείνος, όταν νόσησε από ευλογιά. Τελικά, κατάφερε να επιβιώσει και απέκτησε μια ουλή στο πρόσωπο του, για την οποία δεχόταν πειράγματα από τους συμμαθητές του. Ωστόσο, από μικρή ηλικία είχε αναπτύξει ηγετικές ικανότητες, καθώς ήταν αρχηγός στις παρέες των αγοριών.

Ο πατέρας του εργαζόταν ως τσαγκάρης ενώ η μητέρα του ως οικιακή βοηθός. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια βιώνοντας βίαιη συμπεριφορά από τον πατέρα του, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού και συχνά χτυπούσε τόσο εκείνον όσο και τη μητέρα του, στην οποία είχε ιδιαίτερη αδυναμία.

Ο πατέρας του ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του, όμως η μητέρα τον παρότρυνε να γίνει ιερέας. Ο Ιωσήφ διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στο σχολείο και λάτρευε το διάβασμα. Μάλιστα, λέγεται ότι είχε πει στη μητέρα του ότι όταν ξεκινούσε να διαβάζει ένα βιβλίο δεν μπορούσε να σταματήσει.  Σε ηλικία 15 ετών είχε ήδη μάθει να μιλά ρωσικά και ξεκίνησε να φοιτά σε μια θεολογική σχολή στην Τιφλίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τότε, άρχισε να διαβάζει τα «απαγορευμένα» βιβλία του Κάρολου Δαρβίνου, του Καρλ Μαρξ και του ρώσου στοχαστή Νικολάι Τσερνισέφσκι. Έγινε άθεος. και τάχθηκε υπέρ των ταξικών αγώνων, πιστεύοντας ότι το προλεταριάτο θα απελευθέρωνε την ανθρωπότητα από τα δεσμά της. Παράλληλα, είχε αποκτήσει υποστηρικτές που τον βοηθούσαν δίνοντάς του χρήματα.

Στα 19 του χρόνια πήρε μέρος στο Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα που ιδρύθηκε το 1898 και τον επόμενο χρόνο άρχισε να εργάζεται στο Γεωφυσικό Παρατηρητήριο της Τυφλίδας. Εκείνη την περίοδο έμαθε για τον Λένιν, ο οποίος από την εξορία είχε ολοκληρώσει  την εργασία του «Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία». Τα γραπτά του Λένιν επηρέασαν την πολιτική του σκέψη και αναζήτησε τρόπο για να έρθει σε επαφή μαζί του, ωστόσο δεν τα κατάφερε.

Τρίτος από αριστερά με μια ομάδα μπολσεβίκων

Το 1901εργαζόταν σε μια αποθήκη πετρελαίου στο Μπατούμι, μια παραθαλάσσια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα, όπου οι εργασιακές συνθήκες ήταν άθλιες. Ο Στάλιν ξεσήκωσε τους εργάτες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις με την αστυνομία και οι διαδηλώσεις να βαφτούν με αίμα. Τότε συνελήφθη και τον έστειλαν στο χωριό της Σιβηρίας Novaya Ud, όπου φέρεται να υιοθέτησε το όνομα με το οποίο θα γινόταν γνωστός σε όλο τον κόσμο, Στάλιν, που στα ρώσικα σημαίνει χάλυβας.

Με τον Λένιν και τον Mikhail Kalinin

Το 1904, όταν ο Λένιν ήταν ήδη ηγέτης των Μπολσεβίκων, ο Στάλιν δραπέτευσε από τη Σιβηρία και εντάχθηκε στην πολιτική φράξια. Τότε, άρχισε να οργανώνει διαδηλώσεις και απεργίες στην Τιφλίδα και σύντομα, ο Λένιν έμαθε για τα κατορθώματά του και συναντήθηκε για πρώτη φορά μαζί του στη Φινλανδία. Η αντίστροφη μέτρηση για την ανέλιξη του στην εξουσία είχε ξεκινήσει.  Μερικά χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1929, είχε καταφέρει να γίνει ο απόλυτος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

Άννα Καρατάσιου

Send this to a friend