Αθήνα

31 oC

θύελλα

«Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» - Η ατάκα του Ηλία Ηλίου στον Κωνσταντίνο Τσάτσο που έγραψε ιστορία

Ιστορία έχει αφήσει η φράση που είπε ο Ηλίας Ηλίου στον Κωνσταντίνο Τσάτσο το 1962.

Ιστορία έχει αφήσει η φράση που είπε ο Ηλίας Ηλίου στον Κωνσταντίνο Τσάτσο το 1962.

Το περιστατικό είχε περιγράψει ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος είχε αποκαλύψει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» το 2013, με τίτλο «Ιστορικές φράσεις και πολιτικό ήθος» πώς ειπώθηκε η ιστορική φράση.

Ο Ηλίας Ηλίου ο «Νέστωρας της Αριστεράς», όπως τον αποκαλούσαν, ως εκπρόσωπος της ΕΔΑ συναντήθηκε με τον τότε Υπουργό Προεδρίας της Κυβέρνησης, Κωνσταντίνο Τσάτσο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη βία εναντίον των αριστερών φοιτητών από τη δεξιά φοιτητική οργάνωση ΕΚΟΦ.  Στο πλευρό του είχε στελέχη της Νεολαίας, ανάμεσα τους και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν γραμματέας της Δημοκρατικής Αντίστασης Σπουδαστών (ΔΑΣ114).

Αφού ο Ηλίου συνομίλησε με τον Τσάτσο του ζήτησε να συνεχίσουν την κουβέντα τους μόνοι. Η συζήτησή τους διήρκεσε μερικά μόνο λεπτά και μόλις τελείωσε ο Ηλιού είπε στη νεολαία της ΕΔΑ: «Παιδιά, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μου είπε ο κύριος ακαδημαϊκός και καθηγητής Πανεπιστημίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Επειδή εσείς οι μαρξιστές έχετε οριστικά κερδίσει τον ιδεολογικό αγώνα, κατέχετε το χώρο του πανεπιστημίου και του πολιτισμού. Έχετε αλώσει τη νεολαία. Ηλία, δεν έχουμε άλλο τρόπο. Και δεν πρόκειται να παραδοθούμε. Θα σας ταράξουμε στο ξύλο».

Τότε, κάποιος από τη νεολαία τον ρώτησε: «Και συ τι απάντησες;». Ο Ηλίου τότε είπε τη θρυλική ατάκα:

«Και μεις θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

Ο Ηλίου εννοούσε ότι θα εφάρμοζε πιστά το Σύνταγμα και το άρθρο 114 και θα απέφευγε κάθε μορφής βίας.

Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη φράση είχε επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας σε διακαναλική του συνέντευξη όταν ερωτήθηκε πως θα συμπεριφερθεί στους ιδιοκτήτες των Μ.Μ.Ε.

Send this to a friend