• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 12:49

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ιστορικό ντοκουμέντο: Τι έλεγε ο Τσε Γκεβάρα για την Κύπρο στον ΟΗΕ το 1964 (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 9 Οκτωβρίου 1967 εκτελέστηκε ο θρυλικός επαναστάτης της Κούβας Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Τρία χρόνια πριν από τον θάνατο του, στις 11 Δεκεμβρίου 1964,  είχε εκπροσωπήσει την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας στον ΟΗΕ και στην ομιλία του στη γενική συνέλευση είχε αναφερθεί στην κατάσταση του επικρατούσε την περίοδο εκείνη στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει ο Π. Καρβουνόπουλος στο militaire.gr, στην  ομιλία του, ο Τσε Γκεβάρα μίλησε κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και έκανε αναφορά  και στην Κύπρο όπου η  κατάσταση ήταν έκρυθμη με τις συγκρούσεις του 1963-64.

«Η Σοβιετική Ένωση και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχουν απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι μόνο η παγκόσμια ειρήνη που βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά και οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε αυτήν την περιοχή της Ασίας  που απειλούνται διαρκώς και υφίστανται τα καπρίτσια του Αμερικανού εισβολέα.

Η ειρηνική συμβίωση δοκιμάζεται επίσης –κατά βάναυσο τρόπο– στην Κύπρο, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν η τουρκική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τον λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου να υπερασπιστούν ηρωικά την κυριαρχία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σε όλα αυτά τα μέρη της υφηλίου, ο ιμπεριαλισμός επιχειρεί να επιβάλει τη δική του εκδοχή για το τι πρέπει να είναι η συμβίωση. Είναι όμως οι καταπιεσμένοι λαοί, σε συμμαχία με το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, που οφείλουν να του δείξουν το νόημα της αληθινής συμβίωσης και είναι υποχρέωση των Ηνωμένων Εθνών να τους στηρίξουν σε αυτό.

Δηλώνουμε επίσης ότι η έννοια της ειρηνικής συμβίωσης πρέπει να οριστεί με σαφήνεια όχι μόνο σε επίπεδο σχέσεων ανάμεσα σε κυρίαρχα κράτη. Ως μαρξιστές, έχουμε υποστηρίξει ότι η ειρηνική συμβίωση μεταξύ των εθνών δεν ταυτίζεται με τη συμβίωση μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων, καταπιεστών και καταπιεζόμενων”, είχε αναφέρει. 

Δείτε το βίντεο: 

Send this to a friend