Αθήνα

19 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παρουσιαστής του ΣΚΑΪ βγήκε on air με γύψο… ΠΑΣΟΚ (ΦΩΤΟ)

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Το ιστορικό νοσοκομείο «Ελπίς» όπου εργάστηκαν κορυφαίοι Έλληνες γιατροί – Περιέθαλψε τους φαντάρους του ’40 και Μικρασιάτες πρόσφυγες

Το νοσοκομείο "Η Ελπίς" ιδρύθηκε το 1842 στην οδό Ακαδημίας 50 και ήταν το πρώτο "Πολιτικό Νοσοκομείο" της Αθήνας.  

Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Φ. Στάουφερτ ανέλαβε τα σχέδια του κτιρίου μαζί με τον Έντουαρντ Σάουμπερτ, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του Δανού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν. Τη χρηματοδότηση ανέλαβαν σπουδαίες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Λουδοβίκος της Βαυαρίας, η Δούκισσα της Πλακεντίας, ο Κωνσταντίνος Βέλλιος, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Κωνσταντίνος Γαλάτης.

[the_ad id=”493520″]

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Βέλλιος, Έλληνας μεγαλέμπορος της Βιέννης, διέθεσε μεγάλες εκτάσεις στο ελληνικό κράτος για να ανεγερθεί το νοσοκομείο και χρειάστηκε να απειλήσει μέσω εφημερίδων τον Δήμαρχο Αθηναίων,  Ανάργυρο Πετράκη, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη δωρεά του.  «Παρακαλώ διά της εφημερίδος σας την Δημαρχίαν ίνα εις διάστημα τεσσάρων ημερών διορίσωσιν ανθρώπους διά να παραλάβουν τα κτήματα καθότι και ταύτης της διορίας παρελθούσης θέλω λάβη άλλα μέτρα και άλλας αποφάσεις»!

Χάρη στην προσφορά τους το νοσοκομείο άνοιξε τις πύλες του στους ασθενείς για πρώτη φορά το 1842.  Εκεί εργάστηκε για ένα διάστημα ο σπουδαίος γιατρός Θεόδωρος Αρεταίος, ο καθηγητής χειρουργικής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδων Μαγγίνας, ο σπουδαίος γιατρός Νικόλαος Μακκάς και ο καθηγητής Χειρουργικής Μαρίνος Γερουλάνος.

Το νοσοκομείο παρέμεινε στην οδό Ακαδημίας μέχρι το 1971. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην οδό Δημητσάνας στους Αμπελόκηπους, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

[inline_article order=”1″]

Υπήρξε από τα πρώτα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και κατά τη διάρκεια των 182 χρόνων λειτουργίας του περιέθαλψε πλήθος πολιτών.  Τραυματίες του πολέμου του 1893, Θεσσαλούς και Κρήτες πρόσφυγες και τραυματίες των βαλκανικών πολέμων. Περιέθαλψε τους μικρασιάτες πρόσφυγες, φαντάρους του ’40 και τους άρρωστους Αθηναίους που είχαν “χτυπηθεί” από τον λιμό της κατοχής.

Το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Σήμερα στο ιστορικό κτίριο όπου στεγάζονταν το νοσοκομείο “Ελπίς” βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Πληροφορίες: wikipedia, elpis.gr, ygeiasdromoi.gr

Η μητέρα της Έλ. Ακρίτα, Σύλβα ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και η πρώτη ελληνίδα βουλευτής του- Η κόντρα με την Μ. Παπανδρέου
Marfin: 11 χρόνια από την τραγωδία που στέρησε την ζωή σε 4 ψυχές- Τα νέα στοιχεία (ΒΙΝΤΕΟ)
Η Μαίρη Χρονοπούλου στα 83 της, παίρνει το μικρόφωνο και τραγουδά Του Αγοριού Απέναντι
Μαίρη Χρονοπούλου και Αλέκος Αλεξανδράκης σε μία σπάνια φωτογραφία από τη δεκαετία του 1950
Όταν η Εκκλησία της Ελλάδος στράφηκε εναντίον του Καζαντζάκη, ζητώντας την απαγόρευση των βιβλίων του
4 Μαΐου του 1949: Η πρώτη αεροπορική τραγωδία με θύμα ποδοσφαιρική ομάδα- Κανείς επιβάτης δεν επέζησε
Θανάσης Βέγγος: 10 χρόνια χωρίς τον αγαπημένο ηθοποιό- Οι 126 ταινίες και τα αληθινά χαστούκια