Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το κτίριο - «διαμάντι» του Φαλήρου που λειτούργησε ως ξενοδοχείο και κατεδαφίστηκε από τον δήμαρχο Πειραιά Αριστείδη Σκυλίτση επί Χουντας

Στη φωτογραφία απεικονίζεται το μεγαλειώδες κτίριο που στέγαζε το φημισμένο ξενοδοχείο “Ακταίον” αρχές του περασμένου αιώνα.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται το μεγαλειώδες κτίριο που στέγαζε το φημισμένο ξενοδοχείο “Ακταίον” αρχές του περασμένου αιώνα.

Το εντυπωσιακό ξενοδοχείο κοσμούσε την περιοχή του Φαλήρου και ξεκίνησε κατασκευάζεται το 1900 σε οικόπεδο, όπου βρισκόταν το οίκημα του πρώτου οικιστή της περιοχής, Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο.

Ιδιοκτήτης ήταν ο τραπεζίτης Ι. Πεσπαζόγλου, ο οποίος ανέθεσε τα αρχιτεκτονικά σχέδια στον Πάνο Καραθανασόπουλο, μαθητή του Ερνέστου Τσίλερ, ο οποίος είχε ως βοηθό του τον Λάζαρο Γλήνη. Επί τρία χρόνια, είχε στηθεί ένα εργοτάξιο στο σημείο, το οποίο επισκέφτηκαν τα μέλη της Βασιλικής οικογένειας, που ανυπομονούσαν να δουν το μεγαλόπνοο έργο να ολοκληρώνεται. Οι εργασίες διήρκεσαν μέχρι το 1903 και λίγο πριν ολοκληρωθεί ο Πεσμαζόγλου ανακοίνωσε την ενοικίαση του κτιρίου.

Επρόκειτο για ένα πενταώροφο κτίριο με 160 δωμάτια,, εστιατόριο, σαλόνια, καφέ-ζαχαροπλαστείο, αίθουσες χορού, αίθουσα θεατρικών παραστάσεων, και εντυπωσιακούς κήπους και βρισκόταν λίγα μέτρα από τη θάλασσα.

Ο επιχειρηματίας Α. Μελλιέ, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου "Κρυστάλλ Παλλάς" στην Κωνσταντινούπολη, αποφάσισε να νοικιάσει το κτίριο, το οποίο ονόμασε σε "Ακταίον Παλλάς". Το εσωτερικό του κτιρίου επιπλώθηκε με πανάκριβα έπιπλα, πορσελάνες, πανάκριβα σερβίτσια και εξοπλισμό αξίας 2.000.000 ευρώ και ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου 1903.

Επί σειρά ετών αποτέλεσε αγαπημένο στέκι της αστικής κοινωνίας. Κάθε καλοκαίρι και χειμώνα η διεύθυνση του ξενοδοχείου διοργάνωνε φημισμένους χορούς, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας διοργάνωναν στο ξενοδοχείο επίσημα γεύματα και χοροεσπερίδες. Πολιτικοί, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων διέμεναν στο θρυλικό ξενοδοχείο του Φαλήρου.

Τα χρόνια του Μεσοπολέμου άρχισε να παρακμάζει, ενώ μετά τη μικρασιατική καταστροφή πρόσφερε στέγη στους πρόσφυγες. Αργότερα εγκαταλείφθηκε και τελικά κατεδαφίστηκε από τον γνωστό για τις κατεδαφίσεις,  δήμαρχο Πειραιά Αριστείδη Στ. Σκυλίτση κατά τη διάρκεια της Χούντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σήμερα στο σημείο, όπου άλλοτε βρισκόταν το εντυπωσιακό ξενοδοχείο έχει ανεγερθεί ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.

*Πηγή φωτογραφιών: eliaorg.gr

Send this to a friend