
ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ
Στις 3 Ιουνίου 1941 οι Γερμανοί κατέστρεψαν την ιστορική και μαρτυρική Κάντανο σκοτώνοντας όλους τους κατοίκους.
Τρεις επιγραφές άφησαν οι Ναζί στην Κάντανο, τρία μοναδικά Ιστορικά Μνημεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οπουδήποτε κι αν κατέστρεψαν, δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματος που διέπραξαν, αλλά και δεν τόνισαν τόσο πολύ την Αντίσταση που συνάντησαν”
Κάντανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης, στο Νομό Χανίων, έμελλε να γίνει ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Οι κάτοικοί της, των γύρω χωριών, αλλά και πολλοί από την επαρχία Σελίνου, αν και ήξεραν ποιο θα ήταν το τίμημα που θα πλήρωναν, αποφάσισαν ν΄ αντισταθούν και να θυσιαστούν στην επέλαση των ναζί.
Με λίγα και ακατάλληλα όπλα, αμύνονται μαχόμενοι στις 23 Μαΐου 1941 στα Φλώρια και στις 24 και 25 Μαΐου 1941 πιο οργανωμένα και με περισσότερες δυνάμεις στο φαράγγι της Καντάνου, όπου μετά από σφοδρή μάχη, σκοτώνονται πολλοί Γερμανοί. Τη Δευτέρα 2 Ιουνίου αρχίζει ο ανελέητος βομβαρδισμός του χωριού, ενώ στη συνέχεια τα τμήματα που μπήκαν στο χωριό, έκαψαν και ισοπέδωσαν όλα τα σπίτια.
Ολοκαύτωμα
Οι ναζί συγκεντρώνουν τους κατοίκους και αρχίζουν τις εκτελέσεις. Στις 3 Ιουνίου 1941, οι ναζί είχαν κάψει και ισοπεδώσει την Κάντανο, εκδικούμενοι για την αντίσταση που συνάντησαν από τους κατοίκους της έξω από το Δημοτικό Σχολείο.
Τρείς επιγραφές άφησαν οι ναζί στην Κάντανο, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οπουδήποτε κι αν κατέστρεψαν, δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματός τους, αλλά και δεν τόνισαν τόσο πολύ την αντίσταση που συνάντησαν.
Στις δύο πινακίδες – επιγραφές που τοποθέτησαν οι ναζί στις εισόδους της Καντάνου από Χανιά και από Παλαιόχωρα, η πρώτη αναφέρει «Δια την κτηνώδη δολοφονίαν Γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του μηχανικού από άνδρας, γυναίκας και παιδιά και παπάδες μαζύ και διότι ετόλμησαν να αντισταθούν κατά του μεγάλου Ράιχ κατεστράφη την 3-6-1941 κ Κάνδανος εκ θεμελίων, δια να μην επαναοικοδομηθεί πλέον ποτέ» ενώ η δεύτερη αναφέρει «ως αντίποινων των από οπλισμένων ανδρών και γυναικών εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιοτόν κατεστράφη η Κάνδανος».
Τέλος, το περιεχόμενο στην τρίτη μαρμάρινη πλάκα που έφεραν οι κατακτητές το 1943 προοριζόμενη προφανώς για το μνημείο που θα κατασκεύαζαν αναφέρει «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτικών»
Πηγή:onalert.gr
Ροή Ειδήσεων

10/12/2023 | 10:13
Έφυγε από την Τουρκία ο γιος του Προέδρου της Σομαλίας – Εμπλέκεται σε θανατηφόρο τροχαίο – Διεθνές ένταλμα σύλληψής του
10/12/2023 | 10:01
Γεράσιμος Γεννατάς για το πρόωρο τέλος του Έρωτα Φυγά: «Μένουμε χωρίς δουλειά 5 μήνες πριν τελειώσει το συμβόλαιό μας»

10/12/2023 | 09:35
Η Ευγενία Λουπάκη καταγγέλλει δολοφονία χαρακτήρα μετά την απάντηση του διευθυντή του «Κόκκινου»

10/12/2023 | 09:04
Στα φετινά επίπεδα οι τιμές του ρεύματος και στις αρχές του 2024 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα νέα τιμολόγια
10/12/2023 | 08:21
Microsoft, Google και άλλοι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί στην Ελλάδα – Οι μεγάλες επενδύσεις και τα επόμενα βήματα
10/12/2023 | 07:53
Γιώργος Σεφέρης: Στις 10 Δεκεμβρίου 1963 τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας- Ήταν το πρώτο Νόμπελ για την Ελλάδα
09/12/2023 | 00:05
Γρηγόριος Ξενόπουλος: Ο φωτεινός «Φαίδων» των ελληνικών γραμμάτων με το σκοτεινό τέλος
08/12/2023 | 11:37
Μιμή Ντενίση για Αντώνη Τρίτση: Πέθανε μία εβδομάδα πριν παντρευτούμε, είχα έτοιμο το νυφικό και τις άδειες

08/12/2023 | 12:39
Κορωπί: Στον 46χρονο Νίκο Κλειδώνη που αγνοούνταν για 3 μήνες ανήκε ο σκελετός που εντοπίστηκε στις αρχές Νοεμβρίου
08/12/2023 | 08:26
Έξαλλος ο Γιώργος Μαργαρίτης με δημοσιογράφο: «Δεν θα μου λες τέτοια πράγματα εμένα, πήγαινε στον ιδιοκτήτη»
08/12/2023 | 12:58
Πέτρος Φιλιππίδης: Τρεις προτάσεις από παραγωγούς για να επιστρέψει στο θέατρο τη φετινή σεζόν

08/12/2023 | 14:35
Εκτός «Super Κατερίνα» ο Ανδρέας Μικρούτσικος- «Του έστειλα μήνυμα αλλά δεν απάντησε», λέει ο Γκουντάρας
08/12/2023 | 07:23
Αράχωβα: Το Ανθρωποκτονιών στις έρευνες για την κακοποίηση και τον βασανισμό του χάσκι- Γιατί ελέγχεται ο ιδιοκτήτης
08/12/2023 | 12:15
Δεν έγινε το δεύτερο χειρουργείο του 31χρονου αστυνομικού- Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάστασή του

08/12/2023 | 09:51