Αθήνα

29 oC

σποραδικές νεφώσεις

Το Πάσχα του Ανδρέα στη Ρόδο: Μια διαφορετική επίσκεψη μετά την ήττα στις εκλογές του 1990

Τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις χρειάστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να κερδίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου στο λεγόμενο «βρώμικο ΄89». Και στην τελευταία (8 Απριλίου 1990) η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε ποσοστό 46,89% και εξέλεξε 150 βουλευτές, αλλά προσχώρησε ο βουλευτής Κιτσίκης (από το κόμμα του παραιτηθέντος Στεφανόπουλου) και έτσι σχηματίστηκε κυβέρνηση με 151 βουλευτές!..

Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε ποσοστό 38,61% και εξέλεξε 123 βουλευτές και από τη Δωδεκάνησο εκλέχτηκαν ο Κοσμάς Σφυρίου (που δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί στην προηγούμενη αναμέτρηση) και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο Παπανδρέου ήταν πολύ στενοχωρημένος, σχεδόν απογοητευμένος, για την εξέλιξη αυτή, μάλιστα είχε μπροστά και τις διαδικασίες για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο !.. Η Μεγάλη Εβδομάδα που άρχιζε την επομένη ημέρα των εκλογών έμοιαζε με Γολγοθά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Έτσι για να «ξεσκάσει λίγο» αποφάσισε να έρθει στη Ρόδο μαζί με τη σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη, τον προσωπικό του γιατρό Δημήτρη Κρεμαστινό, τον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη και λίγους φίλους.

Στη Ρόδο έφτασε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και κατέλυσε σε ξενοδοχείο μαζί με τη συντροφιά του. Και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο Παπανδρέου ζήτησε να πάει σε κάποια εκκλησία για να παρακολουθήσει την περιφορά του Επιτάφιου.

- Ποιό χωριό έδωσε στο ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο ποσοστό στη Ρόδο; ρώτησε ο Ανδρέας.
- Το χωριό λέγεται Δαματριά και πήραμε 82%, ήταν η απάντηση.
- Εκεί θα πάμε, είπε.

Χωρίς να γίνει καμιά ενημέρωση του κοινοτάρχη Γιώργου Σταμάτη ή κάποιων άλλων στο χωριό, ξεκίνησε ένα κομβόι λίγων αυτοκινήτων με κατεύθυνση τη Δαματριά. Ο Παπανδρέου με τη Δήμητρα μπήκαν ξαφνικά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και στάθηκαν μπροστά στο ιερό. Μόλις τους είδε ο παπά Αμιλιανός σχεδόν τάχασε και με τρεμάμενη φωνή τους καλωσόρισε , ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γιάννης Παρασκευάς και ο Γιώργος Γιαννόπουλος ανέβηκαν στο ψαλτήρι και μαζί με τους τοπικούς ψάλτες, έψαλλαν τα εγκώμια!..

Ακολούθησε η περιφορά του επιτάφιου στους δρόμους της Δαματριάς που ακολούθησε και το ζεύγος Παπανδρέου, ενώ στο πέρασμά τους οι κάτοικοι τους έραιναν με ανθόνερο και τους χειροκροτούσαν!.. Ήταν κάτι το συγκλονιστικό. Και το γεγονός αυτό έδωσε μεγάλη δύναμη και εξύψωσε το πεσμένο ηθικό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη του κόσμου λειτούργησαν σαν τονωτικό φάρμακο. ¨Ήταν πια ο Ανδρέας όπως όλοι ήξεραν!.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο Ανδρέας με τη Δήμητρα εκκλησιάστηκαν στην Παναγιά της Φανερωμένης που ιερουργούσε ο παπά-Μελέτιος Παρασκευάς και ψάλτες ήταν ο πρώην βουλευτής Γιάννης Παρασκευάς και ο δικηγόρος Γιάννης Μηνατσής. Το ζεύγος Παπανδρέου κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων και για το μεσημέρι προγραμματίστηκε μια επίσκεψη στη Λίνδο.

Όταν η πομπή των λιγοστών αυτοκινήτων πήγαινε προς τη Λίνδο, έξω από τον Αρχάγγελο μια ομάδα κατοίκων μπήκε στη μέση του δρόμου και απαίτησε από τον Παπανδρέου να περάσει μέσα στο χωριό. Έτσι κι΄ έγινε. Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Ανδρέα ήταν απίστευτη.

Μια εβδομάδα μετά από την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και ο κόσμος αποθέωνε τον Ανδρέα, ο οποίος βγήκε από το αυτοκίνητο και χαιρετούσε τους Αρχαγγελίτες. Πολλοί του φιλούσαν τα χέρια, μάλιστα ένας φανατικός οπαδός του ΠΑΣΟΚ (o Ιάκωβος Γιακουμάκης, γνωστός με το παρατσούκλι «Αρφαδιά») στην προσπάθειά του να τον φιλήσει, του…δάγκωσε ελαφρά το χέρι !..

Το πασχαλιάτικο ταξίδι του Ανδρέα στη Ρόδο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα σε γεύμα που του παρέθεσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη ψαροταβέρνα του «Φώτη» στην Παλιά Πόλη, όπου απέξω είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος για να τον χειροκροτήσει.

Μάλιστα, ο Ανδρέας έφτασε μόνος στην ψαροταβέρνα και σε λίγο άκουσε πολλά χειροκροτήματα απ΄έξω.
- Για ποιόν είναι τα χειροκροτήματα, ρώτησε.
- Για τη Δήμητρα, του είπαν.
- Μπα, είναι τόσο δημοφιλής και δεν το ήξερα; ήταν το σχόλιό του.

Είναι πάντως γεγονός ότι το ταξίδι αυτό του Ανδρέα στη Ρόδο και την εμπιστοσύνη και τη λατρεία που του έδειξε ο κόσμος, λειτούργησε ψυχολογικά και τον έκανε και πάλι δυνατό για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που τον περίμεναν.

Πηγή: rodiaki.gr