Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Το "Ξαπλωμένο γυμνό" που πουλήθηκε 170 εκατομμύρια δολάρια- Ποιος ήταν ο "καταραμένος καλλιτέχνης" Μοντιλιάνι που πέθανε σε ηλικία 36 ετών

Το έργο "ξαπλωμένο γυμνό" απεικονίζει μία γυμνή γυναίκα και ανήκει στον ιταλό ζωγράφο Αμέντεο Μοντιλιάνι που είναι γνωστός ως ο «καταραμένος καλλιτέχνης». Φιλοτεχνήθηκε το 1917 και σήμερα εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ξαπλωμένο Γυμνό, 1917, Μοντιλιάνι

Ποιος ήταν ο Μοντιλιάνι 

Ο Μοντιλιάνι είχε γεννηθεί στην πόλη Λιβόρνο της Τοσκάνης και μεγάλωσε σε μια φτωχική εβραϊκή οικογένεια. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς έπαθε φυματίωση και ταλαιπωρήθηκε από σοβαρές ασθένειες.

Στα 17 του χρόνια φοίτησε στην Ελευθέρα Σχολή Μελέτης Γυμνού της Φλωρεντίας και ακολούθησαν οι σπουδές του στη σχολή Καλών Τεχνών στη Βενετία. Σε ηλικία 21 ετών μετακόμισε στο Παρίσι, όπου την περίοδο εκείνη ζούσαν όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι, καλλιτέχνες και λογοτέχνες.

Blue Eyes, Μοντιλιάνι, 1917

Εγκαταστάθηκε στη Μονμάρτη και έζησε μια άστατη ζωή. Έκανε χρήση ναρκωτικών, κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ,  ικανοποιούσε τις ορέξεις του μέσω αγοραίου έρωτα και ζούσε σε ένα κοινόβιο με αδέκαρους καλλιτέχνες. Τότε γνωρίστηκε με τον γλύπτη Κονσταντίν Μπρανκούζι και ασχολήθηκε με τη γλυπτική. Πηγή έμπνευσής του ήταν οι Καρυάτιδες και δημιούργησε δεκάδες αγαλματίδια σε διάφορες πόζες.

Ξαπλωμένο γυμνό, 1917, Μιλάνο, Συλλογή Gianni Mattioli

Βασικό θέμα στους πίνακές του ήταν οι γυμνές γυναίκες και αυτός ήταν ο λόγος που η γκαλερί στην οποία εξέθεσε για πρώτη φορά τα έργα του, έκλεισε από την αστυνομία. Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος η υγεία του δεν του επέτρεψε να στρατευθεί και συνέχισε να εργάζεται ως ζωγράφος. Υπολογίζεται ότι από το 1915 ως το 1920 ζωγράφισε περισσότερους 300 πινάκες, πολλούς από τους οποίους πουλούσε σε εξευτελιστικά ποσά για να επιβιώσει.

Η Εβραία, 1908, Παρίσι, ιδιωτική συλλογή

Μεγάλη επιρροή στο έργο του άσκησε η 19χρονη φοιτήτρια καλών τεχνών Ζαν Εμπιτέρν. Η Ζαν πόζαρε σε 20 πίνακες του ζωγράφου και μετακόμιζε μαζί του στην Κυανή Ακτή, όπου ο Μοντιλιάνι ζωγράφισε τα σπουδαιότερα έργα του. Το 1920, ο Μοντιλιάνι, πέθανε σε ηλικία μόλις 36 ετών, από φυματιώδη μηνιγγίτιδα, στο νοσοκομείο Σαριτέ. Μια ημέρα μετά, η σύντροφός του, Ζαν, αυτοκτόνησε, πέφτοντας από τον 5ο όροφο του διαμερίσματός της.

Το ψευδώνυμο του ήταν Μόντι. Πέθανε το 1920 στο Παρίσι

Η καταξίωση για τον ζωγράφο ήρθε μετά τον θάνατό του. Τα έργα του γνώρισαν τεράστια απήχηση και σήμερα οι πίνακές του είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους. Μάλιστα, μια δεύτερη εκδοχή του πίνακα που ονομάζεται  "Ξαπλωμένο γυμνό" πουλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστις 170 εκατ. δολάρια!

Επιμέλεια: Άννα Καρατάσιου

Send this to a friend