Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παρενέβη «στον αέρα» ο αδελφός του Λιγνάδη μετά το δημοσίευμα για τις ερωτικές επιστολές

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Το συγκινητικό γράμμα του Αλμπέρ Καμύ στον δάσκαλο του μόλις κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο Αλμπέρ Καμύ το 1957 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Ο συγγραφέας ήταν μόλις 43 ετών ωστόσο είχε προλάβει να γράψει σπουδαία λογοτεχνικά έργα που βρήκαν τεράστια απήχηση. 

Αμέσως μετά τη βράβευση του ο Καμύ έγγραψε ένα γράμμα στον δάσκαλο του, χωρίς τον οποίο δε θα γινόταν σπουδαίος συγγραφέας και δε θα είχε καταφέρει να τιμηθεί με Νόμπελ.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε δεν ευνοούσαν μια λαμπρή πορεία στον χώρο των γραμμάτων. Μεγάλωσε ορφανός από πατέρα μαζί με τη φτωχή μητέρα του, τη γιαγιά του και τον μεγαλύτερο αδερφό του στο Αλγέρι. Όπως είχε γράψει κάποτε, ήταν ανάμεσα στη φτώχεια και την ηλιαχτίδα. “Η φτώχεια με απέτρεψε να κρίνω ότι όλα ήταν καλά στον κόσμο και στην ιστορία, ο ήλιος με δίδαξε ότι η ιστορία δεν είναι τα πάντα».

Ο δάσκαλος του στο σχολείο ήταν εκείνος που ξεχώρισε το ταλέντο του και η διδασκαλία του υπήρξε καθοριστική για τη μετέπειτα ζωή του. Ο Καμύ δεν τον ξέχασε και έσπευσε να του γράψει λίγες ημέρες μετά τη βράβευση του.

Διαβάστε το γράμμα του στον δάσκαλο του:

19 Νοεμβρίου 1957

Αγαπητέ Κύριε Ζερμέν

Αφήνω την αναστάτωση που με περιτριγυρίζει αυτές τις μέρες να υποχωρήσει για λίγο, πριν σας μιλήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Μόλις μου δώσανε μια υπερβολικά μεγάλη τιμή, την οποία ούτε επιζητούσα ούτε επιδίωξα.

Αλλά όταν άκουσα την είδηση, η πρώτη μου σκέψη, μετά τη μητέρα μου, ήσασταν εσείς. Χωρίς εσάς, χωρίς το στοργικό χέρι που απλώσατε στο μικρό φτωχό παιδί που ήμουν, χωρίς τη διδασκαλία και το παράδειγμά σας, τίποτα απ’ όλα αυτά δε θα είχε συμβεί.

Δεν νομίζω ότι σημαίνει και πολλά αυτού του είδος η τιμή. Αλλά τουλάχιστον μου δίνει την ευκαιρία να σας πω τι υπήρξατε και ακόμα είστε για μένα, και για να σας διαβεβαιώσω πως οι προσπάθειές σας, η δουλειά σας, και η γενναιοδωρία που αφιερώσατε σε αυτήν, ακόμα επιζούν σε ένα από τα σχολιαρόπαιδά σας το οποίο, παρά τα χρόνια που πέρασαν, δεν έχει παύσει να είναι ο ευγνώμων μαθητής σας. Σας εναγκαλίζομαι με όλη μου την καρδιά.

Αλμπέρ Καμύ

[inline_article order=”1″]

Η απάντηση του δασκάλου του ενάμιση χρόνο μετα: 

30 Απριλίου 1959

Αγαπητό μου παιδί,

Δεν ξέρω πώς να εκφράσω την ευχαρίστηση που μου έδωσες με την ευγενική σου πράξη ούτε πώς να σε ευχαριστήσω γι’ αυτήν. Αν ήταν δυνατόν, θα έδινα μια μεγάλη αγκαλιά στο μεγάλο αγόρι που έχεις γίνει και που για μένα θα είναι για πάντα «ο μικρός μου Καμύ».

Ποιος είναι ο Καμύ; Έχω την εντύπωση πως όποιος προσπαθεί να εξιχνιάσει τη φύση σου δεν τα καταφέρνει. Έχεις επιδείξει μία ενστικτώδη επιφυλακτικότητα στο να αποκαλύψεις τη φύση σου, τα αισθήματά σου. Έχεις επιτύχει όλο και περισσότερο όντας πηγαίος, άμεσος. Και μάλιστα όντας καλός! Είχα αυτές τις εντυπώσεις από σένα στη σχολική αίθουσα. Ο παιδαγωγός που κάνει τη δουλειά του ευσυνείδητα δεν παραβλέπει καμία ευκαιρία να γνωρίσει τους μαθητές του, τα παιδιά του, και τέτοιες ευκαιρίες παρουσιάζονται συνεχώς. Μία απάντηση, μια χειρονομία, μία στάση είναι πάντα αποκαλυπτική. Οπότε πιστεύω πως ξέρω καλά τον καλοσυνάτο μικρό που ήσουνα, και πολύ συχνά το παιδί περιλαμβάνει τον σπόρο του άνδρα στον οποίο εξελίσσεται. Η ευχαρίστησή σου που ήσουν στο σχολείο ξεχείλιζε παντού. Το πρόσωπό σου έδειχνε αισιοδοξία. Και ποτέ δεν υποψιάστηκα την πραγματική κατάσταση της οικογένειάς σου από το να σε μελετώ. Πήρα μόνο μια ματιά όταν η μητέρα σου ήρθε να με δει για το θέμα της υποψηφιότητάς σου για την υποτροφία. Όπως και να έχει, αυτό έγινε όταν ήταν να με αφήσεις. Αλλά μέχρι τότε μου φαινόταν πως ήσουν στην ίδια κατάσταση με τους συμμαθητές σου. Πάντα είχες ό,τι χρειαζόσουν. Όπως ο αδερφός σου, ήσουν καλά ντυμένος. Δε νομίζω πως μπορώ να βρω καλύτερη φιλοφρόνηση για τη μητέρα σου.

Μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση που βλέπω πως η φήμη δε σου πήρε τα μυαλά. Έχεις παραμείνει ο Καμύ: μπράβο. Έχω παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τις πολλές μεταπτώσεις του θεατρικού που διασκεύασες και ανέβασες στη σκηνή: Οι Δαιμονισμένοι[1]. Σε αγαπώ πάρα πολύ για να μη σου ευχηθώ τη μεγαλύτερη επιτυχία: είναι αυτό που αξίζεις.

Να ξέρεις πως, ακόμα κι όταν δεν γράφω, συχνά σας σκέφτομαι όλους σας.

Η Κυρία Ζερμέν κι εγώ σας αγκαλιάζουμε θερμά και τους τέσσερις.

Εγκαρδίως δικός σας,

Λουί Ζερμέν

 

Μελίνα Μερκούρη: 27 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
5 Μαρτίου 1913: Ο Γεώργιος Α’ δολοφονείται στην 50η επέτειο από της αναρρήσεώς του στο θρόνο
Όταν ο Δημήτρης Μυράτ παραιτήθηκε από το Εθνικό μόλις βγήκε ραντεβού με τη μαθήτριά του Βούλα Ζουμπουλάκη (ΒΙΝΤΕΟ)
Η Μάχη του Κερατσινίου: Στις 4 Μαρτίου 1827, ο Γ. Καραϊσκάκης αποκρούει επίθεση του Κιουταχή
Ούλωφ Πάλμε: Η δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού που σόκαρε τον κόσμο- Η φιλία με τον Παπανδρέου
Όταν ο ελληνικός λαός μετέτρεψε την κηδεία του Παλαμά σε μεγάλη αντιστασιακή εκδήλωση