• Παρασκευή, 23 Αυγούστου
  • 23:35

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Ζώρας Τσάπελης: O ψηλόλιγνος ρολίστας της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου που άφησε εποχή με τους σπουδαίους ρόλους του

Έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στο πλευρό της μεγάλης Έλλης Λαμπέτη στην ταινία «Αδούλωτοι σκλάβοι».

Έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στο πλευρό της μεγάλης Έλλης Λαμπέτη στην ταινία «Αδούλωτοι σκλάβοι».

Ενσάρκωσε τον βιομήχανο στην ταινία "Η Κάλπικη Λίρα", τον Σέργιο Μουρούζη στην ταινία "Κοινωνία Ώρα Μηδέν" και τον Γερμανό αξιωματικό στην ταινία "Με τη λάμψη στα μάτια".

Παρόλο που δεν υπήρξε πρωταγωνιστής, οι λάτρεις του παλιού ελληνικού κινηματογράφου σίγουρα θυμούνται τον ψηλόλιγνο ηθοποιό που εμφανίζεται σε διάφορες ταινίες της δεκαετίας του '60 και του '70. Καθ'όλη τη διάρκεια της καριέρας του υπήρξε ταπεινός και αφοσιωμένος στην τέχνη του. Ο λόγος για τον ταλαντούχο ηθοποιό, Ζώρα Τσάπελη που άφησε το δικό του αποτύπωμα στον ελληνικό κινηματογράφο.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ζωγράφος Τσάπελης  και γεννήθηκε το 1921 στη Σαλαμίνα.  Όταν αποφάσισε να γίνει ηθοποιός σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στα 24 του χρόνια ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, στο έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Ο Επιθεωρητής».

Πήρε μέρος σε περιοδεύοντες θιάσους και στην αρχή της καριέρας του συνεργάστηκε με τον Μάνο Κατράκη, την Έλλη Λαμπέτη και τον Χορν. Σε ηλικία 25 ετών κέρδισε τον πρώτο του ρόλο στην ταινία "Αδούλωτοι Σκλάβοι".

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τα επόμενα χρόνια έπαιξε σε δεκάδες ταινίες όπως το "Κοντσέρτο Για Πολυβόλα", "Ο Λαμπίρης Εναντίον Των Παρανόμων", "Το Παρελθόν Μιας Γυναίκας", "Όταν Η Πόλη Πεθαίνει", "Η Λεωφόρος Της Προδοσίας", "Ακόμα Μια Φορά Πριν Ξεψυχήσω", "Ορατότης Μηδέν",  "Έσχατη Προδοσία".

Ο Τσάπελης ενσάρκωσε υποδειγματικά κάθε ρόλο που του ανατέθηκε και ξεχώρισε ιδιαίτερα για την ερμηνεία "κακών" χαρακτήρων. Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του στο κινηματογραφικό πανί ήταν τη δεκαετία του '80 στις ταινίες "Σατανάδες στα σχολεία" και "Αγόρια στην πορνεία".

Ο αγαπημένος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου 2002 μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας βυθίζοντας στη θλίψη τον κόσμο του θεάτρου.

Άννα Καρατάσιου

Send this to a friend