Αθήνα

8 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Καραϊβάζ: Tα δύο σενάρια της ΕΛ.ΑΣ. για το συμβόλαιο θανάτου- Τι περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες

ΥΓΕΙΑ

Α. Βαλτάς: Αδύνατο να κάνουν τα φαρμακεία τα self tests 

Πολλά είναι τα διαδικαστικά προβλήματα που ανακύπτουν από τη διάθεση των self tests μέσω των φαρμακείων, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση. Οι φαρμακοποιοί, τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς δεν γνώριζαν την πρόθεση της κυβέρνησης.

Αυτό που οι φαρμακοποιοί είχαν προτείνει στην κυβέρνηση, διευκρίνισε ο κ. Βαλτάς ήταν τη διάθεση και τη διεξαγωγή μέσω των φαρμακείων των rapid tests, μία πρακτική που ακολουθείται ήδη στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία και στην Κύπρο. Η πρόταση που είχαν καταθέσει μάλιστα, προέβλεπε πραγματοποίηση των τεστ σε εξωτερικό ή ειδικά διαμορφωμένο χώρο και αμοιβή για τον φαρμακοποιό. Η απόφαση της κυβέρνησης για τα self tests είναι ένα εγχείρημα διαφορετικής κλίμακας, ένα φορτίο που δεν μπορούν να σηκώσουν τα φαρμακεία. “Μιλάμε για τη διάθεση τουλάχιστον 30.000.000 τεστ των μήνα” που εγείρει σύμφωνα με τον κ. Βαλτά μια πλειάδα ερωτημάτων:

“Πώς θα διανεμηθούν;

Πώς θα γίνει η κατανομή;

Δεν θα πρέπει να υπάρχει μια πλατφόρμα για να τσεκάρουμε αν ο δικαιούχος έχει ήδη προμηθευτεί το τεστ που του αναλογεί;

Και ο πολίτης που θα θέλει να πάρει εκτός από το δικό του, και της γυναίκας του και του παιδιού του;

Οι πολίτες δεν θα τηλεφωνούν για να μας ρωτήσουν αν το έχουμε;

Δεν θα μας ρωτούν πώς θα το κάνουν;

Αφού το πάρουν και πάνε σπίτι, δεν θα θέλουν οδηγίες ή διευκρινίσεις;

Δεν θα το φέρουν σε εμάς αν είναι θετικό; Υπό ποιες συνθήκες;”.

Τα φαρμακεία έχουν ήδη μέχρι σήμερα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού (περίπου το 60-70% των ραντεβού έχουν κλειστεί μέσω των φαρμακείων), εδώ και έναν χρόνο παρέχουν αγόγγυστα, με την ψυχή τους, υπηρεσίες υγείας στους Έλληνες πολίτες, τόνισαν τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., ενώ έχουν συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών και στην άρση της ανησυχίας για τα εμβόλια κατά της COVID– 19.

Μάλιστα, στο επόμενο στάδιο του εμβολιασμού κατά της πανδημίας, αν θα υπάρξουν εμβόλια ικανά να διατηρούνται σε θερμοκρασίες 2-8οC,οι φαρμακοποιοί ενδέχεται να παίξουν ρόλο και στον εμβολιασμό, καθώς είναι πλέον πιστοποιημένοι στη διεξαγωγή των εμβολίων.

Άλλες δράσεις του ΠΦΣ εν μέσω πανδημίας 

  • Έκδοση και διανομή χιλιάδων φυλλαδίων με ενημερωτικές πληροφορίες για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 από τα φαρμακεία μας. Παράλληλα με συντονισμένες δράσεις όλων των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων έγινε εκστρατεία ενημέρωσης μέσω συνεχών συνεντεύξεων στα τοπικά ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα.
  • Έκδοση σειράς εγκυκλίων και οδηγιών προς τα φαρμακεία και τους φαρμακευτικούς συλλόγους αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που όφειλαν να ληφθούν (από τις μεθόδους απολύμανσης των χώρων μέχρι την τοποθέτηση διαχωριστικών Plexiglass)
  • Σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας οι φαρμακοποιοί προχώρησαν στην είσοδο σε καθεστώς προστασίας διαφόρων φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, υδροξυχλωροκίνη, κολχικίνη κ.ά.
  • Στις ελλείψεις αντισηπτικών και μασκών που δημιουργήθηκαν τόσο τοπικά όσο και διεθνώς απάντησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω της βέλτιστης διαχείρισης των αποθεμάτων. Παράλληλα ο ΠΦΣ εξέδωσε οδηγίες προς τα φαρμακεία για την παρασκευή στα εργαστήριά τους ποσοτήτων αντισηπτικών που εν μέρει τουλάχιστον έδωσαν πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα.
  • Έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα αναφοράς στις υγειονομικές αρχές της ενδοοικογενειακής βίας ΜΑΣΚΑ – 19 ξεκίνησε να εφαρμόζεται στα τέλη του Απριλίου του 2020.
  • Από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι το Δεκέμβρη του 2020 διεξήγαγαν 4,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Είχε προηγηθεί πιστοποίηση περισσότερων από 8.612 φαρμακοποιών στον εμβολιασμό και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Self test: Έντεκα ερωτήσεις (και απαντήσεις) για τη χρήση τους και όχι μόνο
Παγκόσμια πρωτιά για τον ορθοπεδικό γιατρό Βαγγέλη Γάκη
Εμβόλιο Astrazeneca: Τα πέντε συμπτώματα – Τι πρέπει να ξέρετε
Eva Intima Biolact – Σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων αιδοιοκολπίτιδας χωρίς αντιμικροβιακή αγωγή
Εμβόλιο AstraZeneca: «Πράσινο» από την Εθνική Επιτροπή – Σύσταση για εμβολιασμό ατόμων ηλικίας άνω των 30
Κάθε πότε να ζυγιζόμαστε και ποια είναι η κατάλληλη ώρα