Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αγωνία για καρκινοπαθείς: Καταγγέλλουν ελλείψεις σε φάρμακα που καθυστερούν τις θεραπείες τους

Σε απόγνωση βρίσκονται καρκινοπαθείς λόγω των ελλείψεων βασικών ογκολογικών συσκευασμάτων που χρειάζονται για τη θεραπεία τους.

Σε απόγνωση βρίσκονται καρκινοπαθείς λόγω των ελλείψεων βασικών ογκολογικών συσκευασμάτων που χρειάζονται για τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), οι καταγγελίες το τελευταίο διάστημα είναι πολλές, καθώς οι ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση, και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της ΕΛΛΟΚ περιγράφουν και το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο χώρο των νοσοκομείων, δεδομένου ότι ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται από τα φαρμακεία".

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ήδη από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (και από τότε έχει επανέλθει αρκετές φορές) με την οποία, ενημερώνει για το πρόβλημα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν επανειλημμένες επαφές με τον ΙΦΕΤ, προκειμένου να λάβει απαντήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένα βασικά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

«Δεδομένου ότι πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες περισσότερων της μιας μορφών καρκίνου, καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικα φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρμόδιος φορέας ΙΦΕΤ σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, φροντίζει για την προμήθεια και ύπαρξη επάρκειας των φαρμάκων αυτών, αλλά και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας για τις περιπτώσεις ανωμαλιών στην παραγωγή ή την συνεργασία με τον προμηθευτή» τονίζει η ΕΛΛΟΚ, με την Ομοσπονδία να υπογραμμίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που λαμβάνει από τους υπεύθυνους, η κατάσταση δεν ομαλοποιείται καθώς νέες καταγγελίες φθάνουν στον φορέα συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας. Πχ από τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών.

« Όλοι μας υποστηρίξαμε με θέρμη και επικροτήσαμε την απόφαση του Υπουργού Υγείας σχετικά με την μη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και τη μείωση πολλών από αυτών για το 2020, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η επάρκεια σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας. Δυστυχώς όμως και σε αυτό τον τομέα το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται φαινόμενα δυσλειτουργίας" αναφέρει η Ομοσπονδία και ζητεί απαντήσεις από το υπουργείο Υγείας, για λογαριασμό των ασθενών που ταλαιπωρούνται και ενδεχομένως μένουν χωρίς θεραπεία, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξέλιξη της υγείας τους, σε μια σειρά απο ερωτήματα.

Τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα

• Γιατί ένα γνωστό και εν πολλοίς διαχρονικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στρατηγικά, αλλά μόνο πυροσβεστικά όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο;

• Γιατί ο ΙΦΕΤ δεν διατηρεί απόθεμα ασφαλείας σε βασικά φάρμακα, όπως εκ του νόμου υποχρεούται;

• Τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να εξασφαλίσει υψηλού κόστους καινοτόμες θεραπείες για τους ογκολογικούς ασθενείς, γιατί μένει εκτεθειμένο με ελλείψεις φθηνών βασικών φαρμάκων;

• Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και ποιοι κανόνες να θεσπιστούν για να σταματήσει η "τεχνητή έλλειψη" και να μη δημιουργούν πρόβλημα οι παράλληλες εξαγωγές;

Καταλήγοντας η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου αναφέρει πως παρακολουθεί το θέμα συνεχώς και καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η ομαλοποίηση της διάθεσης φαρμάκων».

Send this to a friend