Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ντροπιαστικό περιστατικό: Πετάει σκουπίδια από τον 2ο και λέει στην καθαρίστρια «δουλειά σου είναι» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΥΓΕΙΑ

Αηδία! Δεν θα πιστεύετε γιατί κοκκινίζουν τα μάτια στην πισίνα!

Θα σας έχει τύχει πιθανώς να κοκκινίσουν τα μάτια σας μετά το μπάνιο στην πισίνα. Αν και ο «συνήθης ύποπτος» είναι το υπερβολικό χλώριο στο νερό, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι άλλος είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που κοκκινίζουν τα μάτια και είναι εξαιρετικά αηδιαστικός! Τα μάτια κοκκινίζουν επειδή στο νερό της πισίνας υπάρχουν ποσότητες ούρων! […]

Θα σας έχει τύχει πιθανώς να κοκκινίσουν τα μάτια σας μετά το μπάνιο στην πισίνα. Αν και ο «συνήθης ύποπτος» είναι το υπερβολικό χλώριο στο νερό, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι άλλος είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που κοκκινίζουν τα μάτια και είναι εξαιρετικά αηδιαστικός!

Τα μάτια κοκκινίζουν επειδή στο νερό της πισίνας υπάρχουν ποσότητες ούρων!

[adsense]

Ειδικοί από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το Συμβούλιο για την Ποιότητα του Νερού (WQHC) και το αμερικανικό Ίδρυμα Πισίνας (NSPF) επισημαίνουν ότι το πρόβλημα της ούρησης στις πισίνες είναι τόσο διαδεδομένο που ξεκινούν σχετική καμπάνια ενημέρωσης για το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Συμβουλίου για την Ποιότητα του Νερού, σχεδόν το 50% των Αμερικανών πιστεύουν λανθασμένα ότι υπάρχει μια χημική ουσία που προστίθεται στο νερό ώστε να αλλάζει χρώμα όταν υπάρχουν ούρα στην πισίνα. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας διαπιστώθηκε επίσης πως το 71% των Αμερικανών πιστεύουν, επίσης λανθασμένα, ότι το χλώριο είναι αυτό που προκαλεί το κοκκίνισμα και τον ερεθισμό των ματιών.

«Το χλώριο και άλλες απολυμαντικές ουσίες προστίθενται στο νερό ώστε να καταστρέφονται τα μικρόβια. Τα ούρα εξουδετερώνουν το χλώριο και παράγουν ερεθιστικές ουσίες που κάνουν τα μάτια να κοκκινίζουν», δηλώνει η εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Michele Hlavsa, συμπληρώνοντας πως «η λύση στο πρόβλημα δεν είναι επιστημονική, αλλά θέμα ευγένειας και μόνο».

Επίσης, δεν υπάρχει κανένα «μαγικό» υγρό που να κάνει το νερό να αλλάζει χρώμα ώστε να αποδειχθεί ότι υπάρχουν ούρα στην πισίνα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ABC News, όταν οι σύνθετες αζωτούχες ενώσεις που υπάρχουν στα ούρα και τον ιδρώτα συνδυάζονται με το χλώριο σχηματίζονται ερεθιστικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες, και όχι το ίδιο το χλώριο, ευθύνονται για τον ερεθισμό των ματιών, του δέρματος ή και του αναπνευστικού συστήματος. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προστεθεί στο νερό ακόμη περισσότερο χλώριο ώστε να εξουδετερωθούν οι ερεθιστικοί παράγοντες, αναφέρει το Συμβούλιο για την Ποιότητα του Νερού. onmed.gr

 

Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον ΕΜΑ
«Καμπανάκι» από Παπαευαγγέλου: Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)
Αυστραλία: Ο πρώτος θάνατος από θρόμβωση που «πιθανόν» να συνδέεται με εμβόλιο AstraZeneca
Εμβολιάστηκε με AstraZeneca η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ – Δημοσίευσε ακόμη και το πιστοποιητικό
Διαβατήρια COVID: Διλήμματα και ερωτηματικά
Βρετανία: Ερευνητές σχετίζουν την επιδημία ακατάπαυστου εμετού σε σκύλους με κορονοϊό ζωικού τύπου