Αθήνα

 

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Η Βασιλική από την Καλαμάτα: Η ζωή και το έργο της σπουδαίας Κικής Δημουλά

ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας για τον ιό HIV

H παγκόσμια επιδημία του ιού HIV, προκάλεσε παγκοσμίως περισσότερους από 35 εκατ. θανάτους τα τελευταία 30 χρόνια

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι το “Μάθε την κατάστασή σου” (Know Your Status).

Ο ιός HIV δεν είναι εύκολο να νικηθεί. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον ιό επειδή δεν γνωρίζουν ότι έχουν HIV και καθυστερούν να ξεκινήσουν θεραπεία, ή δεν ξεκινούν ποτέ. Αυτό συμβαίνει παρά τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας από το 2015, που συνιστάται σε όλα τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, ανεξαρτήτως της ανοσολογικής τους κατάστασης και του σταδίου της μόλυνσης και όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη διάγνωσή τους.

Το 2017, 1.8 εκατομμύρια άνθρωποι προσβλήθηκαν με τον ιό HIV. Αν και οι ηγέτες του κόσμου δεσμεύτηκαν να σταματήσει το AIDS μέχρι το 2030, τα ποσοστά των καινούργιων μολύνσεων και θανάτων δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά την ανταπόκριση στο AIDS παραμένει αμετάβλητη εδώ και 30 χρόνια: ο ιός HIV επηρεάζει δυσανάλογα περισσότερο τους ανθρώπους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίοι συχνά ζουν περιθωριοποιημένοι και στιγματισμένοι. Έτσι, οι περισσότερες νέες μολύνσεις και θάνατοι από τον ιό HIV παρατηρούνται σε μέρη όπου ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου παραμένουν άγνωστες, υποβαθμισμένες ή παραμελημένες. Περίπου το 75% των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV εκτός Αφρικής (νοτίως της ερήμου Σαχάρα) είναι σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, άτομα σε φυλακές, γυναίκες και άντρες στον τομέα του αγοραίου σεξ, ή σε σεξουαλικούς συντρόφους αυτών των ατόμων. Πρόκειται για ομάδες ατόμων που συχνά υφίστανται διακρίσεις και αποκλείονται από τις υπηρεσίες υγείας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν για το AIDS. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει ως κεντρικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη σχετικά με τον ιό HIV.

[inline_article order=”1″]

8 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για το AIDS, πιθανότατα επειδή ποτέ δεν νιώσατε άνετα να ρωτήσετε κάποιον:

1. Αν κάποιος είναι οροθετικός, αυτό σημαίνει ότι έχει AIDS;
Όχι. Αυτό είναι απόλυτο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι οροθετικοί, δηλαδή ζουν με τον ιό HIV, δεν θα αναπτύξουν ποτέ AIDS, που είναι το πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου. Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η κατάλληλη θεραπεία και η τακτική ιατρική φροντίδα θα κρατήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρκετά ισχυρό ώστε να αποτρέψει την ανάπτυξη του AIDS. Να θυμάστε ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στην εξέταση για τον ιό HIV σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Ότι έχετε τον HIV. Τίποτα περισσότερο.

2. Είναι αλήθεια ότι εκείνοι που είναι «ενεργητικοί» στο σεξ είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν AIDS σε σύγκριση με τους «παθητικούς» (άντρες και γυναίκες);
Στην πραγματικότητα, υπάρχει κάποια αλήθεια στην υπόθεση ότι οι άνδρες που είναι «ενεργητικοί» στο σεξ (δηλαδή είναι εκείνοι που πραγματοποιούν διείσδυση με το πέος τους πρωκτικά σε άλλον άνδρα, ή κολπικά σε μια γυναίκα) έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό HIV. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ο «ενεργητικός» στο πρωκτικό σεξ έχει 86% λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει τον ιό HIV, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, αλλά αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι ασφαλής απέναντι στον ιό από το σεξ.

3. Τι γίνεται με το στοματικό σεξ;
Είναι πολύ λιγότερο συχνό, αλλά είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός HIV μέσω του στοματικού σεξ, ειδικά αν είστε άνδρας εκσπερματίσετε μέσα στο στόμα κάποιου άλλου ατόμου. Αν έχετε τον ιό HIV ο/η σύντροφός σας, σας κάνει στοματικό σεξ (πεολειξία), αλλά εσείς δεν εκσπερματίσετε στο στόμα του/της, τότε έχετε πολύ πιο μικρή πιθανότητα μετάδοσης του HIV σε αυτό το άτομο. “Η μετάδοση του ιού HIV μέσω της πεολειξίας χωρίς να υπάρχει εκσπερμάτιση μπορεί να συμβεί, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια”, λέει ο δρ Thomas Coates, καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για το AIDS και του Κέντρου Σπουδών για την Πρόληψη του AIDS στο Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, απλά ότι είναι χαμηλός. Όταν η εκσπερμάτιση συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πεολειχίας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού HIV αυξάνεται. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό μετάδοσης με αυτό τον τρόπο κυμαίνεται μεταξύ 1% και 10%, αλλά πέφτει σε σχεδόν μηδενικά ποσοστά αν εκσπερματίσετε έξω από το στόμα του/της συντρόφου σας. Και αν είστε γυναίκα, που κάποιο άλλο άτομο κάνει στοματικό σεξ σε εσάς (αιδοιολειξία) τότε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από εσάς σε αυτό το άτομο είναι εξαιρετικά χαμηλός, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν είστε σε εμμηνόρροια.

4. Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι αν έχω AIDS πρέπει και να σταματήσω να κάνω σεξ εντελώς;
Όχι, δεν χρειάζεται να σταματήσετε να κάνετε σεξ, εκτός και αν το θέλετε. Αλλά οι ειδικοί συνιστούν να μην σταματήσετε. Οι οργασμοί μπορεί να έχουν «φαρμακευτικές» ιδιότητες για τον οργανισμό: Μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, να ενισχύσει τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης σας (που καταπολεμούν λοιμώξεις) και να μειώσετε το άγχος, το στρες, τη μοναξιά και την κατάθλιψη. Υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τον/την σύντροφό σας, με πιο σημαντικό από όλους την σωστή, συνετή και συνεπή χρήση προφυλακτικού, αλλά και την κατάλληλη θεραπεία με την επίβλεψη γιατρών, ώστε το ιικό σας φορτίο να παραμείνει πολύ χαμηλά. Μια συμβουλή: Αν χρησιμοποιείτε λιπαντικό κατά τη διάρκεια του σεξ (είτε κολπικό, είτε πρωκτικό), αποφύγετε αυτά τα δύο συστατικά: polyquaternium και polyquaternium-15. Είναι δύο τύποι πολυμερών, τα οποία μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HIV.

5. Αν έχω AIDS, μπορώ ακόμα να κάνω παιδιά;
Ναι. Αν είστε οροθετική γυναίκα και με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται καλά στην θεραπεία με τα κατάλληλα φάρμακα, τότε έχετε λιγότερο από 1% πιθανότητες μετάδοσης του ιού HIV στο αγέννητο παιδί σας. Εάν είστε άνδρας, το σπέρμα σας θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε μία διαδικασία απομάκρυνσης του ιού HIV και στη συνέχεια να γονιμοποιήσει τεχνητά την σύντροφό σας. Υπάρχουν ειδικές ιατρικές υπηρεσίες που ασχολούνται με τη γονιμότητα και γονιμοποίηση ατόμων με τον ιό HIV.

6. Αν βρεθώ θετικός στον ιό HIV, πόσους/πόσες από τους/τις προηγούμενους/ες σεξουαλικούς/ές μου συντρόφους μου χρειάζεται να ενημερώσω για τη διάγνωση μου;
Αυτό δεν είναι πάντα ξεκάθαρο και υπάρχει αρκετή διχογνωμία στο συγκεκριμένο θέμα. Πιθανότατα θα σας ζητηθεί να ενημερώσετε προσωπικά, ή να εξουσιοδοτήσετε το νοσοκομείο να ενημερώσει όλα τα άτομα με τα οποία είχατε σεξουαλική επαφή, ή με τα οποία μοιραστήκατε ενδεχομένως ίδιες βελόνες/σύριγγες από την τελευταία φορά που κάνατε τεστ για AIDS και ήταν αρνητικό. Αν δεν είχατε κάνει ποτέ ξανά εξέταση για τον ιό HIV, τότε πρέπει να ενημερώσετε τους πιο πρόσφατους σεξουαλικούς σας συντρόφους (μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με αυτό). Τα άτομα αυτά πρέπει να κάνουνε εξέταση για AIDS και εφόσον είναι αρνητική να την επαναλάβουν σε τρεις μήνες (είναι η το «παράθυρο» μεταξύ μιας πιθανής μόλυνσης και της στιγμής που ο ιός εμφανίζεται στο τεστ).

7. Τι θα αλλάξει στην καθημερινή μου ζωή, αν βρεθώ θετικός στον ιό HIV;
Με την κατάλληλη θεραπεία, το να είναι κανείς οροθετικός είναι μια διαχειρίσιμη, χρόνια πάθηση, όπως πχ ο λύκος, ο διαβήτης, ή το άσθμα. Αλλά είναι όντως μια χρόνια κατάσταση. Εκτός και αν είχατε άλλα προβλήματα υγείας πριν από τη διάγνωση, τότε μια βασική αλλαγή στην ζωή σας θα είναι ότι θα πρέπει να επισκέπτεστε πιο συχνά το γιατρό σας, διότι είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθεί στενά την υγεία σας. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διατροφή σας, την σωματική άσκηση, την χρήση αλκοόλ και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Από εκεί και πέρα, πιθανώς θα κουράζεστε πιο εύκολα, θα είστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και θα έχετε περισσότερες ιατρικές παρενέργειες συγκριτικά με πριν. Αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή στην καθημερινή σας ρουτίνα θα πρέπει να είναι το να ακολουθείτε πιστά την φαρμακευτική αγωγή που ο γιατρός σας θα έχει αποφασίσει ότι είναι η καλύτερη για εσάς. Τα φάρμακα για την διαχείριση του HIV απαιτούν την αυστηρή τήρηση της προβλεπόμενης ημερήσιας δόσης και έχουν συχνά παρενέργειες. Η ανοιχτή επικοινωνία με το γιατρό σας θα εξασφαλίσει ότι θα είστε πλήρως ενήμεροι για να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές αυτές στη ζωή σας.

8. Αν για κάποιο λόγο αιμορραγώ, πρέπει να ανησυχήσω για τους ανθρώπους που θα σπεύσουν να με βοηθήσουν;
Αυτό εξαρτάται πιθανώς από την κατάσταση, αλλά τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ο ιός HIV σπάνια μεταδίδεται μεταξύ των μελών μιας οικογένειας (εκτός από το σεξ και την κοινή χρήση βελονών/συριγγών, φυσικά). «Η εξωτερική επαφή με το αίμα που μπορεί να συμβεί σε έναν τραυματισμό είναι πολύ διαφορετική από την άμεση είσοδο του αίματος στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία εμφανίζεται από την κοινή χρήση βελονών. Το ίδιο ισχύει και για το αίμα σε ένα τραυμαπλάστ, ή από μια ρινορραγία, ή ένα κόψιμο στο δάχτυλο», υποστηρίζει η δρ Lisa B. Hightow-Weidman, καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό HIV από το αίμα που έχει βγει έξω από ένα ανθρώπινο σώμα. Ακόμη και αν το άτομο που αιμορραγεί είναι οροθετικό, ο ιός HIV αρχίζει να πεθάνει μόλις βγει από το σώμα και δεν μπορεί να μολύνει κάποιον άλλο», προσθέτει η ίδια.

Πηγή: iatropedia.gr

Ροή Ειδήσεων

screenshot 4

06/06/2023 | 19:45

Τραγωδία στην Καβάλα: Αυτός είναι ο 17χρονος μαθητής που καρφώθηκε με τη μηχανή του σε απορριμματοφόρο

06/06/2023 | 19:44

Ελένη Βιτάλη για Λευτέρη Πανταζή: «Νόμιζε ότι μπορεί να μου προτείνει ό,τι ήθελε – Του λέω: εσύ την έχεις δει περίεργα»

06/06/2023 | 19:37

Γιώργος Παπαδάκης για τον γιο του: «Τι να έρθει να κάνει στον ΑΝΤ1; Eίμαι εγώ»
koklonis j2us 2502

06/06/2023 | 19:24

Στον Κοκλώνη το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του Open

06/06/2023 | 19:21

Πέθανε ο Γιάννης Φλωρινιώτης

06/06/2023 | 19:14

SOS για την Αρκτική: «Μπορεί να μην έχει θαλάσσιους πάγους τον Σεπτέμβριο ήδη από το 2030»

06/06/2023 | 19:11

Θεσσαλονίκη: Δώρο ζωής για δύο άντρες η μεταμόσχευση νεφρών ενός 75χρονου

06/06/2023 | 18:57

Ηράκλειο: Την Παρασκευή η απολογία του 36χρονου που μαχαίρωσε την αρραβωνιαστικιά του

06/06/2023 | 18:52

Με εντολή του Τσίπρα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής βρέθηκαν στην Κω μετά τον θάνατο της 63χρονης γυναίκας

06/06/2023 | 18:41

Κολωνός: Προφυλακίστηκαν οι 7 από τους 8 κατηγορούμενους για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης

06/06/2023 | 18:35

Δίκη για το Μάτι: «Νοθεύτηκε το βιβλίο πτήσεων» κατέθεσε αξιωματικός της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων

06/06/2023 | 18:24

Κως: Στο πάρτι γενεθλίων της εγγονής της «έσβησε» η 63χρονη – «Δεν υπήρχε ασθενοφόρο, την φόρτωσαν σαν σακί με πατάτες»
screenshot 2023 06 06 182132

06/06/2023 | 18:21

Καλομοίρα: Όταν στεναχωριέμαι κλαίω και κάνω «20 λεπτά κηδεία», μετά το ξεπερνάω

06/06/2023 | 18:08

Σπύρος Μαρτίκας: Αποκάλυψε ποιος παίκτης επιτέθηκε σε cameraman του Survivor – «Δεν παίχτηκε ποτέ αυτό»

06/06/2023 | 18:02

Μάνη: Είδε τον πατέρα της να δολοφονεί τη μητέρα της πριν 3χρόνια- Φέτος έγραψε Πανελλαδικές Εξετάσεις για τη βία κατά των γυναικών
ΕΟΔΥ για τη «νόσο Χ»: Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ να ερμηνεύονται κατάλληλα για την αντιμετώπιση νέων απειλών
Ο δεκάλογος της αντιηλιακής προστασίας
Δέκα λόγοι οικονομίας για να κόψετε το κάπνισμα
smoking 1
Τι κάνει το τσιγάρο στο σώμα – Ποια είναι τα οφέλη της διακοπής
Ένας στους δύο μαθητές έχει καπνίσει – Δημοφιλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο μεταξύ των μαθητών
Η διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης