Αθήνα

 

24 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Ευρυτανία: Θρίλερ με την 48χρονη Ευρυδίκη – Η προφητική ανάρτηση της

ΥΓΕΙΑ

Ανακαλύψτε το μυστικό της επιτυχίας (σας) στο NLP

Ποιο είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης καριέρας, μίας επιτυχημένης ζωής; Πώς σκέφτονται εκείνοι που έχουν κάνει τη διαφορά και έχουν διαπρέψει στον τομέα τους;

Δείτε επίσης

Live το STIGMA της ημέρας από τις Βρυξέλλες με τον Αιμίλιο Περδικάρη και την Ευδοκία Λελεδάκη
Ελένη Μενεγάκη: Ποζάρει στον κήπο της πιο εντυπωσιακή από ποτέ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή; Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, με εξειδίκευση στην Ψυχολογία και στα Neuro-Linguistics και Ph.D σε Human Resource Development, NLP Master Trainer και διευθύντρια της Synolic® -nlpgreece®, απαντά θετικά και μας “συστήνει” το σύστημα του Νευρο- Γλωσσικού Προγραμματισμού.

Tι είναι ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP);
Είναι ένα σύστημα που σου δίνει τα εργαλεία να μελετήσεις και να χαρτογραφήσεις τη διαδρομή που παράγει μια συμπεριφορά. Λειτουργεί μέσω της παρατήρησης και της απομόνωσης των παραμέτρων που κάνουν τη διαφορά. Εστιάζει στις λεπτομέρειες που σταδιακά συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός επιτυχημένου καλουπιού τρόπου σκέψης και δράσης συμπεριφοράς. Ξεκίνησε από μια διεπιστημονική ομάδα που αποφάσισε να μελετήσει τους ανθρώπους που επιδείκνυαν διακριτή αποτελεσματικότητα στη δουλειά τους, σε χειρισμούς της καθημερινότητάς του.
Η ερώτηση – κλειδί στο NLP είναι το ΠΩΣ. Το ΠΩΣ παράγεται ένα αποτέλεσμα. Όταν βλέπουμε κάποιον να κάνει κάτι διακριτά καλά, χαρτογραφούμε τα βήματα, απομονώνουμε τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και βρίσκουμε τον αλγόριθμο -ή πιο εκλαϊκευμένα- τη «συνταγή» που παράγει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Δίνουμε «σάρκα και οστά» και σε ένα επιτυχημένο καλούπι. Το NLP μελετά τις εξωτερικές συμπεριφορές, μέσα από το πρίσμα της διαδρομής που ακολουθεί η σκέψη μας, τι συμβαίνει δηλαδή στο μυαλό μας την ώρα που παράγεται και εκδηλώνεται μια συμπεριφορά.

Πώς διευρύνει τις επιλογές και τις δυνατότητές μας;
Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης και παρατήρησης και αποτύπωσης που προαναφέραμε, μάς βοηθά να βρούμε τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και μπορούν να μετουσιωθούν σε μία τεχνική, ώστε αν την ακολουθήσει κάποιος να μπορεί να φέρει παραπλήσια αποτελέσματα.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου συμβαίνει το πετυχημένο ή το διακριτά αποτελεσματικό να συνδέεται με μια αποτυχία. Δηλαδή κάποιος να πετυχαίνει να αποτυγχάνει.
Και σ’ αυτήν την περίπτωση, το NLP έρχεται με τον ίδιο τρόπο και διερευνά και χαρτογραφεί τη λεπτομέρεια που οδηγεί κάποιο να πετυχαίνει να μην του βγαίνουν τα πράγματα όπως θέλει κάθε φορά, και προτείνει τρόπους διόρθωσης.
Το NLP είναι ένα σύστημα παρατήρησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, για να δεις τι συμβαίνει και να αναγνωρίσεις τι κάνεις και πώς το κάνεις με ταλαντούχο τρόπο, καθώς επίσης και να καταλάβεις τη διαδρομή μιας συμπεριφοράς δυσλειτουργικής. Και εφόσον χρειαστεί, πώς να παρέμβεις και να το διορθώσεις. Μάς βοηθά να αποτυπώσουμε αλλά και να τροποποιήσουμε τη διαδρομή που παράγει ένα αποτέλεσμα.

Πού μπορεί να εφαρμοστεί; Απευθύνεται σε συγκεκριμένους κλάδους;
Απευθύνεται σε όλους, ιδιώτες και επαγγελματίες. Η μελέτη επαγγελματιών σε κάθε τομέα αναδεικνύει συγκεκριμένα στοιχεία, εστιάζει σε λεπτομέρειες, διαμορφώνει καλούπια και αυτό οδηγεί σε σύνθεση τεχνικών που μπορούν να προσαρμοστούν και να εφαρμοστούν.
Το NLP γεννήθηκε στο πανεπιστήμιο της Santa Cruz της Καλιφόρνια και εξακολουθεί η ομάδα των συνεχιστών του να είναι στο κέντρο των εξελίξεων.
Ήδη μετράει μία ιστορία 50 ετών, ωστόσο η μελέτη του συνεχίζεται. Οπουδήποτε υπάρχουν διακριτά αποτελέσματα, έρχεται το NLP και τα μελετά. Γι’ αυτό και δεν σταματά ποτέ και συνεχώς βγαίνουν νέες τεχνικές.
Το κίνητρο είναι η περιέργεια, είναι το ΠΩΣ. Το NLP είναι διαδικασία αποτύπωσης. Δεν δίνει περιεχόμενο, αποτυπώνει και δίνει τον τρόπο, το καλούπι.
Ακριβώς δίπλα στο Πανεπιστήμιο, βρίσκεται το Silicon Valley. Δεν θα μπορούσαν να μείνουν απ’ έξω από αυτή τη μελέτη ο τρόπος σκέψης ατόμων που διαπρέπουν και εκεί, όπως επίσης δεν θα μπορούσε να μείνουν έξω από τη μελέτη οι game changers παγκοσμίως στις επιχειρήσεις.
Στην περίπτωση αυτή μελετά τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί να κυνηγήσεις ένα στόχο, να διαπρέψεις σε ένα νέο ρόλο, να απογειώσεις ένα εγχείρημα.
Πώς ένα άτομο παθιάζεται και φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Πώς σκέφτεται; Πώς διαχειρίζεται ένα περιβάλλον το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς; Πώς σκέφτεται διαφορετικά και αναπτύσσει ανθεκτικότητα ενάντια σε αντιξοότητες, αλλαγές σκηνικού;
Ο Έλληνας για παράδειγμα αποτελεί από μόνος του ένα πρότυπο που θα μπορούσε να μελετηθεί και η γνώση αυτή να αποτυπωθεί και να διδαχθεί. Έχει μάθει να ανταπεξέρχεται σε συνθήκες τύπου, «δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει».
Αυτές τις λεπτομέρειες που προέκυψαν από τη διαφορετικότητα στον τρόπο που σκέφτονταν και κάνει τη διαφορά, τις συγκέντρωσαν και τις συνέθεσαν σε τεχνικές. Μια πολύ καινοτόμα προσέγγιση είναι το Success Factor Modeling™.

Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί;
Ναι. Εμείς διδάσκουμε τα επιτυχημένα καλούπια που έχουν να κάνουν με τον αλγόριθμο- τη συνταγή. Επίσης μαθαίνουμε στα άτομα πώς να χαρτογραφούν τα δικά τους καλούπια και να ανακαλύπτουν ποιοι είναι οι παράγοντες της επιτυχίας τους και ποιοι παράγοντες τους δυσκολεύουν, αλλά και το πώς μπορούν να κάνουν αλλαγές.
Επιδίωξή μας στην Ελλάδα είναι το σύστημα να φτάσει μέσω των γονιών του των δασκάλων στα παιδιά και να δημιουργήσει νέα πρότυπα και παραδείγματα broad thinkers, δηλαδή άτομα με ανοιχτό νου. Για αυτό και έχουμε προγράμματα όπως το NowLetsPlay®, που ανοίγει τους ορίζοντες μέσω του παιχνιδιού. Θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά πώς να σκέφτονται από την αρχή ανοιχτά και δεκτικά.
Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ξεχάσει πώς να είναι περίεργοι, με την έννοια να καθίσουν να ψάξουν και να παρατηρήσουν. Έχουν χάσει την περιέργειά τους να ανακαλύπτουν. Το στοίχημα για το NLP είναι ακριβώς αυτό: να κρατήσει το μυαλό των ανθρώπων ανοιχτό.

Tι εξασφαλίζει κάποιος που παρακολουθεί ένα πρόγραμμα NLP;
Το NLP συγκαταλέγεται στα εργαλεία που έχουν να κάνουν με το mindset growth, δηλαδή με τον τρόπο που σκέφτομαι και με το πώς μπορώ να αυξήσω να εμπλουτίσω το σκεπτικό μου.
Το όλο παιχνίδι είναι στο να ανοίξω διαδρομές και επιλογές. Διαδρομές που έχουν πιο άμεσα και πιο επιτυχημένα αποτελέσματα, να φτιάξω ένα μεγαλύτερο ρεπερτόριο κινήσεων και ελιγμών. Μαθαίνω χειρισμούς, άρα γίνομαι καλύτερος στην επικοινωνία ή μαθαίνω να αντέχω και να ξεπερνάω πράγματα.
Το NLP έχει σχέση με το πού ρίχνω το φακό μου. Ανάλογα με το πού θα ρίξεις τον φακό θα έχεις συγκεκριμένα αποτελέσματα- στη συμπεριφορά σου, στις αντιδράσεις σου, στα συναισθήματά σου.
Βοηθά επομένως να στρέφεις το φακό σου και να ρίχνεις φώς και αλλού, να αλλάξεις την οπτική σου. Γιατί όταν βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά, δρας και αντιμετωπίζεις διαφορετικά.

Πως το μαθαίνεις; Έχει τη μορφή σεμιναρίων; Τι διάρκεια έχουν;
Η εκμάθηση του πλήρους συστήματος πλήρους προγράμματος NLP Διαρκεί περίπου 5 μήνες (145 έως 150 ώρες) και περιλαμβάνει μαθήματα σε όλε στις τεχνικές και πρακτική άσκηση.
Επιπλέον έχουμε σχεδιάσει με επιλογή και σύνθεση συγκεκριμένων τεχνικών, εξειδικευμένα εργαστήρια πάνω σε θέματα τόσο για την προσωπική εξέλιξη, όσο και για την επαγγελματική διάκριση.
Υπάρχουν δε πολλοί άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν εξατομικευμένες συνεδρίες για να δώσουν λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα που τους απασχολούν με εφαρμογή τεχνικών του NLP.
Εξαρτάται από το τι θέλει να κάνει κάποιος.

Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

«Τέλος χρόνου» ή νέα παράταση για την Τουρκία στις Βρυξέλλες – Τι θα πει στους Ευρωπαίους εταίρους ο Μητσοτάκης

Θρήνος στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο μεγάλος Πάολο Ρόσι (ΒΙΝΤΕΟ)

Κορονοϊός: «Εφιαλτικός» Δεκέμβρης – Μεγάλη η διασπορά σε 50 περιοχές – Η ανησυχία Τσιόδρα

Ροή Ειδήσεων

27/09/2022 | 22:57

Λετονία: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη μεθόριο με τη Ρωσία

27/09/2022 | 22:43

Αποκάλυψη: Η CIA είχε προειδοποιήσει για πιθανότητα επίθεσης στον Nord Stream

27/09/2022 | 22:34

Νέο λουκέτο σε πρατήριο καυσίμων από την ΑΑΔΕ

27/09/2022 | 22:26

Πολυτεχνειούπολη: Βίντεο ντοκουμέντο με όπλα και χρήματα εντός της εστίας

27/09/2022 | 22:19

9ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2022» την Τετάρτη 28/09

27/09/2022 | 22:12

GNTM – «Ήμουν εκεί όταν ξεκίνησε ο πόλεμος»: Η διαγωνιζόμενη από την Ουκρανία που έκανε την Καγιά να κλάψει

27/09/2022 | 22:04

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ και τουλάχιστον 4,1 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν την Τρίτη 27/09

27/09/2022 | 21:58

Ακόμη και 35 βαθμούς η θερμοκρασία με έντονη υγρασία τις επόμενες μέρες – Φθινόπωρο από τις 4 Οκτωβρίου!

27/09/2022 | 21:38

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για τα στοιχεία της μελέτης που δείχνουν πως όσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ με κορονοϊό κατέληξαν

27/09/2022 | 21:31

Ηράκλειο: «Η κόρη μου λέει ψέματα», λέει η μητέρα της 13χρονης που κατήγγειλε τον πατριό της για βιασμό

27/09/2022 | 21:02

Δημοσκόπηση Marc: Οι πολίτες φοβούνται τον δύσκολο χειμώνα με ακρίβεια και περιορισμό βασικών αναγκών

27/09/2022 | 20:40

Συγκλονιστικό βίντεο: Αυτοκίνητο παρέσυρε πατίνι – Παρά τρίχα γλίτωσε η κοπέλα

27/09/2022 | 20:33

Χάος με τη Χρύσα Ρώπα στο Καλό Μεσημεράκι: Σε απόγνωση ο Μουτσινάς – «Άντε βλάκα! Ποιος το είπε αυτό;»

27/09/2022 | 20:23

Χωρίς όριο προκαλεί η Άγκυρα: Σενάρια αποκλεισμού ελληνικού νησιού – «Αυτοάμυνα» λένε Τούρκοι αναλυτές

27/09/2022 | 20:06

Φονική ληστεία στην Τούμπα: Ισόβια στον 27χρονο για τη δολοφονία του 44χρονου Μάριου στο ψιλικατζίδικο
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Τι είναι το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού και ποιες οι βλάβες που επιφέρει
Μουσείο Καρδιολογίας: Ταξίδι στο χθες και το σήμερα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καρδιάς
Ημικρανία και οπτικές διαταραχές
Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία – Τι είναι; Διάγνωση και θεραπεία
Η αϋπνία αυξάνει τη φλεγμονή – Πώς θα βελτιώσετε τον ύπνο σας
Long Covid: Ασθενείς εμφανίζουν αυτοάνοσα ένα χρόνο μετά την αρχική νόσηση