Αθήνα

12 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ζώδια: Ο Κώστας Λεφάκης κάνει τις μηνιαίες προβλέψεις Μαρτίου 2021

ΥΓΕΙΑ

Αναστάσιος Χατζής: Όπου υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν και ατυχήματα

Πρώτη αιτία θανάτου αποτελούν τα ατυχήματα σε παιδιά και εφήβους τόνισε μιλώντας απόψε σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας, ο παιδίατρος – εντατικολόγος πρώην Συντονιστής – Διευθυντής ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αναστάσιος Χατζής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζή στη χώρα μας σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 500.000 ατυχήματα που καταλήγουν στον θάνατο 700 παιδιών και δημιουργούν μόνιμες αναπηρίες σε 3.000 ακόμη.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε βάθος 12ετίας (1992-  2004)  έδειξε ότι 1.600 παιδιά πέθαναν από ατυχήματα. Το 50% των θανάτων οφειλόταν σε τροχαία,  10% σε πνιγμό,  5% σε πτώσεις, μικρότερο ποσοστό σε εγκαύματα και δηλητηριάσεις. Ωστόσο, 432 περιπτώσεις παρέμειναν αδιευκρίνιστες.

Τα θανάσιμα… ατυχήματα

Ο κύριος Αναστάσιος Χατζής απαρίθμησε τα 7 συχνά από τα ατυχήματα που απειλούν παιδιά και εφήβους:

  1. Πτώσεις από μικρό ή μεγάλο ύψος (τσουλήθρες, σκάλες, κρεβάτια, παράθυρα, ψηλά σημεία, περπατούρες, γλιστερά μπάνια), που μπορούν να οδηγήσουν σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κάκωση αυχένα και κατάγματα των οστών.
  2. Προσκρούσεις, όταν τα παιδιά παίζουν με παιχνίδια ή με τα μεγαλύτερα αδέλφια, σε πόρτες ή έπιπλα. Ακόμα και μία μπάλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα στα παιδιά, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κύριος ο Χατζής στην πυγμαχία, σημειώνοντας πως δεν είναι άθλημα κατάλληλο για παιδιά.
  3. Τροχαία ατυχήματα.  Ο κύριος  Χατζής τόνισε ότι και με μικρή ταχύτητα μπορούν να συμβούν πολύ σοβαρά ατυχήματα,  και αναφέρθηκε στους εφήβους, οι οποίοι τραυματίζονται λόγω της μικρής οδηγικής τους εμπειρίας ή στο πλαίσιο της διασκέδασης (αλκοόλ, ξενύχτι).
  4. Τραύματα. Οποιοδήποτε αντικείμενο μέσα στο σπίτι όπως ένα μολύβι ή ένα στιλό μπορεί να τραυματίσει το παιδί. Μια έντονη αιμορραγία ή έν βαθύ τραύμα πρέπει να μας ανησυχήσει.
  5. Δήγματα και νυγμοί.  Μπορεί να συμβούν από έντομα, από κατοικίδια ζώα (πολύ συχνά τα δαγκώματα προέρχονται από τα σκυλιά της ίδιας της οικογένειας), αλλά και από άγρια ζώα.
  6. Ξένο σώμα.  Ένα κουμπί στη μύτη ή ένα μεγάλο κομμάτι φαγητού μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα,  γι’ αυτό και ο γιατρός υπενθύμισε τον κανόνα ”όταν τρώμε δεν μιλάμε και όταν παίζουμε δεν γελάμε”,  εξηγώντας πως “η απόφραξη του αεραγωγού σημαίνει θάνατο”.
  7. Τα εγκαύματα, με συχνότερα τα θερμικά (φωτιά, μέταλλα), τα χημικά και τα ηλεκτρικά (ηλεκτροπληξία).
  8. Δηλητηριάσεις. Είναι ένα πάρα πολύ συχνό ατύχημα αλλά ευτυχώς όχι θανατηφόρο. Το 90% των δηλητηριάσεων συμβαίνουν στο σπίτι. Οκτώ στις 10 δηλητηριάσεις συμβαίνουν μάλιστα σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ο κ. Χατζής τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη των ατυχημάτων, την προστασία και την ενημέρωση των παιδιών και τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών για τα παιδιά. Διευκρίνισε ωστόσο πως πρόληψη ατυχημάτων δε σημαίνει “φοβάμαι τα πάντα”, αλλά “σκέφτομαι πριν κάνω κάτι για να αποφύγω ένα ατύχημα”.

Πού;

Πολλά ατυχήματα συμβαίνουν σε δραστηριότητες στο παιχνίδι ενώ όταν μιλάμε για υποανάπτυκτες χώρες στους χώρους της παιδικής εργασίας.

Κι ενώ στον υποανάπτυκτο κόσμο πηγές κινδύνου αποτελούν οι πυρκαγιές,  τα ακάλυπτα πηγάδια, η μίξη ανθρώπων και οχημάτων, οι ψεκασμοί των καλλιεργειών και τα ανοιχτά κανάλια, στον ανεπτυγμένο κόσμο το 52% των παιδικών ατυχημάτων συμβαίνουν στο σπίτι (σε 8 στις 10 περιπτώσεις μάλιστα μέσα στο σπίτι και συνήθως στο  καθιστικό παρουσία ενηλίκων) και το 30% στο δρόμο.

Κέντρο Παιδικού Τραύματος

Ερωτηθείς εάν θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Παιδικού Τραύματος στη χώρα μας, ο κύριος Χατζής απάντησε ότι είναι καλύτερη η πρωτοβάθμια αντιμετώπιση, εκεί δηλαδή όπου θα συμβεί το ατύχημα, τόνισε την ανάγκη καλύτερης χωροταξικής κατανομής των μονάδων εντατικής θεραπείας παίδων, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σε όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. «Είμαστε ένα βήμα πιο πίσω από αυτό που λέμε Κέντρο Παιδικού Τραύματος», σημείωσε ο κ. Χατζής, εξηγώντας ότι «η μεταφορά αυξάνει τον κίνδυνο για νοσηρότητα και για βλάβη» και προσθέτοντας ότι «λείπει και η παιδιατρική αποκατάσταση».

Κορονοϊός – BioNTech: Υπό έλεγχο η πανδημία έως το τέλος του καλοκαιριού
Ωνάσειο: Πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του 5χρονου που πάσχει από σπάνιο πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο
28 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων: «Οι Σπάνιοι Ασθενείς είμαστε Πολλοί, είμαστε Δυνατοί, είμαστε Υπερήφανοι»
Μόσιαλος: «Έξι εμβόλια προστατεύουν 100% από τη νοσηλεία ή από το θάνατο από κορονοϊό»
Αντιπηκτικά vs κορονοϊός: Σημειώσατε 1
Κορονοϊός: 226 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα