Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λάκης Λαζόπουλος: Πρέπει να είσαι τελείως ηλίθιος για να μη φοβάσαι τον κορονοϊό

ΥΓΕΙΑ

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Γιατί είναι επικίνδυνο; Διάγνωση και θεραπεία

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής σπάνια προδίδουν την ύπαρξη τους, αφού συνήθως δεν υπάρχει εμφανής συμπτωματολογία στο άτομο που πάσχει

Δείτε επίσης

Βγήκε από εστιατόριο και έκλεψε τη γάτα του ιδιοκτήτη κρύβοντάς τη κάτω από το φόρεμα (vid)
Αισθάνεστε πόνο χωρίς λόγο; Ίσως να φταίει η υγρασία

Όπως έχουν αποδείξει έρευνες, περισσότερο από το 95% των περιστατικών με κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα, μπορούν να θεραπευτούν επιτυχώς κατόπιν έγκαιρης διάγνωσης.

Να τονιστεί ότι μέσο εκλογής για τη διάγνωση αποτελεί ο υπέρηχος (triplex) κοιλιακής αορτής, μια εντελώς ανώδυνη και ασφαλής εξέταση. Με τη βοήθεια του triplex κοιλιακής αορτής μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος και η θέση ενός ανευρύσματος καθώς και να υποδειχθεί από τον θεράποντα ιατρό ο τρόπος διαχείρισης του περιστατικού.

Ένα ανεύρυσμα εκδηλώνεται όταν το τοίχωμα της αορτής, της μεγαλύτερης αρτηρίας του ανθρώπινου σώματος, εξασθενήσει και σταδιακά αρχίσει να διογκώνεται. Σε περίπτωση που ένα ανεύρυσμα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνεχίσει να μεγαλώνει, υπάρχει πιθανότητα να υποστεί ρήξη με αποτέλεσμα την πρόκληση εσωτερικής αιμορραγίας, μιας κατάστασης ιδιαίτερα απειλητικής για την ανθρώπινη ζωή.

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής σπάνια προδίδουν την ύπαρξη τους, αφού συνήθως δεν υπάρχει εμφανής συμπτωματολογία στο άτομο που πάσχει. Κάποιοι ασθενείς ωστόσο αναφέρουν συμπτώματα όπως αίσθημα παλμού στην κοιλιά, ανεξήγητο και ενίοτε έντονο πόνο στην κοιλιά ή τη μέση και σπανιότερα πόνο ή ύπαρξη κηλίδων ή πληγών στα πέλματα τους.

Η διενέργεια triplex προληπτικά ενδείκνυται στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για εμφάνιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής: κυρίως άνδρες άνω των 60 ετών, άτομα με ιστορικό αθηροσκλήρωσης ή οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, καπνιστές, άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση και χρονίως πάσχοντες από κάποια πνευμονική νόσο.

Τα κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα που χρήζουν επεμβατικής θεραπείας, στην πλειονότητα τους είναι διαχειρίσιμα πλέον μέσω της ελάχιστα επεμβατικής ενδαγγειακής τεχνικής, η οποία προσφέρει σημαντικά μικρότερο χρόνο νοσηλείας καθώς και μικρότερα ποσοστά επιπλοκών σε σχέση με την κλασσική ανοιχτή μέθοδο αντιμετώπισης.

Ο Δρ. Νίκος Παρασκευάς είναι Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος, Διευθυντής Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Ο ρόλος του νερού στη ζωή και τον οργανισμό μας
Cancer Week Conference: Yστερεί σημαντικά η χώρα μας στην καταπολέμηση του καρκίνου
Στις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για τις γυναίκες 49-50 ετών
«Μάστιγα» των σύγχρονων κοινωνιών τα σοβαρά νοσήματα με εκατομμύρια θανάτους ετησίως
Diabetes Challenge Project: Καμπάνια ενημέρωσης με σύνθημα «Μετρήσου κι εσύ»
Κορονοϊός: Το σύμπτωμα του ιού που κανείς δεν ήξερε μέχρι σήμερα
Αυτά είναι τα τρόφιμα που απειλούν το ανδρικό σπέρμα