Αθήνα

33 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ευρώπη «βλέπει» η Ελλάδα για την ένταση με Τουρκία και περιμένει… τηλεφώνημα Μέρκελ για αποκλιμάκωση

ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Όσο λιγότερο στο φαγητό σας, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος

Σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήγαγαν σε ποντίκια ερευνητές του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell, μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, προκαλώντας έλλειψη νιτρικού οξέος, μιας ένωσης απαραίτητης για τη διατήρηση της αγγειακής υγείας του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. δίπλα από την ΑΣΟΕΕ: Τι βρέθηκε μέσα στο κτίριο στη συμβολή των οδών Μαυροματαίων και Δεριγνύ (vid & EΙΚΟΝΕΣ)
Εξάρχεια: Επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας μετά την εκκένωση κατάληψης

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν μια σειρά γεγονότων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλατιού και την κακή γνωστική ικανότητα και κατέληξαν ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού και η διατήρηση υγειών αγγείων στον εγκέφαλο μπορούν να αποτρέψουν την άνοια.

«Η μελέτη μας προτείνει ένα νέο μηχανισμό μέσω του οποίου το αλάτι μεσολαβεί στη γνωστική εξασθένιση, ενώ επιπλέον παρέχει στοιχεία για τη σύνδεση των διατροφικών συνηθειών με τη γνωστική λειτουργία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Νευροβιολογικής Έρευνας, Δρ. Giuseppe Faraco.

Η παρούσα μελέτη στηρίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρσι και στην οποία διαπιστώθηκε ότι η διατροφή με πολύ αλάτι προκαλούσε άνοια στα ποντίκια. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα υπέδειξε ότι η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι προκαλούσε την απελευθέρωση του μορίου ιντερλευκίνη-17 (IL-17) από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου, η οποία προωθεί φλεγμονή, ως μέρος της ανοσοαπόκρισης του σώματος.

Στη συνέχεια η IL-17 πέρασε στη ροή του αίματος και απέτρεψε τα κύτταρα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο να παράγουν νιτρικό οξύ. Η λειτουργία του νιτρικού οξέος είναι να χαλαρώνει και να διατείνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να περάσει, ενώ η έλλειψή του μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος.

Βασιζόμενοι στα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές διατύπωσαν τη θεωρία ότι πιθανότατα το αλάτι ήταν υπεύθυνο για την πρόκληση της άνοιας στα ποντίκια επειδή συνέβαλε στον περιορισμό της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας ουσιαστικά έλλειψη. Ωστόσο, συνεχίζοντας την έρευνά τους, συνειδητοποίησαν ότι η περιορισμένη ροή αίματος στα ποντίκια δεν ήταν αρκετά έντονη ώστε να αποτρέψει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Στη νέα τους μελέτη, λοιπόν, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η μειωμένη παραγωγή νιτρικού οξέος στα αιμοφόρα αγγεία επηρεάζει τη σταθερότητα των πρωτεϊνών tau στους νευρώνες. Η tau παρέχει μια δομή για την ανάπτυξη των νευρώνων, τον κυτταροσκελετό, η οποία βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους νευρώνες για την υποστήριξη της λειτουργίας και της υγείας τους.

Η πρωτεΐνη tau δεν πρέπει να είναι ελεύθερη στο κύτταρο, όταν λοιπόν αποκολλάται από τον κυτταροσκελετό μπορεί να συγκεντρωθεί στον εγκέφαλο προκαλώντας γνωστικά προβλήματα. Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα αυτά, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα υγιή επίπεδα νιτρικού οξέος μπορούν να κρατήσουν την tau υπό έλεγχο.

Για να διερευνήσουν περισσότερο τη σημασία της πρωτεΐνης αυτής στην άνοια, οι ερευνητές, παράλληλα με την υψηλή σε αλάτι διατροφή και την περιορισμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, έδωσαν στα ποντίκια ένα αντιγόνο που ενισχύει τη σταθερότητα της tau. Παρά την περιορισμένη ροή του αίματος, παρατηρήθηκε φυσιολογική γνωστική λειτουργία στα ποντίκια αυτά, πράγμα που αποδεικνύει ότι αυτό που πραγματικά προκαλεί την άνοια είναι η πρωτεΐνη tau και όχι η μειωμένη ροή του.

Πηγή: ygeiamou.gr

Κορονοϊός- Σύψας: «Τρέμουμε την επιστροφή των νέων από τις διακοπές- Να μην έρχονται σε επαφή με την οικογένειά τους για 7 μέρες»
Ανήσυχοι οι επιστήμονες: «Δείχνει σχεδόν βέβαιο: Ο νέος ιός ποτέ δεν θα φύγει- Θα μας «συντροφεύει» σε όλη μας»
Κορονοϊός- Σύψας: Είμαστε με το ένα πόδι στο 2ο κύμα- Αρνητικές οι εξελίξεις που δεν προοιωνίζουν κανένα καλό μέλλον
Κορονοϊός – Πατούλης: Μας απειλεί περισσότερο από ποτέ και ειδικά την Αττική
Κορονοϊός – Μόσιαλος: Ελάχιστη η πιθανότητα διασποράς από τουρίστες χωρών που έχουν ελέγξει την πανδημία
Κορονοϊός- ΠΟΥ: Οδηγίες για τα air condition, εξαερισμό και ανεμιστήρες σε κλειστούς χώρους