Αθήνα

16 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΥΓΕΙΑ

Αντιπηκτικά vs κορονοϊός: Σημειώσατε 1

Μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές έχουν οι ασθενείς που νοσούν με λοίμωξη COVID-19 όταν τους χορηγηθούν αντιπηκτικά με βάση την ηπαρίνη τις πρώτες 24 ώρες από την εισαγωγή τους στo νοσοκομείο, υποστηρίζει μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους αντιπηκτικά, έχουν επίσης μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Τα αποτελέσματά της έρχονται δηλαδή να συμφωνήσουν με τις οδηγίες που είχε εκδώσει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες οποίος νοσηλεύεται με λοίμωξη COVID-19, με εξαίρεση τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, πρέπει να λαμβάνει προφυλακτική αγωγή με αντιπηκτικά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση του κινδύνου θανάτου σε βάθος 30 ημερών κατά 27% στους ασθενείς που είχαν λάβει προφυλακτική αντιπηκτική αγωγή έναντι εκείνων που δεν είχαν λάβει.

Παρόμοια δεδομένα είχε παρουσιάσει ο Καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση INSERM U-938 στο πλαίσιο του πρόσφατου διαδικτυακού συμποσίου “Η μετά COVID-19 ζωή”, που πραγματοποίησε η Φαρμακευτική Εταιρεία Ελλάδας.

Ο κ. Γεροτζιάφας τόνισε ότι η λοίμωξη COVID-19 “είναι στην πραγματικότητα μία αιματολογική νόσος που εκδηλώνεται πάνω στα αγγεία”.
“Η COVID-19 είναι μία νόσος εξελισσόμενη. Στην αρχή εξαρτάται από τον ιό, αλλά όσο περνούν οι μέρες, τόσο λιγότερο εξαρτάται από τον ιό, ο οποίος σιγά-σιγά αρχίζει να καθάρεται από τον οργανισμό, και η βαρύτητά του εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός στον ιό, κυρίως δηλαδή από τη διαδικασία της φλεγμονής και από τη διαδικασία ενεργοποίησης της πήξης και της καταστροφής των ενδοθηλίων”, εξήγησε ο Καθηγητής.

Η χορήγηση αντιθρομβωτικής αγωγής οδηγεί στη μείωση της θνητότητας από COVID-19 κατά ποσοστό 40%, σύμφωνα με τον Καθηγητή και για κάποιους ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά λοίμωξη από κορονοϊό θα πρέπει να ξεκινά από το σπίτι, ενώ σύμφωνα με άλλα στοιχεία μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που είχαν πεθάνει από COVID-19, διαπιστώθηκε ότι το 38% είχαν φλεβική θρόμβωση.

Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον ΕΜΑ
«Καμπανάκι» από Παπαευαγγέλου: Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)
Αυστραλία: Ο πρώτος θάνατος από θρόμβωση που «πιθανόν» να συνδέεται με εμβόλιο AstraZeneca
Εμβολιάστηκε με AstraZeneca η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ – Δημοσίευσε ακόμη και το πιστοποιητικό
Διαβατήρια COVID: Διλήμματα και ερωτηματικά
Βρετανία: Ερευνητές σχετίζουν την επιδημία ακατάπαυστου εμετού σε σκύλους με κορονοϊό ζωικού τύπου