Αθήνα

 

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

lazaridis vasilis
Βασίλης Λαζαρίδης: «Θα σας μιλήσω για πρώτη φορά ανοιχτά για τη δολοφονία του πατέρα μου, Μπάμπη Λαζαρίδη»

ΥΓΕΙΑ

Τρώμε κατσαρίδες και υγρό από πρωκτικό αδένα! Απίστευτες καταγγελίες από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ

Σοκάρει με τις καταγγελίες του, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός, με κείμενο που έστειλε πριν λίγες μέρες στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” που έχει τον τίτλο “Ιδού τι τρώμε και με τη βούλα της Ε.Ε.”!

«Κομμάτια κρέατος που με κόλλα ενώνονται μαζί για να πουληθούν ως φιλέτο, τυρί τριμμένο με πριονίδι ξύλου, κέτσαπ με ζάχαρη όση η κόκα-κόλα, χρωστική κόκκινη από καβουρδισμένες κατσαρίδες, παγωτά με βανίλια ή φράουλα με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα, σοκολατούχο γάλα με καβουρδισμένο ξυλοπολτό, πατατάκια που περιέχουν όξινο θειώδες νάτριο που υπάρχει στα καθαριστικά του μπάνιου»…

Και η ανατριχιαστική καταγγελία του γνωστού επιστήμονα προς την εφημερίδα μας συνεχίζεται: «Εισαγόμενα πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ. που είναι καλυμμένα με κηρώδη ουσία είδος σελάκ, που πρέπει να αφαιρείται. Κάποιες μπίρες που περιέχουν κηρώδη ουσία που προέρχεται από την ουροδόχο κύστη ψαριών. Χαβιάρι με βόρακα, που βρίσκεται στα καθαριστικά του σπιτιού, κ.λπ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που περιέχονται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι όλα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων(EFSA) ή τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι αντίστοιχες Αρχές βεβαιώνουν ότι τα συστατικά αυτά είναι ασφαλή, όμως ο καταναλωτής δε θα έπρεπε να ξέρει;», διερωτάται ο Νίκος Κατσαρός… Εύλογη η απάντηση, βέβαια.

«Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέατος που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία, την τρανσγλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια μπον-φιλέ, μπριζόλα, κ.λπ.»

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Νίκος Κατσαρός στο κρέας… «Για να ανακυκλωθούν και να πωληθούν κομμάτια κρέατος που περισσεύουν, τα ενώνουν με μια κόλλα, εννοώ μια χημική ουσία, την τρανσγλουταμινάση, με την οποία συγκολλούν κομμάτια κρέατος και τα πωλούν ως ενιαία κομμάτια μπον-φιλέ, μπριζόλα κ.λπ. Οι Αρχές βεβαιώνουν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Την επόμενη φορά ψωνίζετε κρέας από τον κρεοπώλη και επιλέγετε το τμήμα του σφάγειου που προτιμάτε».

Όσο για το κέτσαπ, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρει: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κέτσαπ περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, σχεδόν όση και η κόκα-κόλα. Το αναφέρω αυτό διότι λίγοι διαβάζουν την ετικέτα στο κέτσαπ».

Αλλά ακόμα και το τριμμένο τυρί… «Είναι αναμεμειγμένο με κυτταρίνη, κύριο συστατικό του ξύλου και όλων των φυτών. Χάρη σε αυτό, το τυρί δεν κολλάει και δε σβολιάζει. Διαβάζετε τις ετικέτες ή καλύτερα τρίβετε εσείς το τυρί σας».

Από τον πρωκτικό αδένα κάστορα

«Για την παρασκευή παγωτού βανίλια ή φράουλα, πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν το castoreum, μία κιτρινωπή έκκριση από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα. Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα περισσότερα παγωτά φρούτων, που η γεύση τους δεν προέρχεται από το φρούτο αλλά από άλλα συστατικά, που καμία σχέση δεν έχουν με το φρούτο. Ο καταναλωτής δεν έπρεπε να γνωρίζει;».

Τι είναι όμως η κοχενίλη; 

«Η κοχενίλη είναι μια κόκκινη χρωστική που προέρχεται από θηλυκά έντομα είδους σκαθαριού, αφού προηγουμένως ψηθούν και μετατραπούν σε σκόνη ή απομονωθεί χημικά η δραστική ουσία. Η ειρωνεία και η υποκρισία της όλης κατάστασης είναι ότι στις οδηγίες αναφέρεται να το αποφεύγουν οι χορτοφάγοι, καθόσον πρόκειται για ζωικό οργανισμό, αν βέβαια γνωρίζουν τι είναι η κοχενίλη. Έτσι, ένας χορτοφάγος μπορεί να φάει μέχρι και πεντακόσια ψημένα σκαθάρια, χωρίς να το γνωρίζει. Η κοχελίνη επιτρέπεται ως πρόσθετο σε αλκοολούχα ποτά, παγωτά, προϊόντα αρτοποιίας (π.χ. διάφορα κρουασάν, μπισκότα, κέικ, γκοφρέτες κ.λπ.), στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, γλυκά, ζελέ, μαρμελάδες για να δίνει κόκκινο χρώμα ή αποχρώσεις κόκκινου σε αυτά τα προϊόντα»…

Και σε ό,τι αφορά το κρέας, ο Νίκος Κατσαρός αναφέρει: «Για το κρέας και τα κρεατοσκευάσματα υπάρχει μια σειρά εξωτικών χρωστικών που χρησιμοποιούνται. Πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν πρόεδρος στον ΕΦΕΤ, αποσύρθηκε μια κόκκινη χρωστική, η Red 2G, Ε128, που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια, ζαμπόν και κάθε είδους κρεατοσκευάσματα, διότι ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις».

Για το σοκολατούχο γάλα, ο Νίκος Κατσαρός αναφέρει ότι «προκειμένου να μην πήζει το γάλα, οι παραγωγοί σοκολατούχου γάλακτος προσθέτουν κυτταρίνη, δηλαδή ξυλοπολτό. Ο συγκεκριμένος ξυλοπολτός δίνει επίσης το χαρακτηριστικό σοκολατούχο χρώμα».

Αλλά έχουμε και συνέχεια… «Η σος μπάρμπεκιου παρασκευάζεται ως εξής: Καίγονται πριονίδια και στη συνέχεια προστίθενται νερό και φυτικό λάδι. Η καπνιστή γεύση που έχουν κάποιες τροφές προέρχεται από αυτή τη διαδικασία και χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη ξύλου».

Αλλά ακόμα και στο ψωμί…

«Το ψωμί στα πολυκαταστήματα περιέχει ως συντηρητικό ένα αμινοξύ, την L-κυστεΐνη, που προέρχεται από τα μαλλιά μας. Προτιμάτε το φρέσκο ψωμί της ημέρας από τον φούρνο της γειτονιάς», αναφέρει ακόμη ο Νίκος Κατσαρός, με την επισήμανση πως «έπεται και συνέχεια»…

Τα στοιχεία αυτά σχολιάζει από την πλευρά του ο παιδοχειρουργός και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε θέματα περιβάλλοντος Δημήτρης Πετράκης.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 2,7 εκατομμύρια ζωές ετησίως», τονίζει ο κ. Πετράκης.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πετράκη, ο FAO το 2012 αναλύει ότι οι κίνδυνοι υγείας των ανθρώπων από τη διατροφή των ζώων προέρχεται από:
– Χημικές ουσίες: διοξίνες, διβεζοφουράνια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs).
– Μυκοτοξίνες: Aflatoxin B1, ochratoxin A, zearalenone, fumonisin B1, eoxinivalenol, T-2 και HT-2.
– Μέταλλα: Αρσενικό (ψάρια και θαλασσινά), κάδμιο (όστρακα, φρούτα, αβγά, κρέας), μόλυβδος (κόκκαλα, εγκέφαλος, νεφρά), υδράργυρος (θαλασσινά).
– Κτηνιατρικά φάρμακα: χλωραμφενικόλη/νιτροφουράνια σε γαρίδες, σκόνη γάλακτος, αντιβιοτικά στη διαδικασία ζύμωσης σπόρων για παραγωγή οινοπνεύματος, φαινυλβουταζόνη ως αντιφλεγμονώδες. Το 2011 πουλήθηκαν 8.481 τόνοι αντιβιοτικών για χρήση στην κτηνοτροφία, σε σύνολο 25 χωρών της Ε.Ε.
– Οργανοχλωρίνες, φυτοφάρμακα: Το 80% της παγκόσμιας καλλιέργειας σόγιας (κυρίως μεταλλαγμένης) προορίζεται για ζωοτροφή των ζώων που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και χημικών φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων (Greenpeace).

Μόλυνση χορτονομών, ζωοτροφών και βοσκοτόπων, ζωικά και φυτικά πρωτεϊνικά γεύματα που δίνονται απευθείας σε ζώα.

– Μικρόβια: Βρουκέλλα, σαλμονέλα, ενδοπαράσιτα (εχινόκοκκος, τοξόπλασμα, κυστίκερκος, τριχινέλλα) και τοξικά φυτά»…

Ροή Ειδήσεων

agapite mlk

21/03/2025 | 20:00

Θεσσαλονίκη: Η παράσταση “Αγαπητέ μλκ” στο θέατρο Μετροπόλιταν για τέσσερις ημέρες

21/03/2025 | 19:50

Ορίστηκαν οι διαιτητές της τελευταίας αγωνιστικής της GBL

21/03/2025 | 19:40

Η Άννα Μαρία Ψυχαράκη «πυροβολεί» τη Δάφνη Καραβοκύρη: «Κατάντια, θεωρεί η άσχετη ότι είναι παρουσιάστρια»
megalopoli monada3

21/03/2025 | 19:30

Προσκλήσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων ΑΠΕ, σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη

21/03/2025 | 19:25

Καιρός: Με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και τοπικές βροχές οι επόμενες ημέρες – Πρόγνωση από τη Ν. Ζιακοπούλου

21/03/2025 | 19:22

Το Σάββατο η απόφαση για την προφυλάκιση Ιμάμογλου – Οργή λαού και νέες μαζικές διαδηλώσεις
000 37ca4np scaled 1

21/03/2025 | 19:20

Ο στρατός στο Σουδάν ανακοινώνει πως ανέκτησε το προεδρικό παλάτι και υπουργεία από τους παραστρατιωτικούς

21/03/2025 | 19:16

Χίθροου: Επανεκκινούν από απόψε οι πτήσεις – Πώς τέθηκε εκτός λειτουργίας από μια φωτιά το 2ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου

21/03/2025 | 19:14

Ορκίστηκε νέος Υφυπουργός Ανάπτυξης ο Σταύρος Καλαφάτης
ce93cea3ce95ce95

21/03/2025 | 19:10

ΓΣΕΕ: Το 86% των εργαζομένων ζητούν οι κλαδικές συμβάσεις να είναι δεσμευτικές για όλες τις επιχειρήσεις

21/03/2025 | 19:00

«Επιστροφή στο Ντεπώ» του Δημήτρη Ζαχου: Ένα ντοκιμαντέρ για την ένδοξη γειτονιά της Θεσσαλονίκης

21/03/2025 | 18:50

Χάμιλτον: «Είμαι σε σοκ, δεν το πιστεύω πως πήραμε την πολ ποζίσιον για τον αγώνα Sprint»
interview jobs shutterstock 768x480 1

21/03/2025 | 18:30

ΔΥΠΑ: Έως 28 Μαρτίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων άνω των 45 ετών

21/03/2025 | 18:25

Ο Δήμος Αθηναίων θα σβήσει τα φώτα σε 7 κτίρια για την «Ώρα της Γης»

21/03/2025 | 18:20

Ουκρανία: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στο επίκεντρο των συνομιλιών με τις ΗΠΑ – Ο ρόλος της Ρωσίας
screenshot 19
Σακουλάκια νικοτίνης: Ποιοι είναι οι 2 παράγοντες που τα κάνουν πιο ελκυστικά
1c71dee8ccccc3a55fd1eab4a0e66981 xl
Τι είναι η νόσος του Crohn που ανιχνεύτηκε πριν 83 χρόνια και «χτύπησε» και την Κατερίνα Παπουτσάκη
9z76r4u25cqqiyuy5rpmcl 650 80 1
Το τραύμα του πολέμου μπορεί να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά, σύμφωνα με μελέτη
43608 prostate 660
Καρκίνος προστάτη: Ένας καθηγητής εξηγεί πότε χρειάζεται θεραπεία και πότε αρκεί η παρακολούθηση
business people 5243087 1280 1
Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος
elderly 6806996 1280 1
Αλτσχάιμερ: Γιατί οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο σε σχέση με τους άνδρες