Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

ΥΓΕΙΑ

Από πού ξεκίνησε η πανδημία;

Πολλά έχουμε διαβάσει για την προέλευση του κορονοϊού. Καθώς έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ολόκληρη η ανθρωπότητα μπήκε στην περιπέτεια της χειρότερης πανδημίας του αιώνα, η κατανάλωση παγκολίνου από έναν Κινέζο, οι κινεζικές αγορές άγριων ζώων και η εύρεση ενός παρόμοιου ιού σε νυχτερίδες είναι ίσως από τις θεωρίες που έχουν ακουστεί περισσότερο σχετικά με την προέλευση του ιού.

Πέρασε ο ιός μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο; Τι ρόλο έπαιξε η εκτροφή άγριων ζώων; Πόσο πιθανό είναι ιός να δραπέτευσε από κάποιο κινεζικό εργαστήριο;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε σήμερα κάλεσμα για περισσότερες μελέτες και δεδομένα σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2, επισημαίνοντας ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές.

Διεθνής επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτελούμενη από επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Κατάρ και την Ιαπωνία, επισκέφθηκε την περιοχή της Γουχάν, από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου και σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική αναφορά.

Τέσσερα είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξέτασε η διεθνής επιστημονική ομάδα:

  1. Tην απευθείας μετάδοση του ιού από κάποιο ζώο στον άνθρωπο: είναι ένα σενάριο που σύμφωνα με τους ερευνητές θεωρείται πιθανό. Σύμφωνα με αυτό, όλα ξεκίνησαν όταν ο SARS-CoV-2 ή κάποιος άλλος, συγγενικός ιός από μία ζωική δεξαμενή πέρασε στον άνθρωπο και ακολουθήθηκε από άμεση μετάδοση από άτομο σε άτομο, με ή χωρίς τη προσαρμογή του ιού στον άνθρωπο. Η εύρεση κορονοϊών που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2 σε νυχτερίδες και παγκολίνους, έχουν δώσει τροφή στην υπόθεση ότι τα συγκεκριμένα θηλαστικά μπορεί να αποτελούν δεξαμενές του ιού που προκαλεί την COVID-19 λοίμωξη. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους κορονοϊούς που έχει εντοπιστεί σε αυτά τα ζώα δεν είναι τόσο ίδιος με τον SARS-CoV-2 ώστε να θεωρείται άμεσος πρόγονός του. Η ερευνητική ομάδα του ΠΟΥ έβαλε στο μικροσκόπιο δείγματα από 80.000 άγρια ζώα, πουλερικά και ζώα εκτροφής, από 31 περιφέρειες της Κίνας όμως δεν βρήκε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα σε αντισώματα SARS-CoV-2.
  2. Την εισαγωγή του ιού από έναν ενδιάμεσο ξενιστή και μετά τη μεταφορά από το ζώο στον άνθρωπο, ένα σενάριο το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες. Το πού, το πότε και το πώς ένα παθογόνο περνάει από ένα είδος σε ένα άλλο και αρχίζει να εξαπλώνεται στον άνθρωπο, ωστόσο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί.
  3. Την εισαγωγή μέσω της τροφικής αλυσίδας: Και αυτό το σενάριο θεωρείται πιθανό.
  4. Το εργαστηριακό ατύχημα: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, υπήρχε επαγγελματική μόλυνση του προσωπικού εργαστήριο από έναν ιό. Για τους ειδικούς, είναι το σενάριο που συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες.

«Η αναφορά αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα αρχή, αλλά δεν είναι το τέλος. Δεν έχουμε βρει ακόμη την πηγή προέλευσης του ιού και πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την επιστήμη. Σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν πρέπει να αφήσουμε πέτρα που να μη σηκώσουμε. Το να βρούμε την προέλευση του ιού απαιτεί χρόνο και οφείλουμε στον κόσμο να βρούμε την πηγή του, ώστε να κάνουμε συλλογικά βήματα για να μειώσουμε τον κίνδυνο κάτι τέτοιο να συμβεί ξανά», τόνισε σχολιάζοντας τα ευρήματα της ομάδας ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια
Βιταμίνη D3: Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο;
ΕΟΦ: Αντισηπτικό χωρίς άδεια στην αγορά– Απαγορεύεται η διάθεσή του! (ΦΩΤΟ)
Covid-19: Τι ισχύει για τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson; (Αριθμοί)
Ο ΣΦΕΕ στηρίζει την Κλινική Έρευνα: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία
Μόσιαλος: Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό – Εμβόλιο κάθε ένα με δύο χρόνια