«Ασθενείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο γιατί φοβούνται τον κοροναϊό»- Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας - TheCaller

Αθήνα

33 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άντζελα Γκερέκου: «Εάν ζούσε… » – Η σπαραξικάρδια ανάρτηση για τα γενέθλια του Τόλη Βοσκόπουλου (ΕΙΚΟΝΑ)

ΥΓΕΙΑ

«Ασθενείς με έμφραγμα δεν πάνε στο νοσοκομείο γιατί φοβούνται τον κοροναϊό»- Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Μια σοβαρή καταγγελία που αφορά ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα κάνει στο iatropedia.gr o Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Γουδέβενος.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Γουδέβενος, για καρδιοπαθείς που, όπως λέει, έχουν παρερμηνεύσει τη γενική οδηγία“μένω στο σπίτι και τηλεφωνώ στον γιατρό μου”, η οποία συστήνεται για την αποφυγή του συνωστισμού στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού.

Αντί οι ασθενείς να σπεύσουν για επείγουσα ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο όταν παθαίνουν έμφραγμα … τηλεφωνούν στους καρδιολόγους και ζητούν να τους επισκεφθούν στο σπίτι, όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Γουδέβενος:

“Το “μην πάτε στο νοσοκομείο” δεν ισχύει για αρρώστους που έχουν οξέα καρδιακά επεισόδια. Δηλαδή πόνο στο στήθος. Είναι άδειες οι καρδιολογικές κλινικές! Που πήγαν τα εμφράγματα; Πεθαίνουν στο σπίτι τους οι άνθρωποι. Μου έχουν τύχει εμένα περιστατικά. Μου τηλεφωνούν ασθενείς και μου λένε “έλα γιατρέ πονάω, δεν πάω σε νοσοκομείο”. Και τους λέω να τρέξουν γρήγορα σε εφημερεύον νοσοκομείο και να μην περιμένουν και δεν πάνε γιατί φοβούνται. Η πρώτη ώρα είναι η πιο σημαντική στο έμφραγμα. Το έμφραγμα δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι”.

Αν ένας ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα καθυστερήσει να επισκεφθεί νοσοκομείο, δεν κινδυνεύει μόνο από θάνατο, αλλά και πολύ κακή πρόγνωση για την πορεία της ασθένειας, αναφέρει ο καθηγητής καρδιολογίας:

“Αν πάθει έμφραγμα και πάει καθυστερημένα στο νοσοκομείο, αρχίζουν μεγάλες ιστορίες. Ο ασθενής θα διασωληνωθεί, θα πάει στη μονάδα. Στο έμφραγμα το πιο σημαντικό είναι να πάει στο νοσοκομείο γρήγορα ο άρρωστος. Αν δεν πάει γρήγορα ή θα πεθάνει στο σπίτι ή θα πάει αργά στο νοσοκομείο και θα έχει προβλήματα πολλά. Αν έχει καρδιογενές σοκ θα είναι τεράστια η ταλαιπωρία. Μια κατάσταση που θα πάει μονάδα θα διασωληνωθεί και θα περιμένει να πεθάνει”, επισημαίνει ο κ. Γουδέβενος.

Ποιο είναι, όμως, το σύμπτωμα που θα πρέπει να οδηγήσει αμέσως τον ασθενή στο νοσοκομείο;

Ο πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας απαντά:

“Ο πόνος στο στήθος είναι ένας πόνος που δεν έχουν ξανανιώσει. Ένα κάψιμο, μια δυσφορία που δεν περνάει, πάει στους ώμους, πάει στα σαγόνια, ιδρώνει ο άρρωστος, έχει τάση για εμετό. Τι θα κάνει τότε; Φυσικά δεν θα πάρει τον γιατρό του τηλέφωνο για να του πει ο γιατρός ο εξωτερικός τι θα κάνει. Να φύγει τρέχοντας να πάει σε νοσοκομείο. Κι αν αργήσει το ΕΚΑΒ να τον πάρει κάποιος με αμάξι και να φύγει. Να πάει νοσοκομείο αμέσως”, συμβουλεύει ο γιατρός.

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, τονίζει ο κ. Γουδέβενος. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες πτώση κατά 75% στις εισαγωγές με αιτία το έμφραγμα του μυοκαρδίου, στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων όλης της Ευρώπης.

“Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, γιατί θα πεθάνουν 30 χιλιάδες φέτος, δηλαδή πολύ περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που θα πεθάνουν από τον κορωνοϊό. Ο κόσμος φοβάται να πάει στα νοσοκομεία και υπάρχει κάθετη πτώση στην παρουσία εμφραγμάτων στα νοσοκομεία, ή και αυτοί που πηγαίνουν, φτάνουν καθυστερημένα, το οποίο είναι πολύ κακό. Στα νοσοκομεία, αν πας στις καρδιολογικές κλινικές είναι άδειες. Δεν πάει κανένα έμφραγμα, τι γίνεται; Ο ιός εξαφάνισε τα εμφράγματα; Έχουμε θανάτους ή όσοι πάνε στο νοσοκομείο φτάνουν αργά και μετά έχουν πολλές επιπλοκές και για τους ίδιους και για τους γιατρούς”.

Ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊος, δεν έχουν προκύψει ασθενείς με σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, αναφέρει ο καθηγητής κ. Γουδέβενος:

“Από τους 50 θανάτους που είδα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, κανένας ασθενείς δεν είχε σοβαρό καρδιαγγειακό πρόβλημα. Είχαν οι περισσότερο αναπνευστικά και μεγάλη ηλικία. Η εξήγηση νομίζω είναι ότι οι καρδιοπαθείς είναι ευαισθητοποιημένοι από τη γρίπη και κάθε χρόνο κάνουν εμβόλιο, παίρνουν τα φάρμακά τους και ξέρουν να φυλάγονται. Έχω μιλήσει με τους περισσότερους γιατρούς για να μάθω πως πέθαναν οι ασθενείς. Από τους διασωληνωμένους, όμως, δεν έχω στοιχεία”

Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο δεν είναι όλοι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα υψηλού κινδύνου. Κυρίως, όπως αναφέρει, κινδυνεύουν όσοι πάσχουν από πολύ σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

“Τα άλλα νοσήματα, που έχει κανείς ένα στέντ, ή έχεις λίγη πίεση ή λίγο ζάχαρο δεν αποτελούν κίνδυνο. Αν ένα βαρύ καρδιαγγειακό επεισόδιο θα πάθει κορωνοϊό, όμως, δεν θα έχει καλή πορεία γιατί η καρδιά δεν έχει εφεδρείες για να αντέξει ένα τόσο μεγάλο στρες, δηλαδή την βαριά πνευμονία που κάνει ο κορωνοϊός. Στην Ιταλία οι διασωληνωμένοι και όσοι έχουν πεθάνει, έχουν μέσος όρος ηλικίας τα 80 χρόνια, εδώ είναι τα 72 χρόνια, των διασωληνωμένων είναι τα 69 χρόνια. Φυλάχτηκαν οι καρδιοπαθείς και οι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα, αναφέρει καταλήγοντας ο καθηγητής.

πηγή: iatropedia.gr

Ροή Ειδήσεων

28/07/2021 | 20:52

Ισραήλ-Covid-19: Το Ισραήλ ενέκρινε τον εμβολιασμό ευάλωτων παιδιών ηλικιών 5 έως 11 ετών

28/07/2021 | 20:34

Δέσποινα Βανδή: Γύρισε σελίδα οριστικά; – Στην παραλία με γοητευτικό μελαχρινό άνδρα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

28/07/2021 | 20:28

Φιλιππίδης: «Δεν το περίμενα ποτέ» – Τα πρώτα λόγια μετά τη μεταφορά του στη φυλακή

28/07/2021 | 20:02

Ελεονώρα Μελέτη & Τάσος Τεργιάκης: Οι αιχμηρές αναρτήσεις για το εργασιακό bullying που δέχθηκαν

28/07/2021 | 19:57

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Πέμπτη για 4 περιφέρειες

28/07/2021 | 19:56

Χαμός με αντιεμβολιαστές στη Θεσσαλονίκη – «Αίσχος, ντροπή» φώναζαν στον ιερέα (vid)

28/07/2021 | 19:46

Πού βρίσκονται τα Florida Keys της Ελλάδας; Απέχουν μόλις δύο ώρες από Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ)

28/07/2021 | 19:40

ΟΑΕΔ – Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Αναρτήθηκαν οι πίνακες αξιολόγησης βρεφών και νηπίων

28/07/2021 | 19:37

Aποκάλυψη από τον σταρ του Prison Break: Διαγνώστηκε με αυτισμό

28/07/2021 | 19:20

Καρολάιν: Δείτε πώς είναι σήμερα η ηθοποιός από την «Τόλμη και Γοητεία» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

28/07/2021 | 19:17

Τραγικός θάνατος 44χρονου προσκυνητή στο Άγιο Όρος

28/07/2021 | 19:05

Κορονοϊός: Στα ύψη ο δείκτης μεταδοτικότητας σε Πάρο, Μύκονο και Τήνο – Ποιες περιοχές προβληματίζουν

28/07/2021 | 19:03

Πέτρος Φιλιππίδης: Γιατί κρίθηκε προφυλακιστέος ο ηθοποιός

28/07/2021 | 18:59

Πάτρα: Πέντε σπίτια και ένα αυτοκίνητο στις φλόγες- Δραματικές στιγμές σε Καρυά και Σούλι

28/07/2021 | 18:41

Αθηναΐς Νέγκα για την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη: «Πολλοί γνώριζαν πως ήταν ένας αγενέστατος…»
Πού οφείλονται οι νυχτερινές εφιδρώσεις;
Πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά από τον καύσωνα;
COVID-19: Επιπλοκές για έναν στους δύο ασθενείς
Κορονοϊός: Πόσο εύκολα νοσούν οι εμβολιασμένοι- Ποιες οι πιθανότητες θανάτου
Γύρνα νεότερη από τις διακοπές: η δερματολόγος σού εξηγεί πώς να προετοιμαστείς και να προστατευτείς από πανάδες και φωτογήρανση
Έρευνα του ΕΚΠΑ: Πόσο επηρεάζουν το σπέρμα τα εμβόλια mRNA