• Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου
  • 18:28

Αθήνα

9 oC

σποραδικές νεφώσεις

Εθνικό Σύστημα Υγείας… Ουγκάντας! Ασθενείς φέρνουν από το σπίτι σεντόνια και κουβέρτες

Σε απαξία έχει οδηγηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα περισσότερα νοσοκομεία να παρουσιάζουν εικόνες κατάρρευσης λόγω των τραγικών ελλείψεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Α. Σταθάκου, Α. Χαλκιά, Δ. Τζιότζιου για την εφημερίδα “Real”, οι εφημερίες βγαίνουν με δανεικά φάρμακα, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για να γίνουν βασικές εξετάσεις, προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται, ενώ οι ασθενείς φέρνουν από το σπίτι τους σεντόνια και κουβέρτες!

Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία πολλών κλινικών.

Η Realnews κατέγραψε μαρτυρίες από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας, όπου γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς μιλούν για τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν.

Στον «Ευαγγελισμό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, οι παραγγελίες για αντιδραστήρια σταμάτησαν να εκτελούνται τον Οκτώβριο.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ηλίας Σιώρας επισημαίνει ότι λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διενέργεια εξετάσεων που είναι απαραίτητες για τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από αιματολογικούς καρκίνους (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα), αυτοάνοσα νοσήματα (λύκος ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.λπ.).

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» είναι σύνηθες φαινόμενο τα φάρμακα να τα φέρνουν οι ασθενείς.

«Εχουμε ελλείψεις στα... πάντα», λέει χαρακτηριστικά Γιώργος Κουτσοθανάσης, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων, αποκαλύπτοντας ότι είναι σπάνιο να υπάρχουν όλα τα φάρμακα που έχουν αναγραφεί στην καρτέλα του ασθενούς.

«Καθημερινά ψάχνουμε σε άλλα νοσοκομεία να δανειστούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», επισημαίνει.

Πηγή: real.gr