
ΥΓΕΙΑ
Η Covid-19 σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, δείχνει μια νέα έρευνα.
Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν αρρώστησαν από κορονοϊό, η πιθανότητα ένας ασθενής Covid-19 να πεθάνει ήταν έως 81 φορές μεγαλύτερη κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της λοίμωξης και παρέμενε έως πέντε φορές μεγαλύτερη 18 μήνες μετά την αρχική διάγνωση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Γουόνγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό καρδιαγγειακής έρευνας “Cardiovascular Research” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 160.000 άτομα με μέση ηλικία 66 ετών, με ή χωρίς διαγνωσμένη Covid-19.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς Covid-19, οι ασθενείς με κορονοϊό είχαν περίπου τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο κατά την οξεία φάση (έως 21 μέρες από την αρχική διάγνωση του κορονοϊού) και 40% μεγαλύτερη πιθανότητα μετά την οξεία φάση (από την 22η μέρα και μετά). Ασθενείς με σοβαρή Covid-19 ήταν πιθανότερο να διαγνωσθούν με σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με τις ήπιες περιπτώσεις Covid-19. Γενικότερα οι ασθενείς Covid-19 είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα – σε σχέση με τους μη ασθενείς Covid- να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, βαθιά φλεβική θρόμβωση κ.α.
“Οι ασθενείς Covid-19 ήσαν πιθανότερο να εμφανίσουν διάφορες καρδιαγγειακές διαταραχές σε σύγκριση με όσους δεν μολύνθηκαν από τον ιό, πράγμα που μπορεί να συνέβαλε στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου τους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με Covid-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την ανάρρωση τους από την οξεία νόσο, προκειμένου να διαγιγνώσκονται πιθανές καρδιαγγειακές επιπλοκές της λοίμωξης, οι οποίες συνιστούν μέρος της μακράς Covid-19”, δήλωσε ο δρ Γουόννγκ.
“Μελλοντικές έρευνες χρειάζονται για να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19, όσον αφορά την μείωση των κινδύνων για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους”, πρόσθεσε.
Ροή Ειδήσεων

10/07/2025 | 23:30
Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε το τέλος του πολέμου στη Γάζα υπό όρους
10/07/2025 | 23:10
Απολογία του κατηγορούμενου για την υπόθεση εκβιασμού της Μακρή: «Δεν είμαι εκβιαστής»
10/07/2025 | 23:06
Ειρήνη Μουρτζούκου: Η αστυνομικός που την «ξεκλείδωσε» – Εύθραυστη η ψυχολογία της, αναζητά τη μητέρα της

10/07/2025 | 22:40
Ντόναλντ Τραμπ: Είχε υποσχεθεί 200 εμπορικές συμφωνίες λόγω των δασμών – Έχει πετύχει τρεις μέχρι τώρα
10/07/2025 | 22:20
Εκρήξεις και πυρκαγιές συγκλονίζουν το Κίεβο – ΟΗΕ: Ρεκόρ απωλειών για την Ουκρανία τον Ιούνιο
10/07/2025 | 22:12
Ο Νετανιάχου έτοιμος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αν «η Χαμάς καταθέσει τα όπλα»
10/07/2025 | 12:40
Χρήστος Κούγιας: «Ήμουν κλεισμένος στο σπίτι, είχα φτάσει 160 κιλά – Δεν έχω ζήσει την νορμάλ ελληνική οικογένεια»
10/07/2025 | 13:59
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

10/07/2025 | 15:40
Βουλή: «Ναι» από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τη δημοσιονομική ισορροπία
10/07/2025 | 16:08
ΠΟΕΔΗΝ για υπόθεση Μουρτζούκου: «Να επανεξεταστούν οι υποθέσεις με κακοποιήσεις παιδιών στην Πάτρα»
10/07/2025 | 13:57
Δίκη για δολοφονία Κ. Γρίβας: Αντιπαράθεση της μητέρας του κατηγορούμενου με την οικογένεια του θύματος

10/07/2025 | 15:00
Κατερίνα Καραβάτου: «Βγαίνει ένα δημοσίευμα και τής το λένε στο σχολείο, γι’ αυτό θέλω να είμαι προσεκτική»
10/07/2025 | 07:20
«Τo επεισόδιο στη Βεγγάζη δεν στρέφεται κατά της Ελλάδας» – Μήνυμα Χαφτάρ μέσω του γιου του
10/07/2025 | 10:56