Αθήνα

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΥΓΕΙΑ

«Βόμβα» από την Πρόεδρο ΟΣΕΔΑΕ: Δεν ελέγχονται όσοι κάνουν laser αποτρίχωσης και αφαίρεση τατουάζ

Τι πρέπει να προσέχουμε

 

«ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ;

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία,

Η άσκηση της Αισθητικής γίνεται από τους ειδικούς, που είναι οι αισθητικοί-κοσμητολόγοι, πτυχιούχοι ΤΕΙ.

Αυτοί είναι οι μόνοι που είχαν δικαίωμα ν΄ ασκούν αισθητική, στα δικά τους μικρά συνήθως εργαστήρια.

Το 1998, με νόμο, επιτράπηκε να γίνεται αισθητική, στα πολυδύναμα κέντρα ( τα μεγάλα γνωστά κέντρα), τα οποία ανήκουν σ΄ επιχειρηματίες. Αυτά τα κέντρα έχουν υποχρεωτικά, από το νόμο, πτυχιούχο αισθητικό, διαιτολόγο και γιατρό.

Το 2012, με το άνοιγμα των επαγγελμάτων, δόθηκε το δικαίωμα σ΄ επιχειρηματίες, ν΄ ανοίγουν εργαστήρια αισθητικής, έχοντας πτυχιούχο αισθητικό-κοσμητολόγο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός που ασκεί αισθητική, πρέπει να έχει πτυχίο ΤΕΙ. Οι αισθητικοί-κοσμητολόγοι που παρέχουν υπηρεσίες στις πολυδύναμες μονάδες, ονομάζονται υγειονομικά υπεύθυνοι.

Οι απόφοιτοι ΙΕΚ, οι απόφοιτοι ΚΕΚ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΠΕΠ, ή από άλλα σεμινάρια ή ιδιωτικές σχολές, δεν επιτρέπεται ν΄ ασκούν το επάγγελμα του αισθητικού.

Η υπηρεσία, που αδειοδοτεί και ελέγχει τα εργαστήρια αισθητικής, αλλά και τις πολυδύναμες μονάδες αδυνατίσματος, είναι οι Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών της χώρας.

Σε αυτήν την επιτροπή, που δίνουν τις άδειες, εκτός από τους ανθρώπους της Περιφέρειας, συμμετέχουν κι αισθητικοί-κοσμητολόγοι, μέλη των σωματείων αισθητικών-κοσμητολόγων, ανα την Ελλάδα.

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ;

Μετά από καταγγελίες, συνήθως πολιτών, πηγαίνουμε σε επι τόπου ελέγχους στα κέντρα, που έχει γίνει η καταγγελία.

Διαπιστώνουμε συνήθως την απουσία του πτυχιούχου αισθητικού-κοσμητολόγου. Υπάρχουν συνήθως, απόφοιτοι ΙΕΚ, που κάνουν τις αισθητικές πράξεις, δεν υπάρχει, σχεδόν ποτέ ο γιατρός, ούτε και ο διαιτολόγος.

Τα τελευταία χρόνια, από το 2012 και μετά, συναντάμε δερματολογικά, συνήθως, ιατρεία, που στην πραγματικότητα είναι εργαστήρια αισθητικής, που ανήκουν σ΄ επιχειρηματίες. Έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά τις περισσότερες φορές απουσιάζει ο δερματολόγος, ενώ υπάρχουν βοηθοί αισθητικοί, που κάνουν αισθητικές πράξεις.

Μας παίρνουν, συχνά δικηγόροι, στα γραφεία του συλλόγου μας, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν πίσω χρήματα από εξαπατημένους πελάτες, συνήθως από πιστωτικές κάρτες. Μιλάμε για μεγάλα ποσά. Οι πελάτες αυτοί είναι από τα πολυδύναμα κέντρα και τον τελευταίο καιρό και από τα δερματολογικά ιατρεία, που τα έχουν επιχειρηματίες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Η Αισθητική, ανήκει στην πρωτοβάθμια Υγεία. Η άσκησή της έχει να κάνει με την προσωπική, αλλά και τη Δημόσια Υγεία και όταν δεν ασκείται με τους κανόνες, υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ακεραιότητα των φυσικών προσώπων και συνεπώς για την κοινωνική & δημόσια Υγεία.

Η πρακτικές ΤΑΤΟΟ, είναι ιατρικές πράξεις. Οι ενασχολούμενοι με τα ΤΑΤΟΟ, συνήθως είναι καλλιτέχνες και σχεδόν ποτέ επαγγελματίες Υγείας. Οι περισσότεροι απ΄ αυτούς κάνουν LASER αποτρίχωσης και επισης LASER για TATOO REMOVAL.

Και γι’ αυτό δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από την Πολιτεία.

Στα περισσότερα κομμωτήρια και νυχάδικα, γίνονται κατά κόρον αισθητικές πράξεις, από τις κομμώτριες και τις τεχνίτριες νυχιών, παράνομα.

Αυτού του είδους η παράνομη άσκηση, έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που είναι δύσκολο να διωχθεί.

Πάρα πολλοί γιατροί, διάφορων ειδικοτήτων, όπως οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, αναισθησιολόγοι, γυναικολόγοι κλπ, ασκούν παράτυπα αισθητική.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΠΩΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ;

Δεν τους τιμωρεί καθόλου. Γι αυτό έχει γιγαντωθεί κάθε τι παράνομο σ΄αυτό το κράτος.

Εύλογη ερώτηση απο κάθε Έλληνα πολίτη. Υπάρχει κράτος;

Στην περίπτωση αυτή αναρωτιέται κανείς, γιατί το κράτος δεν θέλει να βάλει μια τάξη στην αγορά. Γιατί το κράτος δεν θέλει να τιμωρήσει τους παρανομούντες; Γιατί με την ατιμωρησία, αυξάνονται οι παράνομοι και γιγαντώνεται η παρανομία. Και φτάνει σε τέτοιο ποσοστό, που η παρανομία υπερβαίνει κατά πολύ τη νομιμότητα.

Ο Έλληνας καταναλωτής είναι δυστυχώς απροστάτευτος. Ο κύριος λόγος είναι γιατί δεν είναι εκπαιδευμένος καταναλωτής. Και ως εκ τούτου, δεν είναι και συνειδητοποιημένος. Σε αυτό δεν φταίει ο ίδιος, αλλά το κράτος, που δεν φρόντισε, τα προηγούμενα χρόνια «της αθωότητας», να τον εκπαιδεύσει, να τον ευαισθητοποιήσει, να τον μάθει τι σημαίνει ποιότητα, τι σημαίνει καλή αγορά, τι σημαίνει value for money, ποια είναι η ηθική της αγοράς και ποιους κανόνες ηθικής ακολουθούμε κατά περίπτωση.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Καιρός είναι να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας μόνοι μας. Χρειάζεται κοινή λογική. Τίποτ΄ άλλο.

Σκεφθείτε λίγο! Ποιος θα ήταν ο καλύτερος επαγγελματίας; Ο πτυχιούχος ΤΕΙ, ή οποιοσδήποτε μη πτυχιούχος;

Να ρωτάτε, λοιπόν, ποιος είναι αυτός που σας περιποιείται; Ποιος είναι αυτός που του δίνετε το δικαίωμα να επεμβαίνει στο πρόσωπο ή στο σώμα σας;

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ.

Κάθε άτομο έχει υποχρέωση και δικαίωμα να σέβεται τις φυσικές αναλογίες, ν΄ αγαπάει τον εαυτόν του όπως είναι και ταυτόχρονα ν΄ αναδεικνύει ό,τι όμορφο έχει.

Κατακτώ την ομορφιά σημαίνει εκτιμώ τα καλά σημεία του εαυτού μου, βελτιώνω όσα επιδέχονται βελτίωσης, δουλεύω το πνεύμα και το συναίσθημα μου και προάγω τα στοιχεία που με κάνουν μοναδικό.

ΥΙΟΘΕΤΕΙΣΤΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Μη θέλετε να μοιάσετε σε κάποιον άλλον. Μη θέλετε να γίνετε εσείς κάποια άλλη. Να είστε ο εαυτός σας. Μη φοβάστε τα γεράματα. Γερνάνε μόνο όσοι ζούν πολλά χρόνια. Οι άλλοι δεν έχουν την ευκαιρία να γεράσουν, γιατί χάνουν τη ζωή τους, πριν προλάβουν. Μην κάνετε ακραία και πολύ επεμβατικά πράγματα στον εαυτό σας. Σεβαστείτε τις φυσικές σας αναλογίες και τα φυσικά σας χαρακτηριστικά.

Στα εργαστήρια αισθητικής θα βρείτε αισθητικούς-κοσμητολόγους, οι οποίοι, δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τεχνικές, που μπορεί να σας αλλάξουν δραματικά. Θα σας ανανεώσουν, θα σας ενυδατώσουν θα σας φρεσκάρουν και θα σας χαρίσουν μια υγιή εμφάνιση και διάθεση.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Τα σωματεία των αισθητικών εκδίδουν πινακιδάκια ΝΟΜΙΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ, που αναφέρει το όνομα του υγειονομικά υπεύθυνου αισθητικού.

Αναζητείστε τα.

Μπείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας ΣΕΠΑΕ κι αναζητείστε τα νόμιμα εργαστήρια. www.sepae.gr

* Η Λένα Τσικούρη είναι Πρόεδρος ΟΣΕΔΑΕ (Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Διπλ. Αισθητικών Ελλάδας)».

Πηγή: Το Ποντίκι

Μ. Θεμιστοκλέους: Δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι να υπάρξει νεότερη ενημέρωση από τον ΕΜΑ
«Καμπανάκι» από Παπαευαγγέλου: Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)
Αυστραλία: Ο πρώτος θάνατος από θρόμβωση που «πιθανόν» να συνδέεται με εμβόλιο AstraZeneca
Εμβολιάστηκε με AstraZeneca η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ – Δημοσίευσε ακόμη και το πιστοποιητικό
Διαβατήρια COVID: Διλήμματα και ερωτηματικά
Βρετανία: Ερευνητές σχετίζουν την επιδημία ακατάπαυστου εμετού σε σκύλους με κορονοϊό ζωικού τύπου