Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 και των θρομβώσεων

Αρκετοί θάνατοι έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο AstraZeneca κατά της Covid-19, ωστόσο δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών πήξης και του εμβολιασμού του AstraZeneca, τονίστηκε με έμφαση σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας “Η Αυστρία εμβολιάζει” στη Βιέννη.

“Στην Αγγλία δέκα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca, στην υπόλοιπη Ευρώπη πέντε εκατομμύρια, και θα έπρεπε να ήταν πολύ αισθητό αν υπήρχε μια σύνδεση”, δήλωσε ο πρόεδρος του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες.

Από την πλευρά του, ο Χέρβιγκ Κόλαριτς, επιδημιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εξήγησε το ιστορικό επίπτωσης στην ηλικιακή ομάδα από 20 έως 64 ετών, αναφέροντας ότι περίπου 130.000 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca.

Αν συγκρίνει κανείς αυτή την ομάδα, με 130.000 ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, τότε, ανάμεσά τους, στη βάση της στατιστικής, 3,7 πρόσωπα θα είχαν υποστεί θρομβοεμβολικό συμβάν, ανέφερε ο ίδιος.

“Αυτό συμβαίνει επίσης στον φυσιολογικό, μη εμβολιασμένο πληθυσμό, δεν είμαστε πάνω από την αιτιακή επίπτωση, σε όλη την Ευρώπη μετά τον εμβολιασμό πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, τέτοια γεγονότα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής μόνο σε 30 ανθρώπους, και επίσης ο υπολογισμός της θνησιμότητας δεν δίνει καμία ένδειξη ότι συμβαίνει συχνότερα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί”, επισήμανε ο Χέρβιγκ Κόλαριτς.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Τόμας Σέκερες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής διερεύνηση των περιστατικών, σημειώνοντας ότι μία σύνδεση δεν μπορεί να αποκλειστεί κατά εκατό τοις εκατό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Χέρβιγκ Κόλαριτς, το γεγονός είναι, ότι “εάν αναστείλουμε τον εμβολιασμό με την AstraZeneca στην Αυστρία, θα έχουμε μεγαλύτερο κενό και δεν θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους”.

“Αυτό θα σήμαινε μεγάλο αριθμό μολύνσεων και θανάτων, και άρα θα πρέπει πάντα να γίνεται εκτίμηση κινδύνου-οφέλους, η οποία σε αυτήν την περίπτωση κλίνει σαφώς υπέρ του εμβολιασμού με AstraZeneca”, σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσημέρι, στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, απορρίπτοντας προφανώς την κριτική που ασκείται και στη χώρα του για το εμβόλιο της AstraZeneca, δήλωσε, για μία ακόμη φορά, ότι θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο αυτής της εταιρείας.

Ως προς τη διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra­Ze­ne­ca σε αρκετές χώρες, ο καγκελάριος ανέφερε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από ειδικούς, και ότι “όλες οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έδειξαν να υπάρχει καμία αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό σε περιπτώσεις θανάτου”.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια
Βιταμίνη D3: Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο;
ΕΟΦ: Αντισηπτικό χωρίς άδεια στην αγορά– Απαγορεύεται η διάθεσή του! (ΦΩΤΟ)
Covid-19: Τι ισχύει για τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson; (Αριθμοί)
Ο ΣΦΕΕ στηρίζει την Κλινική Έρευνα: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία
Κορονοϊός: Εμβολιασμοί επτά ημέρες την εβδομάδα και έως τις 12 το βράδυ