Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΥΓΕΙΑ

Διάγνωση «καρκίνος»: Οι διαφορές ανδρών – γυναικών

Σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον καρκίνο παρατηρούνται μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι άνδρες έχουν γενικά την τάση να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, κυρίως γιατί η νόσος έρχεται να πλήξει τη δύναμη την ανεξαρτησία και συχνά τον ανδρισμό τους, ιδίως όταν μιλάμε για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος.

Ο καρκίνος έρχεται επίσης να απειλήσει την αίσθηση του ελέγχου που ένας άνδρας έχει πάνω στο σώμα του και στη ζωή του. Ωστόσο, “με τις εξελίξεις που έχουμε σήμερα στις θεραπείες του καρκίνου, ένας ογκολογικός ασθενής θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι μπορεί να διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του, μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει στη διάρκεια της θεραπείας του και να μην αφήσει τον καρκίνο να επηρεάσει την καθημερινότητά του”, εξηγεί Παθολόγος- Ογκολόγος Διευθύντρια της Δ Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, διευθύνουσα σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center, κυρία Φλώρα Σταυρίδη.

Γυναίκες
Καθώς οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο συνήθως σε μικρότερη ηλικία, η ανακοίνωση της διάγνωσης εύλογα συνοδεύεται από έντονο άγχος για το πώς ο καρκίνος θα επηρεάσει τη ζωή τους στην καθημερινότητά τους – πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα απώλειας της αναπαραγωγικής τους ικανότητας, την πρόωρη εμμηνόπαυση και σημαντικές αλλαγές στην εικόνα του σώματος και στην εμφάνισή τους- αλλά και με το ερώτημα αν ο καρκίνος θα απειλήσει την ίδια τους τη ζωή.

“Οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους προσαρμόζονται πιο εύκολα στις αλλαγές, αποφασίζουν να πολεμήσουν, ενημερώνονται και βγαίνουν νικήτριες. Όταν αισθάνονται στρες, οι γυναίκες το συζητούν, ενώ οι άνδρες όχι”, τονίζει η κυρία Σταυρίδη.

Οι γυναίκες συχνά έχουν πολύ περισσότερους φίλους και ανθρώπους στους οποίους μπορούν να τηλεφωνήσουν, να μιλήσουν, να μοιραστούν αυτά που αισθάνονται.
Σε μία διάγνωση που έρχεται σε νεαρή ηλικία, το αρχικό σοκ είναι αναπόφευκτο, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, που μπορεί να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση του καρκίνου ως επακόλουθο της ηλικίας τους.

Η απροθυμία των ανδρών να μιλήσουν για όσα τους ανησυχούν και τους προβληματίζουν, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν χρειάζονται υποστήριξη.

Ένα σημαντικό εύρημα των σχετικών μελετών είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας των ανδρών από καρκίνο είναι μεγαλύτερα από εκείνα των γυναικών – 221 θάνατοι από καρκίνο κάθε 100.000 άνδρες τον χρόνο, έναντι 146 θανάτων για κάθε 100.000 γυναίκες). Αυτό έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι οι άντρες διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε μεγαλύτερη ηλικία, όσο και με το γεγονός ότι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές που φέρνει στη ζωή τους η νόσος.

Στη μάχη με αντίπαλο τον καρκίνο οι γυναίκες τα πάνε γενικά καλύτερα, είτε ως ασθενείς είτε ως φροντιστές.

Κάθε πότε να ζυγιζόμαστε και ποια είναι η κατάλληλη ώρα
Εμβόλιο AstraZeneca: «Πράσινο» από την Εθνική Επιτροπή – Σύσταση για εμβολιασμό ατόμων ηλικίας άνω των 30
Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η απόφαση της Επιτροπής
ΕΟΔΥ: Τα 135 σημεία για δωρεάν test κορονοϊού, σήμερα Παρασκευή
Eva Intima Biolact – Σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων αιδοιοκολπίτιδας χωρίς αντιμικροβιακή αγωγή
Εμβόλιο Astrazeneca: Τα πέντε συμπτώματα – Τι πρέπει να ξέρετε