Αθήνα

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Κορονοϊός – Καπραβέλος: Τέλη Μαΐου θα δούμε μια τρομακτική έκρηξη των θανάτων

ΥΓΕΙΑ

Διαβατήρια COVID: Διλήμματα και ερωτηματικά

Στο Ισραήλ ονομάζονται πράσινα πάσο, στην Ευρώπη πιστοποιητικά COVID και στις ΗΠΑ διαβατήρια COVID.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επισήμως χθες στην έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών COVID ως ένα βήμα για να ανοίξει ξανά ο τουρισμός το καλοκαίρι.

Ουσιαστικά, πρόκειται για πιστοποιητικά που θα επιτρέπουν σ’ αυτούς που έχουν εμβολιασθεί, που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 ή που έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ να ταξιδεύουν ευκολότερα μέσα στην Ε.Ε.

Για τα λεγόμενα “διαβατήρια Covid”, εισιτήριο για το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας, για τα ταξίδια και τη συμμετοχή όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό σε συναυλίες και αθλητικά γεγονότα γίνεται ήδη πολλή συζήτηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Εκεί το ζήτημα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι συντηρητικοί είναι αντίθετοι στη συγκεκριμένη πρόταση, όπως στην αρχή καταδίκαζαν τα lockdown και την καθολική χρήση της μάσκας, μιλώντας για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και για ποινικοποίηση όσων για θρησκευτικούς ή φιλοσοφικούς λόγους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Τι θα συμβεί αλήθεια, με εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ιατρικούς λόγους. Θα υποχρεώνται να μοιράζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της υγείας τους;

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι φωνές που ισχυρίζονται πώς όσοι κατ’ επιλογή μάς απομακρύνουν από την πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τιμωρούνται.

Τέλος, τι ισχύ θα έχει αυτό το διαβατήριο, από τη στιγμή που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει με σαφήνεια στο πόσο διαρκεί η ανοσία από το εμβόλιο, αλλά και η ανοσία μετά τη νόσηση και ενώ υπάρχουν ήδη πολλές περιπτώσεις επαναμόλυνσης σε ασθενείς που έχουν νοσήσει;

Επίταση των ανισοτήτων

Την ίδια ώρα, και όσο έχουμε άνιση κατανομή των εμβολίων ανά την υφήλιο, το μόνο που θα κάνουν τα διαβατήρια εμβολιασμού, είναι ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις υπάρχουσες ανισότητες.

Όταν οι ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης έχουν λάβει το 50% των εμβολίων, παρά το γεγονός ότι αυτές ζει μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού, η χρήση του διαβατηρίου δίνει ειδικά προνόμια σε συγκεκριμένη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού, περιορίζοντας την πρόσβαση μιας άλλης μεγάλης μερίδας στον υπόλοιπο κόσμο.

ΠΟΥ: Ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι πρώτοι να εμβολιαστούν – Μετά ο εμβολιασμός των παιδιών
Μαγιορκίνης: Πάνω από 8.500 θετικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί με τα self tests
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μας κάνει πιο επιρρεπείς στον κορονοϊό
Κορονοϊός – μεταλλάξεις: Αυτές είναι οι τρεις πιο συχνές που έχουν απομονωθεί στην Ελλάδα
Η Κομισιόν επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης από την ΕΕ πειραματικών φαρμάκων κατά του κορονοϊού
Κορονοϊός – Johnson & Johnson: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen