Αθήνα

4 oC

ελαφρές νεφώσεις

Διφθερίτιδα: Ποια είναι η «ξεχασμένη» λοιμώδης νόσος που βρέθηκε στο 8χρονο αγόρι

Μετά από αρκετές δεκαετίες, η διφθερίτιδα εμφανίστηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς εντοπίστηκε σε ένα 8χρονο αγόρι, που έχασε τη ζωή του.

Μετά από αρκετές δεκαετίες, η διφθερίτιδα εμφανίστηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, καθώς εντοπίστηκε σε ένα 8χρονο αγόρι, που έχασε τη ζωή του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το παιδί ήταν ορφανό και διέμενε σε ίδρυμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών, οπότε και υιοθετήθηκε.

Ο 8χρονος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου στις 22 Νοεμβρίου και τέσσερις ημέρες αργότερα, την περασμένη Τρίτη, άφησε την τελευταία του πνοή. Όπως ανέφεραν ιατροί, πρόκειται για το πρώτο κρούσμα διφθερίτιδας που καταγράφεται ύστερα από δεκαετίες.

Τι είναι η διφθερίτιδα

Η λοιμώδης νόσος μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής ή, σπανιότερα, από μολυσμένα τρόφιμα και αντικείμενα. Στο παρελθόν έχει προκαλέσει θανάτους, όμως λόγου του καθολικού εμβολιασμού, η διφθερίτιδα είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια από τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες -και από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τη διφθερίτιδα κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών. Ο εμβολιασμός για τη διφθερίτιδα πρέπει να ολοκληρώνεται μέχρι εκείνη την ηλικία.

Τα συμπτώματα της διφθερίτιδας

Τα συμπτώματα της διφθερίτιδας είναι όμοια με μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Συχνά περιλαμβάνουν βήχα, πονόλαιμο, βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση, ερεθισμό στις αμυγδαλές (όπου σχηματίζονται μεμβράνες), πυρετό και πρήξιμο στους λεμφαδένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 8χρονος που έφυγε από τη ζωή στο Παίδων είχε εισαχθεί με συμπτώματα λαρυγγίτιδας, η οποία συνδέεται με τη διφθερίτιδα. Οι επιπτώσεις της διφθερίτιδας μπορούν να είναι πολύ σοβαρές καθώς στον προσβεβλημένο οργανισμό παράγεται μια τοξίνη η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε όργανα του σώματος.

Ο εμβολιασμός για τη διφθερίτιδα επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια και για τις επαναληπτικές δόσεις χρησιμοποιείται άλλο εμβόλιο (Td).

Send this to a friend