Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλη η Ζήνα Κουτσελίνη αποχώρησε από την εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου – Η ενόχληση με τις «Σφήκες» (vid)

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά; Τι ρόλο παίζει ο αριθμός των αδελφών σου;

Ποιο παιδί στην οικογένεια είσαι;

Το βάρος μας, εκτός από το είδος διατροφής και ζωής που κάνουμε, εξαρτάται από απίθανα πολλές μεταβλητές που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός μας. Μια νέα έρευνα, όμως, βάζει στο παιχνίδι κι έναν παράγοντα που δεν είχαμε φανταστεί.

Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να χάσετε αυτά τα 2,3 ή 5 κιλά που σας βαραίνουν; Πόσες ακόμα φορές έχετε ξεκινήσει με ενθουσιασμό να τρέφεστε με συχνά, μικρά και υγιεινά γεύματα για να καταλήξετε να τρώτε, αποκαρδιωμένη που οι προσπαθείες σας δεν απέφεραν αποτελέσματα, μια γαβάθα μακαρόνια, στον καναπέ;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσετε βάρος; Προσπαθώντας να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα σας κάνουμε μια άλλη: Αδέρφια έχετε;

Αν η απάντηση είναι θετική, προχωράμε. Είστε η μικρότερη ή η μεγαλύτερη σε σειρά; Αναρωτιέστε τι σημασία έχει αυτό; Σύμφωνα με νέα έρευνα, μεγάλη.

Πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health υποστηρίζει ότι η σειρά γέννησής μας μέσα στην οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στον αριθμό των κιλών που ζυγίζουμε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν το ιατρικό ιστορικό των τελευταίων 20 χρόνων, σε περισσότερα από 13.000 ζευγάρια αδελφών στην Ελβετία προκειμένου να ανακαλύψουν τις βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα πρώτα και στα δεύτερα αδέρφια. Τελικά ποια αδέλφια είναι πιο επωφελημένα από γονιδιακής βιολογικής άποψης;

Τα ευρήματα έδειξαν πως οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί πρώτες στην οικογένεια (δηλαδή είναι οι μεγαλύτερες αδελφές) είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες και,ταυτόχρονα, ήταν 40% πιο επιρρεπείς προς την παχυσαρκία σε σχέση με τις μικρότερες τους αδελφές.

Επιπλέον, από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε και κάτι ακόμα: Οι πρωτότοκες είχαν γεννηθεί περισσότερα κιλά, ήταν πιο ψηλές στην εφηβεία και είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους σε σχέση με τη μικρότερη αδερφή τους.

Έρευνα που έχει διαξαχθεί στο παρελθόν για πρωτότοκους και δευτερότοκους άντρες της ίδιας οικογένειας, έχει καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα, αλλά επειδή η εν λόγω έρευνα βασίστηκε ξεκάθαρα στην παρατήρηση, οι ερευνητές δεν μπορούν να διευκρινίσουν το λόγο που υφίστανται τέτοιες διαφορές στο βαρος. Κάποιοι ειδικοί επί τους θέματος εξέφρασαν την άποψή τους.

Ένας από αυτούς, ο Wayne Cutfield, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ έχει την εξής εξήγηση. Όπως υποστηρίζει, κατά τη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης μιας γυναίκας η παροχή αίματος στον πλακούντα είναι μικρότερη. Η μειωμένη κυκλοφορία και κατ’ επέκταση η έλλειψη θρεπτικών ουσιών αυξάνει τις πιθανότητες αποθήκευσης λίπους και, αργότερα στη ζωή, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την φυσιολογική ρύθμιση της ινσουλίνης στο αίμα.

Εκτός από αυτό βέβαια, υπάρχει και μια ακόμα άποψη η οποία έχει περισσότερο πολιτισμικό υπόβαθρο παρά επιστημονικό. Συνήθως τα πρώτα παιδιά οι γονείς τα ταίζουν περισσότερο ως μωρά αφού μια γυναίκα την πρώτη φορά που θα γίνει μητέρα είναι πιο αγχωμένη με τα γεύματα και τις ποσότητες προκειμένου το παιδί να φτάσει στο επιθυμητό ύψος και βάρος. Αντιθέτως, στο δεύτερο παιδί, όπως και μπορεί να έχετε διαπιστώσει και μόνη σας, είναι πιο χαλαρή.

πηγή: bovary.gr

Kορονοϊός: Σοκάρει βίντεο που δείχνει πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός όταν συνομιλούμε!
Κρυολόγημα και γρίπη: Τι να κάνετε για να μην αρρωστήσετε
ΕΟΦ: Απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης γνωστού βιοκτόνου
Αντιγριπικό εμβόλιο: Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν
Αρτηριακή πίεση: Απλοί τρόποι για να τη μετράμε μόνοι μας – Τι να κάνουμε όταν είναι υψηλή
Κορονοϊός- Νέα έρευνα : Εθισμένοι σε εξαρτησιογόνες ουσίες μπορεί να αρρωστήσουν χειρότερα