Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

H Τζούλια Αλεξανδράτου έκανε λογαριασμό στο Tik Tok και αυτά είναι τα προκλητικά βίντεο που δημοσίευσε

ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός εφήβων- Γιατί πρέπει να προχωρήσει

Σημαντική θα είναι η επιβάρυνση από τον κορονοϊό στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εάν δεν εφαρμοστούν μέτρα δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με εντατικοποίηση της προσπάθειας αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Αυτό σημειώνει, μιλώντας στο thecaller.gr η Αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Επιστ. Υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού», Διευθύντρια ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» και Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής, κ. Άρτεμις Κ. Τσίτσικα.

“Τα καλά νέα”, προσθέτει, “είναι ότι η παραλλαγή Δέλτα δεν ξεφεύγει από την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια, τα οποία παρέχουν πολύ υψηλή προστασία για τη σοβαρή νόσο, την εισαγωγή στη ΜΕΘ και τον θάνατο. Οι νοσηλείες αφορούν κυρίως ανεμβολίαστα άτομα και οι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την επικείμενη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας”.

Στη χώρα μας δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι επαρκή, με την Ελλάδα να κατατάσσεται χαμηλά ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, στη χώρα μας χάνονται καθημερινά δεκάδες ζωές από την COVID-19 και εκατοντάδες συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σε χώρες με εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού πάνω από 90%, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι μονοψήφιος, αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Η κυρία Τσίτσικα υπενθυμίζει ωστόσο ότι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να χορηγείται εγκαίρως η αναμνηστική – τρίτη δόση, με βάση τις επίσημες συστάσεις. “Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης φάνηκε τόσο από τις κλινικές δοκιμές, όσο και από τα αποτελέσματα της εφαρμογής στο Ισραήλ ότι επαναφέρει τα επίπεδα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης και της συμπτωματικής νόσου στο 95%”, εξηγεί.

Eμβολιασμοί εφήβων
Ακόμα πιο πίσω είμαστε στους εμβολιασμούς εφήβων, με το 44% των εφήβων 15- 17 ετών να έχει εμβολιαστεί και το 27,8% στις ηλικίες 12-14, ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν εμβολιαστική κάλυψη στους εφήβους κοντά στο 80%.

Σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια έφηβοι, χωρίς να ανακύψει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου. “Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διστάζουν οι γονείς και οι έφηβοι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό”, σημειώνει η κυρία Τσίτσικα. “Ακόμη και η πιθανότητα ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας, μιας σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας που έχει παρατηρηθεί σε αγόρια και νέους άνδρες αφενός είναι εξαιρετικά χαμηλή, μικρότερη από 1/ 10.000 δεύτερες δόσεις και αφετέρου γνωρίζουμε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι ήπια και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε το CDC των ΗΠΑ στην δημοσιότητα, φαίνεται ότι τα παιδιά αναρρώνουν πλήρως, χωρίς επιπλοκές”.

Ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η μυοκαρδίτιδα είναι σημαντικά μεγαλύτερος μετά την μόλυνση από τον SARS-CoV-2: η πιθανότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας μετά την νόσηση από COVID-19 είναι 6 φορές μεγαλύτερη από την πιθανότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσει ο εμβολιασμός των εφήβων, ώστε να προστατευθούν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι από τη νόσο και τις πιθανές επιπλοκές της. Οι έφηβοι και τα παιδιά νοσούν λιγότερο σοβαρά από τους ενήλικες, αλλά όσο αυξάνεται η κυκλοφορία του ιού και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, οι νοσηλείες σε απόλυτο αριθμό θα αυξάνονται και σε αυτές τις ηλικίες. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών και εφήβων μετά την μόλυνση με τον ιό, εκδηλώνει μια σοβαρή επιπλοκή, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) που επηρεάζει πολλά οργανικά συστήματα με 60-70% αυτών των παιδιών να χρειάζονται νοσηλεία στη ΜΕΘ. Οι πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές της COVID-19 στα παιδιά και τους εφήβους δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί πλήρως, αλλά υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που αναφέρουν ότι ένα ποσοστό των παιδιών που νοσούν, εμφανίζει επιμένοντα συμπτώματα για 12 εβδομάδες μετά τη νόσηση”, αναφέρει η ειδικός.

Πέρα από τα άμεσα οφέλη, της προστασίας από τη νόσηση μπορούμε να προσθέσουμε και τα έμμεσα οφέλη, της απρόσκοπτης σχολικής παρακολούθησης, της κοινωνικοποίησής τους και της μείωσης της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα.

Τι δείχνουν οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα
Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα δεδομένα από την επικαιροποιημένη ανάλυση αποτελεσματικότητας από την κλινική δοκιμή του εμβολίου mRNAτων Pfizer-BioNTech στους εφήβους 12-15 ετών, που επιβεβαιώνουν την πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες. Η μακροχρόνια παρακολούθηση για 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό των εφήβων της κλινικής δοκιμής δεν ανέδειξε κάποια ανησυχία ως προς την ασφάλεια.

Όσον αφορά στα μικρότερα παιδιά, ήδη στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί παιδιών.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι ίδιες που είχαν παρατηρηθεί και στα άτομα 12 ετών και άνω, όπως πόνος στην θέση της ένεσης, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγίες, ρίγη, πυρετός. Η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλότερη στα μικρά παιδιά σε σύγκριση με τα άτομα 12 ετών και άνω.

Με βάση τα δεδομένα από την παραπάνω κλινική δοκιμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, την Πέμπτη 25/11 ενέκρινε την χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και στις μικρότερες ηλικίες 5-11 ετών, τονίζοντας το άμεσο όφελος της πρόληψης της COVID-19 στα παιδιά.

“Προτρέπουμε τους γονείς και τους εφήβους να συμβουλευτούν την/τον παιδίατρό τους και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό χωρίς φόβο, αλλά με την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι βοηθούν να τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας”, κατέληξε η κυρία Τσίτσικα.

Ροή Ειδήσεων

19/01/2022 | 07:05

Κορονοϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών – Παράταση ή χαλάρωση των μέτρων; – Πότε θα έρθει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία

19/01/2022 | 06:55

Καιρός: Έρχεται ο αεροχείμαρρος και φέρνει πολικές θερμοκρασίες – Πού θα χιονίσει

19/01/2022 | 06:49

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

18/01/2022 | 23:58

Καιρός 19/01: H πρόγνωση για την Τετάρτη

18/01/2022 | 23:53

Γη της Ελιάς: Η ετοιμόγεννη Βασιλική σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο

18/01/2022 | 23:52

Rapid Test: Πού θα γίνουν αύριο οι δωρεάν έλεγχοι

18/01/2022 | 23:48

Σκέρτσος: Τα οφέλη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού

18/01/2022 | 23:38

MasterChef 2022: Ο παίκτης που άφησε άφωνους τους κριτές

18/01/2022 | 23:34

Δημήτρης Παπαδημούλης: Επανεξελέγη για 4η συνεχή φορά αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής με 492 ψήφους

18/01/2022 | 23:30

Τροχαίο ατύχημα είχε η παρουσιάστρια Ζωή Κρονάκη

18/01/2022 | 23:23

Αργυρούπολη: Ούτε συγγνώμη από τον 46χρονο «νταή»-Δίνει μάχη για τη ζωή της η 40χρονη σύντροφός του

18/01/2022 | 23:17

Ερντογάν: «Δεν πήραμε άδικα ερευνητικά σκάφη»

18/01/2022 | 23:05

Αντετοκούνμπο: «Ελπίζω να παίξω 20 χρόνια στους Μπακς»

18/01/2022 | 23:03

Πιθανώς να χιονίσει ακόμη και στο Σύνταγμα τα ξημερώματα της Κυριακής – Η πρόγνωση του Γ. Καλλιάνου

18/01/2022 | 22:50

MasterChef 2022: Η 26χρονη που εντυπωσίασε με γλυκά ζυμαρικά
Ασπίδα (και) κατά του κορονοϊού το μικροβίωμα;
Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον – Τα νεότερα δεδομένα
Κορονοϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος λόγω έκθεσης σε ατμόσφαιρα επιβαρυμένη με ρύπους
Κορονοϊός: Πως επηρεάζει η μετάλλαξη Όμικρον τα παιδιά, εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος
Δύο νέα όπλα στη μάχη κατά του κορονοϊού
Τα Σπάνια Νοσήματα προτεραιότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Ενδυναμώνονται οι φωνές των ανθρώπων που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες