Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Η εκδίκηση του Βόσκαρη μέσα από τη φυλακή – Καρφώνει τον Δούκα πώς σκότωσε τον Γιώργη Σταμίρη!

ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός: Ερωτηματικά και προκλήσεις

Καθώς ο εμβολιασμός εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, πληθαίνουν οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσούν από κορωνοϊό, παρά τον εμβολιασμό.

Δείτε επίσης

Μαρία Θεοδωρίδου: Οι γονείς ανησυχούν για τα εμβόλια

Αυτό είναι λογικό, άν σκεφθεί κανείς πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αγγίζει ιδανικά το 95% και όχι το 100%.

Κοινό χαρακτηριστικό ωστόσο εκείνων που νόσησαν, παρά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, είναι ότι εμφάνισαν πολύ πιο ήπια νόσο. Αυτό είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς μία ακόμη απόδειξη ότι τα εμβόλια δουλεύουν.

Άλλωστε πριν ακόμη την έναρξη των εμβολιασμών, πλην της πλήρους ανοσοποίησης, θετικά αντιμετώπιζε η ανθρωπότητα ακόμη και το ενδεχόμενο ενός εμβολίου που θα προστάτευε από τη σοβαρή νόσηση, με απώτερο στόχο την αποσυμφόρηση των συστημάτων υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γι’ αυτό και η σύσταση για τα μέτρα αυτοπροστασίας, τη χρήση μάσκας, την υγιεινή των χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση παραμένουν, παρά τον εμβολιασμό. Ευχή όλων μας να δούμε σύντομα την κοινωνία να ανοίγει και να απαλλαγούμε από τις μάσκες, όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί.

Τα οφέλη των εμβολιασμών είναι πολλαπλασιαστικά, όσο αυξάνονται οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί.

Μετά το εμβόλιο μπορώ να μεταδώσω τον ιό;

Τα πρώτα δεδομένα, όπως τόνισε πρόσφατα ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νοσημάτων των ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι, είναι εξόχως ευνοϊκά. Αναφέρθηκε σε μελέτες από την Ισπανία και το Ισραήλ οι οποίες δημοσιεύθηκαν και δείχνουν ότι η ποσότητα του ιικού φορτίου ή αλλιώς η ποσότητα του Covid- 19 στο σώμα κάποιου είναι σημαντικά χαμηλότερη αν κάποιος μολυνθεί μετά τον εμβολιασμό, συγκριτικά με τους ανθρώπους που μολύνονται και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

«Το χαμηλότερο ιικό φορτίο σημαίνει πολύ λιγότερες πιθανότητες μετάδοσης του ιού σε κάποιον άλλον άνθρωπο», σημείωσε ο Φάουτσι. «Η συσχέτιση μεταξύ του ιικού φορτίου και της μετάδοσης είναι άμεση», πρόσθεσε. Το υψηλότερο ιικό φορτίο σημαίνει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ενώ το μικρότερο ιικό φορτίο πολύ μικρή μεταδοτικότητα. Όπως μάλιστα εξήγησε, “το Ισραήλ έχει πολύ καλύτερα δεδομένα σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έχει ήδη χορηγήσει 78 δόσεις ανά 100 άτομα πληθυσμού, την ώρα που στις ΗΠΑ τα επίπεδα εμβολιασμού είναι 16,7 δόσεις ανά 100 άτομα πληθυσμού”.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πέρα από τον εμβολιασμό, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στην αλληλούχιση του DNA με στόχο την αναγνώριση τυχόν μεταλλάξεων, καθώς και στο μαζικό testing στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι προκλήσεις

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, τέσσερις είναι οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα για την αναχαίτιση της πανδημίας, καθώς από μόνα τους τα εμβόλια δεν φαίνεται να επαρκούν:

  • Η κλιμάκωση της παραγωγής τους και οι εφοδιαστικές αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στα φιαλίδια, τις σύριγγες, τους σταθεροποιητικούς παράγοντες.
  • Το κατά πόσο είναι προσιτά τα εμβόλια. Αυτή τη στιγμή οι τιμές των εμβολίων κυμαίνονται από 5 έως 62 ευρώ, ενώ περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες χαμηλού ή μετρίου εισοδήματος κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μην διαθέτει αυτούς τους πόρους.
  • Η παγκόσμια διανομή τους και η κατανομή τους σε τοπικό επίπεδο καθώς σε πολλές χώρες τοπικές αρχές δεν διαθέτουν την υποδομή για να αναγνωρίσουν και να έλθουν σε επαφή με τους κατάλληλους υποψηφίους για προτεραιότητα στον εμβολιασμό, δεν μπορούν να παράσχουν μέσα μεταφοράς ή να χορηγήσουν το εμβόλιο, ενώ μπορεί να έχουν και ανεπάρκειες ως προς την αποθήκευση και τη μεταφορά των εμβολίων.
  • Η διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό. Οι κυβερνήσεις πρέπει ένα κάνουν ενέργειες για να ενισχύσουν την πίστη του κοινού στην αξία του εμβολιασμού, ειδικά σε άτομα που ανήκουν σε κατώτερες κοινωνικο-οικονομικά ομάδες.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι στην Αμερική το ποσοστό των θετικά διακείμενων στον εμβολιασμό ανέρχεται σε 66%, τα μεγαλύτερα επίπεδα αποδοχής των εμβολίων απαντώνται στο Βιετνάμ (98%), στην Ινδία (91%) και στην Κίνα (91%), ενώ τα χαμηλότερα στη Σερβία (38%), στην Κροατία (41%), στη Γαλλία (44%) και στον Λίβανο (44%).

Eva Intima Biolact – Σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων αιδοιοκολπίτιδας χωρίς αντιμικροβιακή αγωγή
Εμβόλιο AstraZeneca: «Πράσινο» από την Εθνική Επιτροπή – Σύσταση για εμβολιασμό ατόμων ηλικίας άνω των 30
Κάθε πότε να ζυγιζόμαστε και ποια είναι η κατάλληλη ώρα
ΕΟΔΥ: Τα 135 σημεία για δωρεάν test κορονοϊού, σήμερα Παρασκευή
Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα η απόφαση της Επιτροπής
Ολέθριες οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην ψυχική υγεία – Οδηγός… επιβίωσης