Αθήνα

13 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ποιος θα τη μαζέψει επιτέλους; Εμετική ανάρτηση Ραχήλ Μάκρη για τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη

ΥΓΕΙΑ

«Εμβολιάστηκα – Και τώρα τι;»

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται σε αυτούς που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία ανοσοποίησης, λαμβάνοντας και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Τα σημαντικότερα από αυτά, απαντά η διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr Katherine O’Brien, σε σχετικό βίντεο του ΠΟΥ.

Μπορώ να κολλήσω και να μεταδώσω τον ιό αφού εμβολιαστώ;

Ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, μειώνει όμως σημαντικά τις πιθανότητές του, αν μολυνθεί, να εμφανίσει μέτριας ή βαριάς μορφής λοίμωξη, καθώς επίσης και τις πιθανότητες νοσηλείας εξαιτίας της λοίμωξης.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ο εμβολιασμός περιορίζει τις πιθανότητες μόλυνσης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και περιορίζει επίσης τη διάρκεια της λοίμωξης αν κάποιος κολλήσει.

Η O’Brien αναφέρθηκε σε πολύ πρώιμα δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι κάποιος που έχει εμβολιαστεί, ακόμη κι αν νοσήσει, έχει μικρότερο ιικό φορτίο στον αναπνευστικό του σωλήνα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μειώνουν σημαντικά και τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού σε ένα τρίτο πρόσωπο.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι τα δεδομένα είναι περιορισμένα και δεν αφορούν το σύνολο των εμβολίων που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν.

Για αυτό και μετά τον εμβολιασμό όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να συνεχίσουν να φοράνε τη μάσκα τους, υπογράμμισε.

Προστατεύουν τα εμβόλια από τις νέες μεταλλάξεις; Και τι θα συμβεί με τις μελλοντικές μεταλλάξεις; Θα μας προστατεύουν τα σημερινά εμβόλια;

Μέχρι στιγμής, για την πλειοψηφία των μεταλλάξεων, τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά. Ίσως όχι όσο αποτελεσματικά είναι για την αρχική μορφή του ιού, αλλά η αποτελεσματικότητά τους χαρακτηρίζεται σημαντική.

Όσον αφορά στις μελλοντικές μεταλλάξεις, η ο’ Brian θεωρεί πιστεύει πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε νέες και νέες μεταλλάξεις να εμφανίζονται, “είναι αυτό που κάνουν οι ιοί”. Οι κατασκευαστές των εμβολίων, πρόσθεσε, ήδη προσαρμόζουν τα εμβόλια και προσπαθούν να τα κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα έναντι σε μία μεγάλη γκάμα μεταλλλάξεων.

Είναι πολύτιμη η γνώση μας για το πώς αυτές οι μεταλλάξεις αλληλεπιδρούν με τα εμβόλια. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να θυμόμαστε ότι ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί, πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα μας. Τα εμβόλια μας προστατεύουν από το να αρρωστήσουμε, δεν μας προστατεύουν όμως από το να μολυνθούμε και να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους ανθρώπους.

Αν έχω νοσήσει από κορονοϊό πρέπει να εμβολιαστώ; Και με πόσες δόσεις;

Συστήνεται ο πλήρης εμβολιασμός των ατόμων που έχουν νοσήσει, και με τις δύο δόσεις. “Έχουμε στοιχεία ότι η μία δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει επάγει μία πραγματικά ισχυρή ανοσολογική απάντηση.

Ο λόγος για τον οποίο συστήνουμε τον εμβολιασμό και των ατόμων που έχουν νοσήσει είναι διπλός: Πρώτον, γιατί δεν έχουμε ακόμη καταληκτικά δεδομένα ως προς το κατά πόσο η μία δόση παρέχει πλήρη προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις. Και δεύτερον, δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια της προστασίας. Χρειαζόμαστε δεδομένα που να μπορούν να εξασφαλίσουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει με μία και μοναδική δόση εμβολίου θα έχουν διαρκή και αποτελεσματική προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις”.

«Καμπανάκι» από Παπαευαγγέλου: Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)
Αυστραλία: Ο πρώτος θάνατος από θρόμβωση που «πιθανόν» να συνδέεται με εμβόλιο AstraZeneca
Εμβολιάστηκε με AstraZeneca η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ – Δημοσίευσε ακόμη και το πιστοποιητικό
Διαβατήρια COVID: Διλήμματα και ερωτηματικά
Βρετανία: Ερευνητές σχετίζουν την επιδημία ακατάπαυστου εμετού σε σκύλους με κορονοϊό ζωικού τύπου
ΠΟΥ: Εκτός ελέγχου η πανδημία