
ΥΓΕΙΑ
Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση, για να τοποθετηθεί σχετικά με τα όσα ανέφερε ο ΠΟΥ για την άγνωστη «νόσο X» και τον κίνδυνο νέας πανδημίας.
Σε αυτήν την ανακοίνωση, ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει πως οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ για πιθανές μελλοντικές πανδημίες «είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία».
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ αναφέρει:
«Σε τακτική επιστημονική συνάντηση του ΕΟΔΥ συζητήθηκε η πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την άγνωστη νόσο Χ και τον κίνδυνο νέας πανδημίας.
Στην ανακοίνωση, πέραν της διαπίστωσης πως η πανδημία COVID-19 δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη – αλλά συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία – αναφέρεται μια λίστα από γνωστά στην επιστήμη παθογόνα με πανδημικό δυναμικό, όπως για παράδειγμα ο ιός Έμπολα ή οι ιοί της γρίπης των πουλερικών. O ΠΟΥ επιπρόσθετα αναφέρεται στην πιθανότητα, μια νέα πανδημία να προκληθεί από μια υποτιθέμενη και «άγνωστη νόσο Χ», που προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί.
Οι ανακοινώσεις του ΠΟΥ για γνωστά και άγνωστα πιθανά αίτια μελλοντικής πανδημίας είναι χρήσιμο να ερμηνεύονται και να επικοινωνούνται με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να αποτελούν μέρος της εγρήγορσης και ετοιμότητας, αλλά πολύ περισσότερο της βούλησης και δέσμευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση μιας γνωστής ή ενδεχόμενης νέας απειλής για τη δημόσια υγεία».
Ροή Ειδήσεων

26/09/2023 | 08:14
Άφησαν έξω από το πλοίο για Κρήτη μητέρα με 2 παιδιά γιατί… δεν είχε πιστοποιητικά ότι ήταν δικά της
26/09/2023 | 08:00
Θρήνος στην Ηλεία: Νεκρός 19χρονος σε τροχαίο με μηχανάκι- Δίνει μάχη ο δεύτερος αναβάτης

26/09/2023 | 07:06
Κακοκαιρία Elias: Ελεγχόμενα τα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία- Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ
26/09/2023 | 06:58
Ακίνητα: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ όλες οι μεταβιβάσεις με μετρητά- Έλεγχοι για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος

26/09/2023 | 00:01
Παύλος Μπακογιάννης: Η ζωή και το έργο του μέχρι την εκτέλεσή του από τη «17 Νοέμβρη»

24/09/2023 | 08:31
Οδηγός λεωφορείου σε άτομο ΑμεΑ: «Να μην βγαίνεις μόνο σου έξω αφού δεν μπορείς» – ΟΑΣΑ και ΟΣΥ καταδίκασαν τη συμπεριφορά του
24/09/2023 | 14:29
Η Ελένη Λουκά την «έπεσε» στον Κασσελάκη: «Είσαι του σατανά, τελείως ανώμαλος, ντροπή σου!» – Δείτε το βίντεο

24/09/2023 | 11:54