Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Έρευνα: Όσοι ταξιδεύουν στην Ανατολή είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, όσοι ταξιδεύουν σε εξωτικές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Ασίας, και διαμένουν σε ξενοδοχεία ή σε ιδιωτικά καταλύματα, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα και τα βακτήρια αυτά να μεταφέρονται πίσω στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, όσοι ταξιδεύουν σε εξωτικές αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Ασίας, και διαμένουν σε ξενοδοχεία ή σε ιδιωτικά καταλύματα, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα και τα βακτήρια αυτά να μεταφέρονται πίσω στις πατρίδες τους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λειψίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, η ομάδα υψηλότερου κινδύνου είναι άτομα ηλικία 20-30 ετών.

Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα, αναδεικνύουν την παραμονή σε ιδιωτικά καταλύματα ως παράγοντα κινδύνου για ανθεκτικού τύπου βακτήρια. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, που παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, στους παράγοντες κινδύνου προστίθεται και η παραμονή σε ξενοδοχεία.

Η έρευνα έδειξε ότι, όσοι μένουν σε ξενοδοχείο, είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, συγκριτικά με όσους προτιμούν τα χόστελ, τους ξενώνες ή τα κάμπινγκ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 230 άτομα, των οποίων αναλύθηκαν δείγματα κοπράνων πριν και μετά τα ταξίδια τους. Διαπιστώθηκε ότι το 23%, δηλαδή σχεδόν ένας στους πέντε, προσβλήθηκαν στα ταξίδια τους από εντεροβακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Από τους συμμετέχοντες, όσοι ταξίδεψαν στην Ασία (Δυτική, Νότια ή Ανατολική), είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτούς που ταξίδεψαν σε άλλες τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κίνδυνος προσβολής είναι πέντε φορές μεγαλύτερος για τα άτομα ηλικίας 20-30 ετών, σε σχέση με τα άτομα άνω των 50, διότι οι πρώτοι ταξιδεύουν συνήθως για μεγαλύτερο διάστημα και εκτίθενται περισσότερο.

«Η δημιουργία αποικισμών βακτηρίων δεν είναι από μόνη της επικίνδυνη. Υπάρχει όμως κίνδυνος μόλυνσης από αυτά τα βακτήρια, ιδίως για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, ιδιαίτερα αν η λοίμωξη συμβαίνει από μια κατηγορία εντεροβακτηρίων που παράγουν βήτα-λακταμάσες ευρέος φάσματος. Αυτές οι μολύνσεις, όπως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η πνευμονία και η σηψαιμία, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν από τις λοιμώξεις με βακτήρια που είναι ευαίσθητα στα συνήθη αντιβιοτικά», δήλωσε η δρ Λυν Μέουρς από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου.

«Δεδομένου ότι το 20% των ανθρώπων που ταξιδεύουν, προσβάλλονται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, η παγκόσμια εξάπλωση τους είναι πραγματικός κίνδυνος. Είναι, επομένως, ανάγκη το κοινό να ευαισθητοποιηθεί σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι μπορεί να «κουβαλάει» το βακτήριο ακόμα και έπειτα από εβδομάδες, καθώς και σε ό,τι αφορά τους κανόνες της υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, ώστε να αποτρέψουν την εξάπλωση σε άλλους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Send this to a friend