Αθήνα

23 oC

αίθριος καιρός

Εθνικό SOS του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου - «Συναγερμός» μετά τον πρώτο θάνατο στην Αργολίδα

«Ο Ιός του Δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος» σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Καμπανάκια» κινδύνου κρούει καθώς φαίνεται το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό που μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και μετρά ήδη το πρώτο του θύμα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα έχει καταγραφεί το πρώτο θύμα της λοίμωξης από τον ιό, μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Αργολίδα.

Ύστερα από δύο χρόνια, ο ιός επέστρεψε αυτό το καλοκαίρι στην ελληνική επικράτεια, στην περιοχή της Αργολίδας όπου καταγράφεται έντονη κυκλοφορία του, όπως αυτή αποτυπώνεται στα 12 μέχρι στιγμής άτομα που έχουν μολυνθεί και εκδηλώσει λοίμωξη.

Η άτυχη γυναίκα μολύνθηκε με τον ιό και εμφάνισε εγκεφαλίτιδα που είχε μοιραία έκβαση.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένονται κρούσματα λοίμωξης στην ίδια περιοχή όπου ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει έντονη κυκλοφορία, ενώ δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλη γεωγραφική περιοχή. Τονίζουν ωστόσο ως θετικό ότι υπάρχει επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας διότι διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση άρα και αντιμετώπιση των σοβαρών κρουσμάτων.

Οι οκτώ άνθρωποι είχαν βαριά λοίμωξη με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Στην πλειοψηφία τους ήταν άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Ο ιός πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, προκαλώντας βαριά μορφή της λοίμωξης. Οι τέσσερις είχαν συμπτώματα γρίπης, με πονοκέφαλο, πυρετό, μυαλγίες.

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχεί σε περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί), οπότε περισσότεροι από 1.100 κάτοικοι της Αργολίδας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των μολυσμένων με τον ιό κουνουπιών.