Έξι βοηθοί (5 εφαρμογές και 1 βιβλίο) για την ημικρανία | TheCaller Έξι βοηθοί (5 εφαρμογές και 1 βιβλίο) για την ημικρανία - TheCaller

Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Συγκλονίζει ο μαραγκός που επισκεύασε τη σπασμένη πόρτα της μεζονέτας – «Είχε σπάσει από κάποιον που είχε πάρει φόρα»

ΥΓΕΙΑ

Έξι βοηθοί (5 εφαρμογές και 1 βιβλίο) για την ημικρανία

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Είναι μία σύνθετη νευρολογική κατάσταση με μία μεγάλη γκάμα συμπτωμάτων, όπως έντονο πονοκέφαλο, διαταραχή της όρασης, ευαισθησία στο φως, στις μυρωδιές και στους ήχους, ναυτία και εμετός.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πάσχοντες από αυτήν (η αναλογία είναι περίπου 10 ασθενείς σε κάθε 100 άνδρες και γυναίκες). Η εμφάνισή της έχει γονιδιακή προδιάθεση: σχεδόν έξι στους δέκα πάσχοντες που συμμετείχαν σε μεγάλη ελληνική έρευνα το 2018, δήλωσαν πως έχουν στενό συγγενή ο οποίος πάσχει από ημικρανία. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, ο στενός συγγενής είναι η μητέρα.

Μολονότι, όμως, τα γονίδια είναι σημαντικά, δεν είναι το άπαν στην ημικρανία. Για να εκδηλωθεί μια κρίση ημικρανίας υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες που λέγονται εκλυτικοί. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται ψυχολογικοί παράγοντες (π.χ. στρες), βιολογικοί (π.χ. ορμονικές μεταβολές), παράγοντες του τρόπου ζωής (π.χ. ύπνος, εργασία, διατροφή) και πολλοί άλλοι.

Η επιστήμη έχει πλέον ανιχνεύσει την αιτιοπαθογένεια των ημικρανιών και έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών σχημάτων, ωστόσο και η τεχνολογία έρχεται με δωρεάν εφαρμογές να προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια στην αναγνώριση των παραγόντων εκείνων που πυροδοτούν την ημικρανία, στην καταγραφή των συμπτωμάτων και στη διαχείριση του πόνου.

1. Migraine Buddy
Είναι ένα ημερολόγιο ημικρανιών που έχει σχεδιαστεί από νευρολόγους.
Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των ημικρανιών τους, βοηθά στον εντοπισμό του πόνου (με τη βοήθεια ενός διαδραστικού χάρτη του κεφαλιού) και στην καταγραφή της έντασής του, αλλά και στην ανίχνευση των εκλυτικών παραγόντων που πυροδοτούν τις ημικρανίες.

2. Migraine Monitor
Είναι η εφαρμογή που προτείνει το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας των ΗΠΑ. Βοηθά τους χρήστες να καταγράψουν τη διάρκεια και τη βαρύτητα της ημικρανίας τους, καθώς και τα συμπτώματα αυτής. Επίσης επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν τους παράγοντες που πυροδοτούν τα επεισόδια.
Καθώς παρέχει στοιχεία για τον καιρό, μπορεί να βοηθήσει στο να διαπιστωθεί αν οι καιρικές συνθήκες επιδρούν στα συμπτώματα.

3. N1-Headache
Η εφαρμογή παρέχει στον χρήστη έναν εύκολο τρόπο για να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί τις ημικρανίες και τους εκλυτικούς παράγοντες που τις πυροδοτούν.
Προσφέρει ημερήσιο ημερολόγιο και προσωπικές αναλυτικές αναφορές που βοηθούν να ανιχνεύσετε με επιστημονικό τρόπο τους παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία- παράγοντες διατροφικούς συναισθηματικούς και περιβαλλοντικούς.
Βοηθά επίσης τον χρήστη να δοκιμάσει συμπεριφορικές αλλαγές οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη βαρύτητα των επεισοδίων της ημικρανίας.
Μετά την καταγραφή δεδομένων για 90 ημέρες, η εφαρμογή καταρτίζει προσωπικό χάρτη εκλυτικών παραγόντων, προσωπικό χάρτη προστασίας και προσωπική αναλυτική αναφορά.

4. Migraine Healthline
Πρόκειται για μία εφαρμογή που σαν στόχο έχει να συμβάλει στη διασύνδεση ατόμων που ζουν με τις ημικρανίες, έχουν παρόμοιες εμπειρίες και μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες, τα tips που τους βοηθούν και τις εμπειρίες τους.

5. Ouchie
Πρόκειται για μία κοινωνική πλατφόρμα που μπορεί να σε βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου. Είναι σχεδιασμένη για τα άτομα που πάσχουν από χρόνιο πόνο.
Ωστόσο, διαθέτει μία συγκεκριμένη ενότητα για τα άτομα που πάσχουν από ημικρανία.
Κάθε άτομο ενηνερώνει για τις εμπειρίες του όπως σε ένα status στο Facebook ή στο Twitter. Το να βρεις ανθρώπους που βιώνουν ανάλογο πρόβλημα, να ανταλλάξεις απόψεις και συμβουλές για το πώς μπορείς να νιώσεις καλύτερα, μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό.

Ένα βιβλίο για την ημικρανία

Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ημικρανία και στον πονοκέφαλο; Μπορεί η ημικρανία σας να οφείλεται στην ιγμορίτιδα; Πόσο απαραίτητη είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στην διάγνωση του πονοκεφάλου σας; Και τι ρόλο μπορεί να παίζει η σοκολάτα στις ημικρανικές κρίσεις σας;

Απαντήσεις σε αυτά και δεκάδες άλλα ερωτήματα για την ημικρανία και τον πονοκέφαλο δίνει ένα νέο ψηφιακό βιβλίο, που όλοι μπορούν να κατεβάσουν (download) δωρεάν από το διαδίκτυο. Το βιβλίο έχει τίτλο «Ημικρανία και άλλες κεφαλαλγίες» και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος με πολυπληθή ομάδα εξεχόντων επιστημόνων, με επικεφαλής τον εξειδικευμένο στις κεφαλαλγίες Νευρολόγο δρ Μιχαήλ Βικελή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν το ψηφιακό βιβλίο μέσω του ιστότοπου του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος, αλλά και μέσω της εξειδικευμένης στις κεφαλαλγίες ενημερωτικής ιστοσελίδας headaches.gr.

Θεραπεία

«Παρότι η ημικρανία αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, παραμένει υποτιμημένο πρόβλημα», τονίζει ο δρ Βικελής, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία & Κεφαλαλγία Ελλάδος. «Για πολλά χρόνια η Ιατρική δεν μπορούσε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τα παλαιότερα χρόνια, μία επίσκεψη στον ιατρό συνήθως δεν κατέληγε πουθενά αλλού, παρά μόνο σε μια γενικόλογη σύσταση περί υπομονής και σε μια συζήτηση περί μιας πιθανής ύφεσης μετά τη μέση ηλικία. Αυτό οδήγησε στην ευρέως διαδεδομένη αλλά λανθασμένη εντύπωση πως η ημικρανία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Έτσι, πολλοί ασθενείς υποφέρουν σιωπηλά, χωρίς αναγνώριση και διάγνωση της πάθησης τους, χωρίς κατανόηση από το περιβάλλον τους, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή τους και που, σήμερα, είναι εφικτή».

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την ημικρανία, πέρα από τα κοινά παυσίπονα.

-Οι τριπτάνες για την ημικρανική κρίση, που ππαρεμβαίνουν στον μηχανισμό της ημικρανίας και είναι αποτελεσματικά σε ένα ποσοστό 60-70%.
-Σε συχνές (>1 τον μηνα) ή πολύ έντονες ημικρανίες, μπορεί να χορηγηθεί προληπτική αγωγή, που θα μειώσει τη συχνότητα ή και την ένταση των κρίσεων.
-Σε πιο ανθεκτικές περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Botox με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ game changers αναμένεται να αποτελέσουν τα μονοκλωνικά αντισώματα στην αντιμετώπιση των ημικρανιών.

Ροή Ειδήσεων

24/06/2021 | 22:21

Έντονη κινητικότητα Γερουλάνου

24/06/2021 | 22:07

Τζόκερ – κλήρωση 2302: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για σήμερα Πέμπτη 24/6

24/06/2021 | 22:07

Θρήνος στην Καβάλα: Αυτοκτόνησε αγρότης! Είχε χάσει σύζυγο και παιδί από κορονοϊό

24/06/2021 | 21:57

Στο Βερολίνο ο Τσίπρας με τους Σοσιαλιστές και με ατζέντα τις κοινωνικές ανισότητες

24/06/2021 | 21:56

Σταύρος Δαϊλάκης: Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

24/06/2021 | 21:51

H Microsoft παρουσίασε τα Windows 11- Δωρεάν η αναβάθμιση από τα Windows 10

24/06/2021 | 21:42

Κορονοϊός – Σουρβίνος για μετάλλαξη Δέλτα: Νέοι και ανεμβολίαστοι τα νέα κρούσματα

24/06/2021 | 21:39

Γλυκά Νερά: «Ρουκέτα» Κατερινόπουλου – «Μήπως ήξερε κάτι η Καρολάιν για τον 32χρονο και απειλούσε να τα βγάλει στη δημοσιότητα»;

24/06/2021 | 21:23

Τσίπρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικό βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα

24/06/2021 | 21:12

Δημοσκόπηση Interview: 14,8% μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ- Στο 7% το Κίνημα Αλλαγής

24/06/2021 | 21:06

Αθωώθηκε ο Mr Bitcoin για τη συντριπτική πλειονότητα των κατηγοριών- Η δήλωση της Κωνσταντοπούλου

24/06/2021 | 20:55

Snik: Έκανε άνω-κάτω με τα «καμώματά» του την πρόβα των MAD VMA 2021 – Άλλαξε το πρόγραμμα εξαιτίας του

24/06/2021 | 20:55

Γιαννακόπουλος: «Δεν ασχολούμαι με τον Παναθηναϊκό- Όποιος θέλει, μπορεί να αγοράσει την ΚΑΕ»

24/06/2021 | 20:41

Σάκης Ρουβάς: Πώς αντέδρασε on camera οταν τον ρώτησαν για συνεργασία με τον Τριαντάφυλλο

24/06/2021 | 20:30

Κορονοϊός: ΠΟΥ – Ετήσιος εμβολιασμός για ηλικιωμένους – ευπαθείς, ανά δύο έτη για τον γενικό πληθυσμό
Κορονοϊός: ΠΟΥ – Ετήσιος εμβολιασμός για ηλικιωμένους – ευπαθείς, ανά δύο έτη για τον γενικό πληθυσμό
Έρευνα: Τα εμβόλια της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Κάππα
Εμβολιασμός & διαταραχές περιόδου: Υπάρχει σχέση;
Εμβολιάστηκα, χρειάζεται μετά να κάνω και τεστ αντισωμάτων για να δω αν το εμβόλιο «δούλεψε»; Τι λένε οι επιστήμονες
Μόσιαλος: Εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό
Κορονοϊός – Γραβάνης προς ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα το φθινόπωρο θα σας αφορά αποκλειστικά