Αθήνα

 

35 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kougias anastasopoulou 180624
On air καυγάς Κούγια – Αναστασοπούλου για τον Λύτρα: «Με παρασύρατε, τιμώ τις γυναίκες, ζητώ συγγνώμη»

ΥΓΕΙΑ

Φάρμακα: Έρχονται αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

Καταρτίζονται και εφαρμόζονται τα θεραπευτικά πρωτοκόλλα, τα όρια συνταγογράφησης, ο ηλεκτρονικός και ψηφιακός φάκελος υγείας του ασθενούς, με στόχο το θετικό τους αποτύπωμα να φανεί μέσα στο 2023, σύμφωνα με τις χθεσινοβραδυνές εξαγγελίες του υπουργού υγείας κ.Θάνου Πλεύρη.

Τα νέα πλάνα στην διαμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ξεδίπλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο ομιλίας του σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Με αφετηρία, όπως τόνισε, την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και το περασμένο έτος θα εφαρμοστούν μέτρα διαρθρωτικού ή και πυροσβεστικού χαρακτήρα όπου χρειαστεί, προκειμένου να εξορθολογιστεί το συγκεκριμένο πεδίο προς όφελος της πολιτείας, των εταιριών και κυρίως των ασφαλισμένων. “Θέλουμε για τον Έλληνα ασθενή και ασφαλισμένο το καλύτερο φάρμακο, όπως το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι και στο βαθμό που το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό θα εκκινηθεί εκ νέου η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τις τιμές των φαρμάκων στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών. Ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές στη σχετική διαδικασία αλλά και χρονικό ορίζοντα για το όποιο αποτέλεσμα μέχρι το τέλος Μαΐου. Στόχος είναι να επιτευχθούν εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Η εντολή που θα πάρει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο και μέχρι τα τέλη Μαΐου να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις και να έχουν αποτέλεσμα. Στην Επιτροπή θα προσκομίζεται η χαμηλότερη τιμή του φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατανάλωση του φαρμάκου που υπάρχει ανά 100.000 κατοίκους” είπε ο κ. Πλεύρης προς τους εκπροσώπους των εταιριών του ΣΦΕΕ.

Το plan B του υπουργείου Υγείας

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, αυτό περιλαμβάνει να γίνει εκτάκτως ανατιμολόγηση, δηλαδή αντί για τον Νοέμβριο που προβλέπεται στον νόμο να γίνει μετά τον Μάιο, αλλά και να αλλάξει το σύστημα ανατιμολόγησης. Στην περίπτωση, αυτή η τιμή των φαρμάκων θα προκύπτει από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση -αντί για τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων στην Ευρωζώνη όπως ισχύει σήμερα- κάτι που αναμένεται να μειώσει τις τιμές. Επίσης, θα εξεταστεί η κατάργηση του “κόφτη” του 7% που ισχύει για τις τιμές των ακριβών φαρμάκων.

Επιπλέον ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ έχουν ήδη επεξεργαστεί σενάρια κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων,πχ ογκολογικών, αντί για τον συνολικό κλειστό προϋπολογισμό για το φάρμακο. Για τον τελευταίο μάλιστα σε κατηγορηματικό τόνο ο υπουργός Υγείας είπε ότι “αυτός είναι, αυτόν έχουμε, και βάσει αυτού του προυπολογισμού χαράσσουμε την πολιτική μας”, απαντώντας ουσιαστικά στο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας να αυξηθεί η ετήςια κλειστή φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ.

“Όποια εταιρία θέλει να κυκλοφορεί τα φάρμακά της και δεν θέλει να έχει claw back, θα πρέπει να πάει στη διαπραγμάτευση και να συζητήσει με την Επιτροπή. Αν δεν αποδίδει η διαπραγμάτευση, καμία εταιρία δεν είναι υποχρεωμένη να κυκλοφορεί το οτιδήποτε εδώ” είπε με έμφαση ο υπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος για το αποτύπωμα που θα δούμε το καλοκαίρι από τις διαπραγματεύσεις εταιριών και υπουργείου Υγείας.

Έμφαση δίδεται όμως και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μέτρων. Καταρτίζονται και εφαρμόζονται τα θεραπευτικά πρωτοκόλλα, τα όρια συνταγογράφησης, ο ηλεκτρονικός και ψηφιακός φάκελος υγείας του ασθενούς, με στόχο το θετικό τους αποτύπωμα να φανεί μέσα στο 2023.

Κλειστός προϋπολογισμός σε τέσσερα σκευάσματα

Ήδη δρομολογείται από τον επόμενο μήνα ο κλειστός προϋπολογισμός ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα σκευάσματα. Μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, Σίδηρος έχουν καταγράψει…υψηλές κυκλοφορίες το πρώτο δίμηνο του έτους που συγκρίνονται με εκείνες της συνταγογράφησης τους σε ετήσια βάση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, πλεον αυτα τα σκευάσματα θα συνταγογραφούνται αλλά δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή θα τεθούν εκτός της θετικής λίστας φαρμάκων. Η αποζημίωση θα προβλέπεται με συγκεκριμένα κριτήρια και για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. “Η συνολική δαπάνη βιταμίνης D, σιδήρου, ασβεστίου μαγνησίου των 120 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα απασχολεί το δημόσιο για πάνω από 30 εκατομμύρια. Θα έχουμε εξιικονόμηςη της τάξεως των 90 εκατομμυρίων ευρώ” εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

Το τεράστιο βάρος του claw back

Το προσωρινό μέτρο του claw back, δηλαδή της υποχρεωτικής επιστροφής υπέρβασης από τις εταιρίες της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης, που μετράει ήδη δέκα χρόνια εφαρμογής τέθηκε στην ομιλία του υπουργού Υγείας, όπως και σε εκείνη του προέδρου του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιου Παπαδημητρίου, στη συνέχεια.

“Το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ claw back δεν είναι βιώσιμο. Από την αγορά προέρχομαι και το καταλαβαίνω. Αυτό πρέπει να το μαζέψουμε” είπε ο κ. Πλεύρης.

Μάλιςτα, προανήγγειλε ότι επιχειρείται εξορθολογισμός και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για την επιδημία -αποτιμήθηκε στα 90 εκατ Ευρω για το 2021- αναγνωρίζοντας ότι “το φάρμακο αδικείται, γιατί έχοντας κλειστό προϋπολογισμό οι εταιρίες δεν έπαιρναν επιπλέον χρήματα”.

Πάνω από 10 δισ. ευρώ είναι το ποσό που καταβλήθηκε ως claw back από τη φαρμακοβιομηχανία την τελευταία δεκαετία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, για να δείξει τις διαστάσεις που έχει λάβει η υποχρεωτική επιστροφή ποσών και τη ζημία που συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα και την προβλεψιμότητα των εταιριών.

ΣΦΕΕ: Τι κρύβουν οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων

Ο κ. Παπαδημητρίου συνέδεσε μάλιστα την προσφορά φαρμάκων από τις εταιρίες της χώρας μας προς την Ουκρανία για τις ανάγκες του μαχόμενου πληθυσμού της με τις…δύσκολες καίτοι μη πολεμικές συνθήκες στην Ελλάδα που επιβάλλουν ανάλογη δωρεά φαρμάκων και στους Ελληνες πολίτες: “Ενώ η Ελλάδα δόξω τω Θεώ δεν βιώνει κανέναν πόλεμο, και εδώ η φαρμακοβιομηχανία προσφέρει ως δωρεά ένα στα δυο κουτιά φαρμάκου τουλάχιστον, όχι εθελοντικά αλλά με την επιβολή του νόμου και με την υποβολή όλων μας σε ένα αέναο ηθικό δίλημμα – θα έχει τα φάρμακα που χρειάζεται ο Έλληνας ασθενής ή όχι; Την απάντηση την δίνουμε καθημερινά με την διαθεσιμότητα των απαραίτητων φαρμάκων στη χώρα, αλλά αυτό δυστυχώς εκλαμβάνεται από τους κρατούντες ως αδυναμία ή ως ένδειξη αντοχής για ακόμη μεγαλύτερη υπερφορολόγηση”.

Πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ πως το 2021 η εξωνοσοκομειακή κατανάλωση φαρμάκων αυξήθηκε κατά 10% και η νοσοκομειακή κατά 3% περίπου, αλλά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έμεινε αμετάβλητη, όπως και για το τρέχον έτος.Το clawback έχει παραταθεί μέχρι το 2025, και αναλώνεται περισσότερη φαιά ουσία από το υπουργείο υγείας για τον τρόπο επιμερισμού του παρά για τον περιορισμό του μεγέθους του.

Την ίδια στιγμή προωθείται νομοθεσία για ακραίου χαρακτήρα διαπραγματεύσεις με στόχο τη μετατροπή της υπέρβασης σε έκπτωση που καταβάλλεται εκ των προτέρων και τελικά το «κουκούλωμα» της υπέρβασης με λογιστικά τεχνάσματα” ειπε ο ο κ. Παπαδημητρίου απορρίπτοντας ουσιαστικα τον βασικό άξονα που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας για το επόμενο δίμηνο.

Ζήτησε επίσης πρόσβαση στα δεδομένα και τα στοιχεία (από ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ κοκ) για τον Σύνδεσμο καθώς και την επαναλειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, ενώ χαιρέτισε τα ψηφιακά άλματα πολυ εχουν γίνει, όπως πχ την άυλη συνταγογράφηση.

Πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

6255222

19/06/2024 | 16:01

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Ζήτησε κάλπες το φθινόπωρο για εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

19/06/2024 | 15:58

Πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου: Μέσα στο Κίτσι οι φλόγες – Μεγάλες ζημιές σε επιχειρήσεις

19/06/2024 | 15:30

Με το νικητή του Βελέζ Μόσταρ – Ίντερ Κλαμπ ντ’ Εσκάλντες κληρώθηκε η ΑΕΚ
panellinies panelladikes 2024 300524 (6)

19/06/2024 | 15:23

Από σήμερα έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, η δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την υποβολή Μηχανογραφικού

19/06/2024 | 15:17

Κάρυστος: Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στο Παραδείσι

19/06/2024 | 15:07

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Δεν περίμενα ότι θα σταματήσει τώρα η “Μουρμούρα”»
theodorikakos mitsotakis 190624

19/06/2024 | 15:02

Θεοδωρικάκος: Συναντήσεις με φορείς της αγοράς με στόχο τον έλεγχο των τιμών

19/06/2024 | 14:49

Φωτιά στη Βάρης Κορωπίου: Μάχη με τις φλόγες κοντά σε σπίτια και εργοστάσια – Εντολή εκκένωσης σε Λαμπρικά και Κίτσι

19/06/2024 | 14:40

Ανδρουλάκης: Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα – Δεν ανεβήκαμε όσο θα θέλαμε, αλλά είμαστε πρώτοι στους κεντρώους ψηφοφόρους – ‘Εντονη αμφισβήτηση από στελέχη
panathinaikos 070124

19/06/2024 | 14:25

Europa League: Με το νικητή του Μπότεφ Πλόβντιβ – Μάριμπορ κληρώθηκε ο Παναθηναϊκός

19/06/2024 | 14:19

Απόστολος Λύτρας: Ποινική δίωξη στην πρώην σύζυγό του – Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον ποινικολόγο

19/06/2024 | 14:13

Ν.Παππάς: Ο κ.Μητσοτάκης έδωσε εντολή στον κ.Θεοδωρικάκο να συνεχίσει στα βήματα του κ.Σκρέκα
syriza sima 220324

19/06/2024 | 14:02

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «παντελονάτος» κ.Κούγιας επανέρχεται αμετανόητος στο ομοφοβικό του παραλήρημα μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου

19/06/2024 | 13:54

Κασσελάκης: Απέλυσε τον Γιώργο Τσίπρα από συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

19/06/2024 | 13:51

Στη φυλακή ο φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος μαστροπείας
Εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει το Πάρκινσον 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Βοηθάει η διατροφή στην αντιμετώπιση φλεγμονών;
Η μητρική κληρονομικότητα της νόσου Αλτσχάιμερ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου
10 συμβουλές για υγιή καρδιά και μακροζωία
Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1 έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια
ios mpox 130624
Νότια Αφρική: Καταγράφηκε δεύτερος θάνατος από τον ιό mpox αυτήν την εβδομάδα