Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

ΥΓΕΙΑ

Φως ελπίδας από το CDC: Χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους

Αχτίδα αισιοδοξίας και ελπίδας αποτελούν οι νέες οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων, του αμερικανικού CDC για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ συγγενών και φίλων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, ήτοι δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού (ή δύο εβδομάδες από τη μία και μοναδική δόση αν μιλάμε για το εμβόλιο της J&J).

Μία οδηγία που εύλογα μεταφράστηκε στο άκρως “απελευθερωτικό” “Μπορείτε να αγκαλιάσετε τα εγγόνια σας”, για τους – εμβολιασμένους- παππούδες.

Σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες, οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να συναντιούνται χωρίς μάσκες και αποστάσεις με άτομα από ένα και μόνο νοικοκυριό, ακόμη και αν δεν είναι εμβολιασμένοι, υπό την προϋπόθεση ότι ανάμεσά τους δεν υπάρχει κανένα άτομο υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από κορονοϊό.

Η μάσκα και οι αποστάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται σε συναντήσεις με άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο καθώς και σε δημόσιους χώρους.

Σε συναντήσεις με άτομα από περισσότερα από ένα σπίτια, ακόμη και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού.

Κ. Συρίγος: “Ο εμβολιασμός δεν αποτελεί αφορμή για καταστρατήγηση των βασικών μέτρων προστασίας”
“Οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί που έχουν ξεκινήσει παγκοσμίως δίνουν ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα. Μετά από έναν χρόνο φόβου για το άγνωστο, αγωνίας για συγγενείς και φίλους, αυτοπεριορισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, δικαιολογημένα ορισμένοι βλέπουν τον εμβολιασμό ως το εναρκτήριο λάκτισμα για επανάκτηση όλων όσων απεμπολήσαμε, για αναπλήρωση όσων χάσαμε, για να «πάρουμε τη ζωή μας πίσω». Και πράγματι, μια χαλάρωση των μέτρων σε εσωτερικούς χώρους μεταξύ εμβολιασθέντων είναι αποδεκτή: οι εμβολιασμένες οικογένειες μπορούν να σμίξουν ξανά χωρίς μάσκα και οι εμβολιασθέντες παππούδες μπορούν να χαρούν τα εγγόνια τους άφοβα. Όμως κατ’ ουδένα τρόπο ο εμβολιασμός δεν αποτελεί αφορμή για καταστρατήγηση των βασικών μέτρων προστασίας, όπως είναι η αυστηρή χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων και ταξιδιών και η προστασία των ευπαθών ομάδων, μέχρι να εμβολιασθούν και αυτές. Υπομονή, όσο μεγαλύτερα ποσοστά τα πληθυσμού εμβολιάζονται καθημερινά, τόσο πιο κοντά φθάνουμε στο τέλος αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Εν τω μεταξύ, είναι μια άριστη ευκαιρία για όσους εμβολιάσθηκαν πρώτοι (υγειονομικοί, ηλικιωμένοι, ευπαθή άτομα) να επιδείξουν υπευθυνότητα, κοινωνική ευαισθησία και με τη συμπεριφορά τους να προστατεύσουν όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.

Μόνο έτσι θα δικαιώσουν την απόφαση να προηγηθούν στους εμβολιασμούς, αφού ανταποδίδουν την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και τον σεβασμό που τους απέδωσε η κοινωνία μας με ουσιαστικό και έμπρακτο τρόπο”, σημειώνει ο Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Γ´ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο “Η Σωτηρία”, Κωνσταντίνος Συρίγος.

Σχεδιάγραμμα
Μάλιστα το CDC δημιούργησε και ένα χρήσιμο σχεδιάγραμμα που απεικονίζει τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι εμβολιασθέντες.
Παραμένει ωστόσο η έντονη σύσταση για χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, κυρίως επειδή οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρα δεδομένα για το εάν ο εμβολιασμός περιορίζει τη μετάδοση του κορονοϊού. Τα άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί, μπορεί ακόμη να φέρουν τον ιό και να τον μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους. Αυτή είναι μία απάντηση στην οποία σύντομα θα φτάσουν οι επιστήμονες.
Για τους πλήρως εμβολιασμένους, ο κίνδυνος νόσησης από τον κορονοϊό είναι μικρός, ο δε κίνδυνος σοβαρής νόσησης είναι ακόμη μικρότερος.

Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος εκτεθεί στον ιό και εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει και να μπει σε καραντίνα και να εξεταστεί. Ο κίνδυνος νόσησης υπάρχει, ωστόσο ο κίνδυνος μέτριας ή σοβαρής νόσησης είναι περιορισμένος.

Το πρώτο βήμα για την ελευθερία από την πανδημία έγινε. Και μάλιστα για τους ηλικιωμένους, εκείνους που βίωσαν όσο κανένας την απομόνωση και τη μοναξιά που έφερε αυτή η πρωτόγνωρη, υγειονομική κρίση.

Ώρα λοιπόν για μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης, ώσπου να αγκαλιαστούμε ξανά…

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η προστασία από τα εμβόλια
Βιταμίνη D3: Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο;
ΕΟΦ: Αντισηπτικό χωρίς άδεια στην αγορά– Απαγορεύεται η διάθεσή του! (ΦΩΤΟ)
Covid-19: Τι ισχύει για τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson; (Αριθμοί)
Ο ΣΦΕΕ στηρίζει την Κλινική Έρευνα: Μια μεγάλη ευκαιρία για τους ασθενείς, αλλά και την οικονομία
Μόσιαλος: Θα συνεχίσουμε να ζούμε για πολλές δεκαετίες με τον κορονοϊό – Εμβόλιο κάθε ένα με δύο χρόνια