• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 16:19

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Γεννήθηκε μόλις 245 γραμμάρια και κέρδισε την μάχη για τη ζωή- Το μωρό- θαύμα για το οποίο μιλά όλος ο πλανήτης

Η μικρούλα Saybie δεν ήταν παρά 245 γραμμάρια όταν γεννήθηκε στην 23η εβδομάδα της κύησης της μητέρας της και κατάφερε να κάνει όλον τον κόσμο να μιλά για εκείνη, κατορθώνοντας να κερδίσει την μάχη για ζωή να επιζήσει παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών.

Η μικρούλα Saybie δεν ήταν παρά 245 γραμμάρια όταν γεννήθηκε στην 23η εβδομάδα της κύησης της μητέρας της και κατάφερε να κάνει όλον τον κόσμο να μιλά για εκείνη, κατορθώνοντας να κερδίσει την μάχη για ζωή να επιζήσει παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών.

Η μητέρα της Saybie περιέγραψε τη γέννα ως την πιο τρομακτική ημέρα της ζωής της. Η γυναίκα πήγε στο νοσοκομείο όπου της είπαν ότι έχει προεκλαμψία και πολύ υψηλή πίεση με τους γιατρούς να της ανακοινώνουν ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε καισαρική.

Όπως εξομολογήθηκε η μητέρα της μικρούλας, το πρώτο που είπε στους γιατρούς ήταν ότι δεν πίστευε ότι η κόρη της θα τα καταφέρει δεδομένου του προώρου του τοκετού.

Θυμάται, δε, τους γιατρούς να λένε στον σύζυγό της ότι θα έχει μόλις μια ώρα με την κόρη του πριν αυτή να αφήσει την τελευταία της πνοή. «Η μια ώρα, όμως, έγινε δύο, έγινε μια ημέρα, έγινε μια εβδομάδα» προσθέτει η μητέρα η οποία πλέον επέστρεψε στο σπίτι με την μικρή Saybie στην αγκαλιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρούνται στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα η Saybie είναι το μικρότερο νεογέννητο που κατάφερε να επιβιώσει.

Τι είναι η προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή διαταραχή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη, η οποία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το κυοφορούμενο έμβρυο. Εμφανίζεται συνήθως μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μπορεί να υφίσταται ακόμα και 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ορίζεται κλινικά από αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα (λευκωματουρία), με ή χωρίς παθολογικά οιδήματα.

Ως υπέρταση ορίζεται η συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη) πάνω από 140 mmHg, ή η διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή) πάνω από 90 mmHg. Ως λευκωματουρία ορίζεται η παρουσία περισσότερων από 300mg πρωτεΐνης στα ούρα 24ώρου ή περισσότερα από 30 mg/mmol σε τυχαίο δείγμα ούρων ή περισσότεροι από ένας σταυροί σε Stick ούρων.

Αν παρουσιαστεί προεκλαμψία, η μόνη ουσιαστική θεραπεία είναι ο πρόωρος τοκετός. Όταν όμως η προεκλαμψία διαγνωστεί νωρίς στην κύηση, και το έμβρυο είναι ανώριμο για να γεννηθεί (πριν την 37η εβδομάδα), τότε πρέπει να διατηρηθεί μια ευαίσθητη ισορροπία: Από τη μια μεριά το έμβρυο χρειάζεται χρόνο για να είναι ώριμο να γεννηθεί, και από την άλλη δεν πρέπει η έγκυος και το ίδιο να εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους.

Send this to a friend